Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Sırtında taş mı taşıyacak; uzmanlık gerektiren bilgiye dayalı işlerde neden yaş sınırı konuluyor?

Sırtında taş mı taşıyacak; uzmanlık gerektiren bilgiye dayalı işlerde neden yaş sınırı konuluyor?
 

80 yaşında başbakanlık yapıyor, 40 yaşında yaşlı diye işe almıyorsun!

Garip bir ülke, cehaletimiz ortaya çıkıyor, insan yaşlandıkça bilgisi görgüsü ortaya çıkar; bizde de örneğin müfettiş yardımcısı alınacak, 35 yaşını geçmesin deniliyor.

Neden?

Yani sen bu adama taş mı taşıtacaksın, elinde kürek beton mu karacak?

Özellikle böyle müfettişlikler, gelir uzmanları, yöneticilikler gibi hem bilgiye hem de tecrübeye dayanan mesleklerde işe alımlarda yaş şartı konulması mantıklı değil. Seni ilgilendiren kişinin verimliliği olmalı. Çırak mı yetiştiriyorsun; otuz yaşına gelmiş, üniversiteler bitirmiş, mastır yapmış birinin neyini yetiştireceksin?

Saçma sapan yaş sınırı nedeniyle çok değerli insanlar bu mesleklere giremiyorlar biliyor musunuz? Adam okulla yetinmemiş, kendini geliştirmek için Avrupalara gitmiş, şurada okumuş, burada kurs görmüş, yabancı dil, bilgisayar… E tabi bu arada belli bir yaşa gelmiş, müfettiş olmak istiyor, yaşı geçtiği için sınava giremiyor. Ondan sonra yurt dışına beyin göçü, çok normal.

Bir kere yapılacak iş yaşla ilgili değil. 40 yaşındaki birinin de önünde 20–25 yıl var. Yetişsin, uzmanlaşsın. Kaldı ki 35 yaş üzeri kimseler buralara giremiyorlar ya, hani çoğu başka işlerde/mesleklerde çalışırken girmek istiyorlar. Yaşın tutmuyor, güle güle. Be adam bunlar zaten yetişkin/uzman sayılır, âlimin yaşına bakılır mı? Hatta âlimin yaşlısı makbuldür.

İşte geri kalmış bir Ortadoğu ülkesiyiz ya, böyle kıytırıktan kurallarla sözde medeni olacağız. İnsanlar 60 yaşında üniversite bitiriyor, sen 35 yaşında müfettiş yapmıyorsun. Peki, 80 yaşında beyni çürümüş adama neden başbakanlık yaptırıyorsun?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..