Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Silifke’ deki kültürel mirasın korunması ve tanıtılması projesinde izlenecek stratejiler

Silifke’ deki kültürel mirasın korunması ve tanıtılması projesinde izlenecek stratejiler
 

Silifke’deki Kültür Varlıklarının Korunması ve Tanıtılması Projesi’nin ilk aşaması “çalışmanın neden yapıldığı” ve ikinci aşaması “projeden kimlerin olumlu ya da olumsuz etkileneceği ve hedeflerimizin neler olduğu” konularından, geçen haftalardaki yazılarımda söz etmeye çalıştım. Bu hafta da projede izlenecek stratejilerden söz etmek istiyorum.

Proje’de iki ana strateji izlenecektir:

Strateji 1: Arkeolojik eserlerin tahribatını engellemek

Strateji 2: Kültürel bilgilendirmenin ilçede organize edilmesinin sağlanması

Strateji 1’i gerçekleştirmek için öncelikle uzman bir ekip oluşturulmalıdır. AB YOUTH programının içeriği gereği oluşacak ekibin 18-30 yaş aralığında olması gerekmektedir. Bu yaş sınırını aşan kişiler de “destekçi” olarak ekipte yer alabilir. Projemize özellikle üniversiteden öğrenci arkadaşlarımızı alarak AB’nin amacı olan gençleri de bu çalışmamızın içine almayı istiyoruz. Özellikle ekibimize, Silifke’nin kültürel mirasını çok iyi tanıyan ve bu bölgede yıllardan beri çalışan Mersin Üniversitesi öğretim elemanları da proje ekibine katılmasını sağlamaya çalışmaktayız.

Uzman ekibi oluşturduktan sonra, ekibin Silifke’deki arkeolojik eserlerin tahribatının belgelemesine sıra gelecektir. Tahribat belgelendikten sonra da bunun korunması için neler yapılabilir diye rapor tutulup herhangi bir korumacılık çalışması için elimizde hazır bir eylem planı olacaktır. Örneğin Hıristiyan dünyası için çok önemli olan Silifke’deki Azize Thecla Kutsal Alanı’nın (Meryemlik) korunması ve çevre düzenlemesi gerçekten iyi durumda değildir. Bura nasıl iyi bir çevre düzenlemesiyle korunabilir? İşte bu ve benzeri konuların sorun ve çözüm önerilerini ekibimiz hazırlamakta olduğu projeyle sunmak istemektedir.

Kültürel mirasın korunmasının nasıl yapılacağı bugün için ayrı bir tartışma konusudur. Koruma yapılırken nasıl ve neden yapıldığı çok iyi belirlenmelidir. Ayrıca taşınamayan kültür varlıklarının günümüz şartlarında nasıl korunacağı da düşünülmesi gereken bir problemdir. Örneğin şehir içinde kalan taşınamaz kültür varlıklarından ne şekilde yararlanacağının planı çok iyi yapılmalıdır. Bunun için arkeolojik korumacılık topluma anlatılmalıdır. Bu konudaki eğitim çok önemli olup buna erken yaşlardan itibaren başlanmalıdır.

Silifke’de bu hassasiyetin oluşması için Strateji 1’in bir başka kolu olan arkeolojik korumacılık için platform oluşturması önemlidir. Özellikle bu platformda Silifke’nin yerel yöneticileriyle yapılacak toplantılar Strateji 1’in hedefine ulaşmasını sağlayacaktır.

Strateji 2’yi gerçekleştirmek için yine bir ekip kurulması gerekir. Bu ekip derneğimizin projesi kapsamında oluşturulacaktır. Özellikle yüksek lisanslarını öğretmenlik formasyonu alarak tamamlamış arkeolog arkadaşlarımızın içinde olacağı bir ekiple, ilçedeki okullarda kültürel bilgilendirmenin yapılması hedeflenmektedir. Bu kültürel bilgilendirmeyse iki aşamada yapılacaktır. İlki Silifke merkez’deki bütün okullarda öğrencilere yönelik bir çalışma olacaktır. Bu sayede öğrencilerimiz Silifke’deki kültürel mirası daha iyi tanıyarak değerini bildiği eseri de korumaya çalışacaktır. Bilindiği gibi Avrupa’da ilköğretim öğrencileri düzenli bir şekilde müzelere götürülür. Bu sayede de kültürel bilgilendirme erken yaşlarda başlamış olur. Bizlerin de çocuklarımıza bu bilinci vermemiz gerekmektedir. Öğrencilerle yapılacak bu organizasyonla birlikte ayrıca halka açık konferanslar dizisi hazırlamayı amaçlamaktayız. Bu çalışmayla halkımıza Silifke’deki kültürel mirası daha iyi tanıtma imkânı bulacağız. Bu aşamalar iyi şekilde değerlendirilirse projemiz başarıya ulaşacaktır.

Arkeolojik korumacılıkta yapılan yanlışlara, bilinçsizliklere, basit çıkar hesaplarına karşı yine de geleceğe karamsar bakmamalıyız. 20. yüzyılın ikinci yarısında başlayan korumacılık ve turizme yönelik kültürel tanıtım girişimlerinin çoğunda devlet desteğinden çok, bireysel çabaların olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu yüzden çalışmalarımızda Silifkelilerin desteğini bekliyoruz.

Saygılarımla

Tuna AKÇAY

Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı


 
Toplam blog
: 26
: 2788
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

(M.A.) Arkeolog Tuna Akçay     ..