Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Silifke’deki Kültür Varlıklarının Korunması ve Tanıtılması Projesi: Etkilenenler ve hedef

Silifke’deki Kültür Varlıklarının Korunması ve Tanıtılması Projesi: Etkilenenler ve hedef
 

Silifke’deki Kültür Varlıklarının Korunması ve Tanıtılması Projesi’nin ilk ayağı olan, “çalışmanın neden yapıldığı” konusundan, geçen hafta yayımlanan yazımda bahsetmeye çalıştım. Bu yazımdaysa projeden kimlerin olumlu ya da olumsuz etkileneceğinden ve hedeflerimizin neler olduğundan söz etmek istiyorum.

Projenin amacı mevcut sorunun ortadan kaldırılması olduğundan, projeden etkilenenleri olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırabiliriz. Olumlu etkilenenlerin içinde en başta kültür varlıkları gelmektedir. Projeyle birlikte eserlerin korunma önlemleri alınıp, hak ettikleri değerin verilmesi adına önemli adımlar atılacaktır. Ayrıca ilçe tanıtımının yapılması sağlanacak ve bu tanıtım devam ettirilirse orta vadede ilçe ekonomisine katkı sağlayacaktır. Ekonominin artmasıyla birlikte refah seviyesi olumlu şekilde etkilenecek ve bu durumdan da ilçe halkı faydalanacaktır. Özellikle yapılan tanıtımla birlikte daha fazla turistin gelmesi beklenebilir. Bu noktada ilçenin daha hazır olması gerekmektedir. Ayrıca bazı kurumlar da projeden olumlu etkilenecektir. Örneğin Silifke müzesi, gelen misafirlerin artmasıyla birlikte daha fazla ziyaretçiye kavuşacaktır. Bölgedeki müzeler göz önüne alındığında en iyiler içinde yer alan Silifke müzesi, bu ilgiyle birlikte daha da gelişecektir. Şu ana kadar saydığım etkilenenler, birincil etkilenenler içindedir. Ayrıca, dolaylı olarak bu projeden etkilenenler de olacaktır. Bu zincirin önemli bir halkası olan turizm şirketlerinin artmasıyla turizm sektörü daha da canlanacaktır. Turizm şirketlerinin artması demek, yeni iş gücünün doğması demektir. İş gücüyle birlikte nitelikli elemanlara ihtiyaç olacaktır. Böylelikle yeni iş sahaları ortaya çıkacak, Silifke halkı bundan yararlanacaktır. Ayrıca halkın bu konuda bilinçlenmesiyle birlikte sivil toplum örgütleri kurulmaya başlayacak ve daha iyi projelerle Silifke daha gelişmiş bir ilçe haline gelecektir. Ancak bu proje hazırlanırken olumsuz şekilde etkilenebilecekleri de düşünmek gerekir. Özellikle inşaat firmaları bu konuda ilk akla gelenlerdir. Ayrıca özel mülk sahipleri de bir nevi olumsuz etkilenebilir. Aslında bunlar öngörüdür ve mutlaka olacak diye bir düşünce içinde olmamak gerekir.

Projeyi hazırlarken bir hedef ağacı çıkarttık. Bu projenin ilk hedefi; arkeolojik eserlerin tahribatını engellemek ve kültürel bilgilendirmenin yapılmasını sağlamaktır. Bu maddeyi gerçekleştirebilmek için neler yapmak gerekir? Hangi hedeflerle bu düşünceyi hayata geçirebiliriz? Bu noktada iki hedef belirledik:

1) İlçedeki tahrip olan eserlerin belirlenmesi ve bu eserlere korunma önlemlerinin alınması

2) Kültürel bilgilendirme için gerekli konferansların organize edilmesi

Özellikle konferansların çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Bilgilendirmeyle birlikte orta vadede arkeolojik ve kültürel bilinçlenmenin oluşturulacağını öngörebiliriz. Bu organizasyonun iki boyutu olacaktır. İlçe merkezindeki okulların hepsinde konferanslar ayarlamak gerekmektedir. Öğrencilere kültürel mirasın korunması adına ve ilçenin tarihi ile ilgili seminerler vermek, gördükleri eserlerin sadece bir taş parçası olmadığını anlatmak gerekmektedir. İkinci boyutsa halka yönelik seminerler düzenlemek ve Silifke’nin değerini anlatmak olmalıdır. Bu tip organizasyonlar projeyi başarıya götürecek önemli etkenlerdir.

Silifke tarihiyle, doğasıyla çok güzel bir ilçedir. Hakkettiği değeri almadığını görmek gerçekten üzücüdür. Markalaşma yani Silifke isminin bir marka haline gelmesi için kentin değerlerinin bilinmesi ve tanıtılması gerekir. Ancak kentin değerinin yeterince bilinmemesi, özellikle kültürel mirasa sahip çıkılmaması bu tür projeler üretmemize engel olmaktadır. Amaç ilçe halkını bu konuda bilgilendirmek olmalıdır. Bu çalışmanın yapılması için de kentin kültürel miras anlamında değerlerinin belirlenmesi şarttır. Projemiz bu aşamada önemli bir rol üstlenir.

Silifke’nin hak ettiği değere kavuşması için bu tip projelere destek vermek gerekmektedir. Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi bu sorumluluğu üstlenmeye hazırdır. Özellikle belediyelere önemli görevler düşmektedir. AB fonlarından kesinlikle maddi yardım alınacak diye bir şey olmadığından, tamamıyla gönüllü olan bu kişilerin projelerine Silifkelilerin sahip çıkması gerekmektedir.

Saygılarımla

www.mersinarkeologlar.dernegi.com

Tuna AKÇAY

Arkeologlar Derneği Mersin Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı

 
Toplam blog
: 26
: 2788
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

(M.A.) Arkeolog Tuna Akçay     ..