Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sigara içmeyelim lütfen! Dünya'yı kirletmeye ne hakkınız var ki.

Sigara içmeyelim lütfen! Dünya'yı kirletmeye ne hakkınız var ki.
 

No Smokıng !


Sigara içmeyelim lütfen! Dünya'yı kirletmeye ne hakkınız var ki! Dünya bir kenara ailemize, yakınlarımıza zarar veriyoruz. Sigaranın nikotininin içindeki maddeleri bilseydiniz asla içmezdiniz eminim. Oysa güzel ve sağlıklı yaşamak varken neden kendimize zarar veririz ki? Geçen gün farkettim de, sigara paketlerinin üzerine çeşitli uyarı ve ikaz yazıları iliştirilmiş. Ama kim takar ki değil mi? Bize vız gelir tırıs gider yanılıyor muyum? Ahh ah! Siz var ya tam dayaklıksınız. Bana kim kızarsa kızsın sözüm sigara içenlere. İçersen kendine zarar verirsin. Bana da üstelik.Sinir oluyorum arkadaş. Bazı kişiler var sigara içeceğim diye hayatımızın en önemli unsuru ve aktivitesi olan yemek yeme işini en sona bırakıyor. Ama aç karına sigara tüttürülüyor en dumanlısından. Filmlerde bile artık yasaklandı ama hala vatanımızda yasaklanamadı. Sadece vatanda değil, bütün dünyada yasaklanmalı. Nasıl esrar içtiği saptananlar yakalanıverir, işte sigara düşkünü içkinler de böyle yakalanmalı yaka paça. Benim babam 15 yaşından beri içiyordu şimdi 47 yaşında, 2 sene oldu bırakalı. Sırf babam beni sigara almaya yolladığı için küçükken, sigaradan nefret etmekte gecikmedim. Ama Allah'a şükürler olsun ki bıraktı o mereti. Gelin siz de bırakın şu illeti. Eğer kendinizi ve sevdiklerinizi düşünüyorsanız bırakın. Ama zulada bırakmayın gerçekten bırakın.Kırın ta kökünden. Hiç içmemecesine...

Bakın bu konu hakkında araştırdım ve şu bilgilere sahip oldum. Sizi de bu bilgiler ışığında aydınlatmak istiyorum:

Dünyada bu yıl yaklaşık 7, 6 milyon kişinin kanserden ölmüş olacağı tahmin ediliyor.

Amerikan Kanser Derneğinin Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu verilerine dayanarak hazırladığı rapor, kanserden her gün 20 bin kişinin öldüğü dünyada, 2007'de yaklaşık 7, 6 kişinin bu hastalıktan ölmüş olacağını, 12 milyondan fazla kişinin kansere yakalanacağını gösterdi.

Raporda, gelişmiş ülkelerdeki yeni 5, 4 milyon kanser vakasından 2, 9 milyonunun, gelişmekte olan ülkelerdeki 6, 7 milyon vakadan 4, 7 milyonunun ölümle sonuçlanacağı vurgulandı.

Zengin ülkelerde erkeklerde en fazla prostat, akciğer ve kolon kanserine, kadınlarda ise meme, kolon ve akciğer kanserine rastlandığı
belirtilen raporda, gelişmekte olan ülkelerde de erkeklerde akciğer,

mide ve karaciğer, kadınlarda rahim ve meme kanserinin görüldüğüne dikkat çekildi.

Dünyada kanser vakalarının yaklaşık yüzde 15'inin enfeksiyondan kaynaklandığına işaret edilen raporda, gelişmekte olan ülkelerde enfeksiyona bağlı kanser oranının gelişmiş ülkelerdekine göre 3 kat fazla olduğu (yüzde 26'ya yüzde 8) vurgulandı.

Helicobacter pylori bakterisinin mide, human papillomavirusün rahim ağzı, hepatit virüslerinin karaciğer kanserine neden olduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerdeki ölümlerin, erkenden tanı konulamaması ve tedavi olanaklarının yetersiz olmasından kaynaklandığı kaydedildi.

SİGARA-KANSER

Raporda, sigara ve kanser konusuna da özel bir bölüm ayrıldı.

Tütün kullanımının 2000'de 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğu kaydedilen raporda, sigaranın 20. yüzyılda dünya genelinde yaklaşık 100 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğu, 21. yüzyılda çoğu gelişmekte olan toplumlarda olmak üzere 1 milyardan fazla kişinin ölümüne yol açabileceği ifade edildi.

Kanserden çocuk ölümleri ve enfeksiyona bağlı ölümlerin azaldığını, artık ileri yaşlara kadar hayatta kalabilen kişilerin sayısının arttığını belirten rapora imza atanlardan Ahmedin Cemal, ancak halkın giderek artan bir bölümünün sigara içmek, az hareket etmek ve doymuş yağ oranı yüksek besinleri tüketmek gibi Batılı hayat tarzını benimseyen az gelişmiş ülkelerde kansere yakalanma sıklığının arttığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada tütün kullanan 1, 3 milyar kişinin yaklaşık yüzde 84'ü gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Örgüt, sadece Çin'de 350 milyon tütün bağımlısının bulunduğunu, bunun da ABD nüfusundan fazla olduğunu tahmin ediyor.

Tütün kullanımının bu şekilde devam etmesi halinde dünyada 2030'a dek 2 milyardan fazla tütün bağımlısının olacağı, bunların yarısının tütün bağımlılığının neden olduğu hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor.

Edindiğim Kaynak site : Hürriyet Gazetesi Sağlık Sayfası...

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara