Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Şiddete malzeme olmak

Şiddete malzeme olmak
 

Nereye Kadar...


İnsanın yaratılış sürecinde geçen çamur gibi balçık bir toprağa Allah’ın ruhundan üflemesini Ali Şeriati insanın düalist yani iki yönlü bir varlık olması şeklinde yorumluyor.(İnsan)  Sonrasında insanın takınacağı hal ve hareketleri bu çift yönden birine meyletmesi ile açıklıyor. Yani insan kötü diye nitelendirilecek işler yaparsa çamura meyletmiş,  iyi diye nitelendirilecek işler yaparsa Allah’ın kendinden üflediği ruha meyletmiştir.

Şiddetin tarihçesine bakmaya çalıştığımızda ilk insana kadar gitmemiz mümkündür. Şiddetin ilk görüldüğü olay Habil ve Kabil olarak düşünebiliriz; fakat Hz. Âdem’in cennetten kovulmasına sebep olan Allah’ın sözünü dinlememesiyle aslında ilk şiddet başlıyor. Yanlış anlaşılmasın yaratıcı insana şiddet uygulamıyor insan yapılan uyarıyı dinlemeyerek, kendi nefsine zulmetmesiyle kendisine şiddet uyguluyor aslında.

İnsan dünyaya gelişinden günümüze kadar şiddet hep var ola gelmiştir. Doğaya, hayvana, insana şiddet uygulayarak hayatta kalmayı seçmiştir. Şöyle bir düşündüğümüzde insan kendi nefsiyle dünyayı ne kadar da kirletmiştir. Yaşanan savaşlar ki taş ve sopa ile başlayıp günümüzde donanımlı ve kimyasal silahlara dönüştürüldü. İnsan teknoloji ilerledikçe daha da çok insan öldürebilecek silahlar üretti. Bir gün kurşungeçirmez yelek ürettiyse başka bir gün onu da delebilen mermi üretme becerisini gösterdi.

Bugün geldiğimiz noktada şiddet kılık değiştirerek hayatımızda var olmaya devam ediyor. Şiddet sadece kavga yumruk veya adam öldürmeyle değil, psikolojik olarak da yürütülmektedir. İnsanların haklarını gasp etmek, farkında olmadan insanların saflığından faydalanmak, hırsızlık, her türlü ayırım, cinsel istismar vs. bütün bunlar şiddetin tipik örnekleridir aslında. Şiddet insanda hep vardı. Sorun da burada şiddet zaten var, insan içinde barındırdığı şiddet canavarını neyle besliyor. Kadına şiddet, çocuğa şiddet, doktora şiddet, eşyaya şiddet, hayvana şiddet… Aslında bu başlıklar tersinden konulmalı bu sefer şiddete ne alet oldu, bu sefer şiddet malzemesi olarak ne kullanıldı. Yani başlıklar şöyle olmalı: Şiddete kadın, Şiddete Çocuk, Şiddete Doktor, Şiddete…

İnsan şiddetine talip olacak nesneler arıyor sanki. Böyle bir şey bulamayınca da şiddetine uygun bir malzemeyi kendisi buluyor. Ey İnsan taştan topraktan, çamurdan vazgeç; ruhuna, özüne yani yaratıcına dön. Bil ki yaptığın şiddet başkasına değil kendinedir. Ve İnsan nefsine zulmetti.

Seyidhan KARA

 
Toplam blog
: 8
: 950
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

Sanat sever, Kitap sever, Okur yazar, Bilgelik, maneviyat ve erdem yolunun yolcusu...   İ..