Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sihirli oda

Sihirli oda
 

Düğmeye basıldığında odanın rengi değişiyor, sesler, parlak ışıklar, havuz ve ortada istediği gibi koşturup yerdeki minderlere kendini atan engelli çocuklar sihirli odanın tesirindeler. İstediği gibi bağırıp sağa sola koşturuyor, yumuşak minderler sayesinde bir yerine zarar verme riski yok kimse onu rahatsız etmiyor. Dokunma duyuları gelişirken görselleri takip ederek göz teması algılarında olumlu yönde gelişme oluyor. Engelli çocuklar için hazırlanmış 40 metrekarelik bu odada engelli çocuklardaki değişim birkaç hafta içerisinde görülebiliyor. Otistik, down sendromlu, hiperaktif, mental hatta üstün zekâlı çocuklar bu odalardan faydalanabiliyor. Avrupa da özellikle Belçika’da alzheimer hastaları ve hamile bayanlar da faydalanıyormuş.

Bir sihirli oda içeri giren herkesin yaşamını değiştiriyor. Tabi ki her tedavide olduğu gibi bu oda ile de ne kadar erken yaşta tanışırsa özel çocuklar o kadar faydasını görebiliyor. Ağır mental bir çocuğun bu sihirli oda sayesinde yüzde 80 düzeldiğini duymak iste ayrı bir mutluluk.

Düşündüm de engelli engelsiz böyle uyaranlar aslında tüm çocuklara faydalıdır. Öylesine güzel, ışıl ışıl bir oda ki bu odada engelli olmayan çocuklarda çok eğlenebilir. Hatta biz bile o odada biraz vakit geçirmeyi isterdik. Yaygınlaşırsa ve alışveriş merkezlerindeki oyun bölümlerinde de özel çocukları düşünerek böyle odalar yapılırsa iyi olmaz mı?

Geceleri uyuma güçlüğü olan bir çocuk sihirli oda sayesinde enerjisini boşaltabiliyor ve o akşam güzel bir uyku uyuyabiliyor. Böyle bir çocuk tanıyorum yakınlarda oturuyor ve ailesinin yaşadığı sıkıntıları da görüyorum. Başka çocuklara zarar verebilir! diye endişelenen ailesi bir an olsun onu yalnız bırakamıyor. Devamlı engellendiği, serbest bırakılmadığı için yeterince hareket edemediği için çocuk aşırı kilo almış. Ailesi onu zapt edebilmek ve hareket edebilmesini düşünerek eve köpek aldı ama bu yalnızca bir süre işe yaradı. Bilgisayar başında hiç kıpırdamadan saatlerce oturabiliyor. Bu da çare değil. Çünkü bu seferde hep bilgisayar başında olması sağlığına zarar veriyor. Kısacası çocuğun enerjisini atabileceği özgürce oynayıp rahatlayabileceği bir yer yok.

Geçenlerde alacakaranlıkta eve geldiğimde camdan gördüm kulaklarına kulaklık takmış, belli yüksek ses müzik dinliyor ve odada kendini bir o yana atıyor bir bu yana atıyor… Bir yerine bir şey olur mu? diye endişelendim… Sonra sihirli oda geldi aklıma böyle özel çocuklara sahip aileler eğer imkânları var ise evlerindeki bir odayı böyle özel çocukları için tehlikelerin olmadığı bir şekilde ışıklarla döşeyebilir mi?

Bazen ne yapabileceğimizi bilememenin çaresizliğinde bir fikre ihtiyaç duyarız. Belki bu yazıyı okuyan bu şekilde özel bir çocuğu olan bir aileye güzel bir fikir gibi gelebilir.

Ayrıca bu sihirli odalar yaygınlaşsa, AVM’er de böyle odalar yapılmış olsa güzel olabilir. Kim bilir kaç aile sevinir, mutlu olur?

 
Toplam blog
: 108
: 2338
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Bu Blogda; Engelleri her şeye rağmen aşarak hayatı engelsiz yaşamaya çalışan; eş, anne, çalışan, ..