Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '10

 
Kategori
Haber
 

Sigaranın dumanı burnundan gelir inşallah

Sigaranın dumanı burnundan gelir inşallah
 

Manisa'nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara nedeniyle başlayan tartışma, 5 gün sonra iki grubun tartışmasına dönüştü. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, ilçeye giderek vatandaşlara sakin olmaları yönünde uyarıda bulundu.

Milliyet’in haberine göre olay şu şekilde gelişiyor;

Kahvehane sahibi Ramazan Yıldız, 31 Aralık gecesi sigara içmek isteyen müşteriye karşı çıkınca Roman grup, Ramazan Yıldız'la tartışmaya başladı. Tartışma sırasında kahvehanenin camları, masaları kırıldı. Olay gecesi polis tarafından gözaltına alınan kişiler arasında bulunan Roman gruptan Necdet Uçkun (69), karakolda ifadesi alınırken rahatsızlanarak Selendi Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği belirlenen Uçkun, yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.

Tartışmanın ardından ilk kez 5 Ocak tarihinde kahvehaneyi açarak kırılan eşyaları tamir etmek isteyen Ramazan Yıldız'la kahvehaneye gelen Necdet Uçkun'un yakınları ve diğer Roman vatandaşlar tartıştı. Tartışmadan sonra kahvehane sahibi Yıldız ve bir grup Selendili'de Romanların yaşadığı Zafer Mahallesi'ne giderek, Romanlara ait bazı evlere taş attı. Tartışmaların yaşandığı sırada polis ve jandarma güçleri oluşturdukları güvenlik kordonu ile Roman 40 vatandaşı ambulanslarla ilçe komutanlığına götürdü.

Olayların büyümesi üzerine, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Mürsel Şahin gece yarısı ilçeye geldi. Vali Güvenç, Kaymakamlık binası önünde toplanan vatandaşlara seslenerek, sakin olmaları yönünde uyarıda bulundu.

İlçe jandarma komutanlığında bir süre bekletilen Roman vatandaşlar polis eskortluğundaki ambulanslarla güvenli bir yere nakledildi.

Evet, bu olaydan da anlaşıldığı gibi sigara yasağının neden alındığı ortada.

Bu karar açıklandığında blogda birçok yazı yazıldı sadece izledim çünkü alınan bu kararın yeni bir ayrımcılık üzerine kurulduğunu düşünüyordum, bekledim bugün yaşanan olayların geleceği günü bekledim. Çünkü tahminim buydu bu ve benzeri bir olay çıkacağıydı. Ve yanılmadığım da bu olayla ispatlanıyor. Daha öncede benzeri Karadeniz’de yaşanmıştı. Bu ikincisi tabii bizim bildiğimiz. Kim bilir daha bilmediğimiz neler oluyor…

Birçoğunuz ne alaka diyeceksiniz biliyorum ama emin olun ki sağlık adına alınmış bir karar değil bu yasak. Sigara içen ve içmeyenlerin karşı karşıya gelmesini kolaylaştırmak ve bir birilerini hırpalamasına meydan vermek adına alınan bir karar.

Neden mi böyle düşünüyorum; eğitim seviyesi belli olan bir ülkede özellikle de kahvehane kültürünün nasıl bir eğitimle bağlı olduğunu bildiğimiz yerlere direk yasal uygulama getiriyorsanız işte sonuçlar bu olur. Bu ülkenin gerçekleri göz ardı edilerek yasal yaptırımlar getirmek işte böyle sonuçlara neden olur. Bu olay ilk ama son olmayacak. Bu ülkeyi yönetenler bunu bilmiyorlar mı elbette biliyorlar zaten bilinerek yapıldı.

Bu yasadan sonra sigara içmeyenlerin sigara içenlere karşı bakış açıları hakkında ufacık bir fikriniz var mı?

Aşağılar bir yaklaşım, tepeden bakan iğreti bakışlar, oh olsun size bakışları. Üstelik bu bakışlar devletin yaptığı reklam kampanyaları ve sloganlarla da destekleniyor. O reklamlarda kullanılan ifadeler içmeyenlere cesaret veriyor.

O kadar çok ayrımın olduğu bir ülkede bu yasakta tuzu biberi olarak yeni bir ayrım doğurdu tamda istedikleri gibi. Zaten temeli de buydu. Sağlık bahane yaniii.

O kadar sağlığımız düşünülüyorsa eğer sağlık sektöründe önümüze çıkardıkları engelleri açsınlar ya da güçleri yetiyorsa sigara fabrikalarını kapatsınlar. İçtiğimiz suları arsenikli sunmasınlar, havayı kirletmesinler, doğaya zarar veren hizmetlere ön ayak olmasınlar daha bir sürü şeyyy.

Tabii birde bu kararda sadece akıl hastaneleri, cezaevleri ve yaşlı bakım evlerinde sigara içilebilecek olması da ne kadar bizleri düşünerek alınan bir karar olduğunun başka bir açıklaması. Onlar ölebilir zaten kaybedilmiş gözüyle bakılıyor. Üretimsel anlamda verim alınamayacak yaşlılara, kötürümlere ve buna benzer gruplara uygulanan "temizlik" kararının bir yansıması.

Yaşlı bakım evleri cezaevleri akıl hastanelerindekiler sigara içerek ölebilirler üretmiyorlar, kahvehanelerdekilerde sigara içmeyenler tarafından öldürülsün onlarda üretmiyor nasılsa biz aradan çekilerek bir birlerine kırdırtıyoruz oh ne kolay…

Yani kesinlikle bizleri düşünerek aldıkları bir karar.:) İşte böyle sadece gülerim. Dünyada bu var evet ama her iki tarafın gerçekleri çok farklı. Bizim ülkemizin gerçekleri ve onların gerçekleri.

Toplu yerlerde yasak olmasın demiyorum bu yanlış algılanmasın ancak hoşgörüsüz bir toplumda yasağın getirildiği alanların eğitim seviyesi göz önüne alınsın.

Bugün kahvehanelere, barlara getirilen yasağın yarattığı çevre kirliliğinin farkındalar mı acaba yasak getirenler?

Mahalle arası kahvelerde sigara içicileri dışarı çıkarak sigaralarını içerken oluşan görsel kirliliği hiç gördüler mi?

Bardak misali bir gurup erkek dizilmiş kapı önüne sigaralarını içerken hadi bir bayan rahatlıkla geçsin o sokaktan onlara ne ki. Yerlere attıkları sigara izmaritleri de cabası.

Ben işin ekonomik anlamda esnafa verdiği zarara hiç girmeyeceğim oda işin katmerli sancısı.

Ve dediğim gibi çıkan bu sigara yasağı tamamen ayrımcılık, gruplaşma yaratma temelleri üzerine kurulan bir yasadır. Ha birde mesai arkadaşlarınızı ihbar etme geleneğini daha da sağlamlaştırmak.

Bu ülkede yasa çıkarıcılar ülke gerçeğini göz ardı ederek, ya da bilerek göz ardı ederek çıkardıkları sürece göreceğimiz tablolar bu olaydan farklı olmayacaktır.

Şimdi tutun ucundan siz yasayı destekleyin neresinden desteklersiniz bilemem ama bana sakın sağlık demeyin sağlımız için alınan bir karar demeyin.

Kaynak;

www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx

oyatekin@gmail.com

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..