Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Sınava Doğru

Sınava Doğru
 

Sınav


Sevgili öğrenciler, uzun soluklu maraton koşusunda nihayet son kulvara yaklaşmış bulunuyoruz.

Peki, yaklaşan sınav öncesinde neler yapmalıyız?

1. Sınava bir aydan az bir zaman kala konularınızı bir an önce bitirip, test ve deneme çözümüne ağırlık vermeliyiz.

2. Evde yada dershane de yapacağınız deneme sınavlarını gerçek sınavın bir provası olarak değerlendirmeliyiz. Zaman Yönetimi konusunda problem yaşayan arkadaşlar kendi başına yapacakları deneme sınavlarını gerçek sınav zaman dilimine göre ayarlayarak bu sorunu çözebilirler.
3. Her gün bir deneme sınavı çözerek , ya da geçmiş senelerde çıkmış soruları çözerek soru sitillerine aşinalık kazanır , başarı grafiğinizi takip edebilir, sınav heyecanınızı yenebilirsiniz.
4. Yapamadığınız soruların takipçisi olun. Deneme sınavlarının amacı eksiklerinizi görebilmektir. Eğer yapamadığınız sorular varsa ya da deneme sınavlarında istediğiniz ortalamayı yakalamıyorsanız moralinizi bozmak yerine eksik olduğunuz konuları çalışarak eksiklerimizi görebilir ve bunları telafi edebilme şansına sahip olabiliriz.

Sınav sürecinde siz değerli öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğumu moral ve motivasyonunuzun yüksek olması. Bazı öğrenci arkadaşlarımızda sınav tarihi yaklaştıkça felaket senaryoları üretmeye başlarlar.

“ Bu sınavda başarılı olamayacağım”
“ Ya başaramazsam ”
“ Aileme ne derim”
“ Başarısız olursam çevreme rezil olurum”

Şeklinde sürekli aynı soruları sormaktan kendilerini alamazlar. Bireyde kaygının olması başarı için gereklidir. Ancak kaygı düzeyinizin düşük ya da çok yüksek olması motivasyonunuzun ve başarınızın düşmesine neden olabilir.

“ GERÇEK BAŞARI, BAŞARISIZLIK KORKUSUNU YENEBİLMEKTİR”


Sınav Kaygısını yenebilmek için neler yapabiliriz ?

1. Geçmişteki başarılarınızı göz önünde bulundurabilirsiniz.
2. İçinde bulunduğunuz ana odaklanarak düşüncelerinizi zinde tutmalısınız. Geçmişi ve geleceği düşünmek şuan ki durumunuza bir katkı sağlamayacaktır.
3. Enerjinizi felaket senaryoları üreterek değil , “ Başaramam için önümde hiçbir engel yok ve BAŞARACAĞIM ” , “ Kendime güveniyorum “ şeklinde olumlu düşünceler içinde olmak emin olun sınavı kazanmanızda size daha çok yardımcı olacaktır.

“ DÜŞÜNCELERİNİZE DİKKAT EDİN GERÇEKLEŞEBİLİR “

4. Sınavı kişiliğinizin bir değerlendirmesi olarak algılamayın. Sınav sizin kişiliğinizi değil, bilgi düzeyinizi ölçtüğünü aklımızdan çıkarmamalısınız.
5. Çevrenizde sizi motive edecek arkadaş grupları ile bir ara bulunmaya özen gösterin. Tam tersi arkadaş gruplarından uzak durun. Unutmayın. Korku ve kaygı, bulaşıcı bir hastalık gibidir.
6. Sınava hazırlık sürecinde sınava giren tüm adayların sizinle birlikte aynı süreçten geçtiğini sizden bir farkının olmadığını bilmeniz “ yalnız olmadığınız hususunda size farkındalık kazandıracaktır.
7. Sınavı hayatınızda bir var olma ya da olmama mücadelesi şeklinde düşünerek zihninizi sınırlandırmak, motivasyonunuzu olumsuz yönde etkiler. Sınavı bir varış noktası olarak değil , bir süreç olarak değerlendirin.

Sınava girecek tüm öğrenci arkadaşlarıma başarılar dilerim.

Murat DİNCER
PSİKOLOJİK DANIŞMAN

 
Toplam blog
: 6
: 3580
Kayıt tarihi
: 07.10.07
 
 

1979 yılında Samsun'da doğdum. İlköğrenimimi Kazım Orbay okulunda, ortaokul ve liseyi 100.yıl lisesi..