Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '07

 
Kategori
Sağlık
 

Sigara 6,5 saniyede bir can alıyor

Başlığı okuyupta eğer ilginizi çektiyse şu anda bu satırlara göz gezdiriyor olabilirsiniz.

Siz iyi bir tiryakide olabilirsiniz ya da hayatınızda hiç sigarayla tanışmamış biri de. Farketmez.

Ya da bu yazıyı okurken bir elinizde kahveniz , bir elinizde sigaranız keyif yapıyorda olabilirsiniz.Ama unutmayın ki siz sigaranızı söndürdüğünüzde –ortalama 5 dakikalık bir süreç- ortalama 50 kişi o elinizdeki canavar yüzünden hayata veda etmiş olacak. Bu sadece 5 dakikada ortaya çıkan bilanço. Gerisini siz hesaplayın.

Yaşamınızda kaliteyi koruyarak ve kendinize saygı duyarak hayatınızda bir dönüm noktası yaratmak elinizde ya da kendinizi önemsemeden hayatınıza devam etmekte karar sizin...

Siz sigarayı dost edinenlerdenseniz , unutmayın ki bu onun sizi dost edindiği anlamına gelmez. Ve sizin bu çok değerli dostunuz size hiç beklemediğiniz anda öyle bir darbe vurabilir ki , işte siz o zaman çok geç kaldığınızı anlarsınız.Terk etmeye çalışsanızda o büyük aşk artık size bir bilinmezlik sunacaktır.

Bu satırları okumanız için , sigara bırakma eğiliminde olmanızda gerekmiyor ayrıca. Ama bilgi sahibi olmadan , fikir sahibi olma handikapında olanlardan iseniz bence doğru yerdesiniz.

SİGARANIN TARİHİ

Sigaranın Avrupalı kaşiflerin Kuzey Amerika’ya gidip, oranın yerli halkıyla barış çubuğu tüttürmesine kadar uzana çok eski bir tarihçesi var. Yani yüzyıllarca geriye dayanan bir hikaye.

Bizler yaşadığımız 21. yyda sigaranın binlerce zararını biliyoruz ve içerisinde 4000 den fazla kimyasal zehir barındıran bu canavarı hala çantalarımızda , cebimizde taşıyor ve “sensiz olmaz” diyoruz.

SİGARADA KAÇ ZEHİR VAR

Polanyum-210 (kanserojen) , Radon(Radyasyon), Metanol(füze yakıtı) , Toluen (tiner) , Kadmiyum (Akü metali) , Bütan (Tüp gaz) , DDT (Böcek öldürücü) , Hidrojen siyanür ( Gaz odaları zehiri), Aseton (Oje sökücü) , Arsenik (Fare zehiri) , Amonyak(Tuvalet temizleyici) , Karbon( Ekzos – monoksik gazı) Nikotin ve 3885 toksik madde. Tüm bu maddeler soluma ile akciğerde katran(asfalt) oluşumuna sebep oluyor . Yani içinizde bir otoban inşa ediyorsunuz her çektiğiniz nefesle yavaş yavaş.

İLK NEFES VE SONRASI

Sigara içildiği an vücut etkilenmeye başlar.Nabız yükselir.Kan dolaşımı yavaşlar. Astım, göğüs ağrıları, öksürük içinize çektiğiniz karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyak bileşimlerinin en basit etki mekanizmasıdır.

Dünyada her 6.5 saniyede 1 kişi sigara yüzünden ölüyor. Her yıl 2, 500, 000 kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin başlıca sebebi akciğer kanseri , ikinci önemli sebep kalp kastalıkları ve diğer kanser türleri.

KOAH ( Kronik Obstruktif) Tıkayıcı Akciğer hastalığından ölenlerin büyük bir kısmı sigara bağımlısı . Türkiye de 3 milyon kişi KOAH ile boğuşuyor.

İstatistikler göre sigara içen annlerin içmeyenlere göre düşük yapma ve ölü doğum oranı%50 daha fazla.Ayrıca sigara içenlerin bebekleri 21/2 oranında ani ölüm riski taşıyor.

Ve en önemli gerçek artık tüm dünyada sigara kullanıcıları 2. sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Şimdi karar zamanı: Ya hayatın içerisinde kendinize en klas bölümden yer ayırtacaksınız, ya da en arka koltuklardan hayata bakacaksınız.
Bir sonraki yazımızda sigara ve neden olduğu hastalıklardan bahsedeceğiz.

Şimdilik hoşçakalın. Sağlıklı günler.

SEZİN KANMETİN KURUŞCU

 
Toplam blog
: 21
: 1643
Kayıt tarihi
: 19.10.07
 
 

İzmir 1975 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi buca eğitim fak. biyoloji öğretmenliği mezunuyum...