Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Sizce geleceğin meslekleri çok mu farklı?

Sizce geleceğin meslekleri çok mu farklı?
 

Geleceğin meslekleri gerçekten çok mu farklı olacak, yoksa bildiğimiz meslekler mi farklı donanımlarla karşımıza çıkacaklar. Bugün milyonlarca gencin en büyük sorunu meslek hayatıyla ilgili beklentiler. Öyle ki eğitim ve mesleklerinin gelecek planlarındaki düşünce yorgunluğunda bir hayata yelken açacaklar. Görünen genel şema böyle. Tabii bu herkes için geçerli değil. Bazı okullarda REHBERLİK hizmeti veren görevli öğretmenler var. Görevleri gençlerin zihinleri yoran bu sorunlara çözüm üretmek ve yol göstermek elbette.

Her gencin kafasında bir takım sorular var geleceğe yönelik. Hedefleri var, ihyitaçları var ve gelecekten doğal olarak çok büyük beklentileri var. Fakat bazı soruların cevapları sadece kendilerinde saklı. Bu sorulara öğretmenleri veya bir başkası cevap bulamaz. Sadece yön gösterici olabilirler. Şimdi o soruların genelde neler olabileceğine dair birkaç madde var aşağıda yazmaya çalıştığım. Gerisi tamamen size kalmış.

1- Halen okuduğunuz veya mezun olduğunuz bölüm size bir meslek kazandırabilir mi? Cevabınız olumlu ise fazla sorun yok. Ama bu mesleğin getireceği yaşam tarzı sizi ne kadar mutlu eder? Fakat cevabınız hayır ise... Uzun bir eğitimden sonra yıllarını kaybetmiş ama sevdiğiniz dalda eğitim almış işsiz biri mi olacaksınız? Ya buna ne demeli?

2- Okulu bitirdiniz, askerliğinizi yaptınız ve otuzlu yaşlardasınız. Bu yaşa geldiğinizde nasıl bir hayat yaşamak istediğinize karar vermiş olmalısınız. İş hayatınızı bir şirkette mi, yoksa kendi işinizin sahibi olarak mı sürdürmek isterseniz.

3- Başka bir şehirde çalışma hayatınızı devam ettirmek ister misiniz? Tercihiniz çok paramı, yoksa kimseye muhtaç olmayacak kadar kazanmak mı?

4- Garantisi olan bir işmi ilginizi çekiyor, yoksa risk alarak daha fazla kazanmak yolunu mu tercih edersiniz?

5- Seyahat etmeyi sever misiniz? Seyahat etme şartı olan meslekler ilginizi ne kadar çeker?

6- Nasıl bir çalışma ortamı hoşunuza gider? Rahat, açık hava, kumsal, deniz vs. Yoksa bina içinde memur tarzı bir çalışma hayatımı? Bunlara daha birçok madde eklemek mümkün elbette. Bunlar sizin kendi tercihlerinize vereceğiniz cevaplar.

Birde şirketlerin tercihleri ve aradıkları özellikler var. Devir öyle hızlı değişiyor ki, artık aranan herhangi bir eleman tarzından piyasada yığınla var. Tecrübeli var, yeni mezun tecrübesiz var, varda var... Fakat birçok firma artık etiket olmuş, eğitimde nam salmış üniversitelerden eleman istiyor. Ve matematik zekası olanlar daha fazla tercih sebebi. Yöneticilik hem tercih edilen hem de aranan özelliklerde üst sıralarda. Kamu yönetimi ve siyaset bilimi, AB İlişkileri Uzmanlığı, Dış Pazarlama Uzmanlığı, Uluslararası Hukuk, Yönetim ve Bilişim Sistemleri, Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Stratejileri Mühendisliği, Biyoteknoloji, Pazarlama ve Mağaza Yöneticiliği, Bireysel Yatırım ve Sermaye Piyasası Uzmanlığı, Veri Analisti, Gayrimenkul Danışmanlığı gelekcekte en gözde meslek dalları arasında bulunuyor.

Tıp alanında ise estetik cerrahi ve beslenme uzmanlığı ilk sıralarda. Beyin cerrahisi, kalp-damar hastalıkları, psikiyatri geleceğin tıp dalları. Gerekçe çok basit aslında; STRES-DEPRASYON gibi hastalıkların beyinden kaynaklanıyor olması, kalp ve damara zarar vermesi bu dalları ön plana çıkartıyor. Biyoloji ve genetik okuyan tıp öğrencilerinin araştırmacı yönü olması onlar için ayrı bir avantaj, laboratuvarlarda sabırlı uygulama ve inceleme yapabilmesi, detaycı ve titiz bir yapıya sahip olması aranan önemli özellikler.

Öğretmenlik son yıllarda yine gözde. Sebebi herhalde devletin ilerleyen yıllarda daha fazla öğretmen alacağını açıklaması. Devlet işi garanti iş nede olsa. Her dalda geçerli olmasada belirli öğretmenlik branşları en çok arananlar arasında olacak.

Mühendislik alanında gelecekte ilk sırada telekominikasyon (haberleşme) mühendisliği var. Bilgisayar bir bilim haline geldi ve artık malum bir mühendislik dalı. Endüstri ve ergonomik tasarım mühendisliği, teknoloji ve ürün geliştirme yani malzeme mühendisliği, mekatronik mühendislik, nano teknoloji alanında uzmanlık, imaj ve peysaj, gıda, kimya en gözde mühendislik dalları. Fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analisti, en çok rağbet görecekler listesinde.

Eski tarz her şeyi bilen geveze gazeteciler, yerlerini sadece kendi konularında uzmanlaşmış meslektaşlarına bırakacak. Özel televizyon kanallarının artması haber spikerliğini gözde mesleklerden biri haline getirdi. Moda tasarımı, tekstil mühendisliği bölümleri de yoğun ilgi gören alanlar.

Her türlü enerji, uluslararası lojistik ve taşımacılık, bilişim teknolojileri, perakendecilik, haberleşme ve servis hizmetleri, çevre ve sağlık eğitimi (okul öncesi eğitimden, yüksek öğretime kadar yetişkin eğitimi ve ayrıca yaşlılar için beyin jimnastiği eğitmenliği sektörel olarak gelişme gösterecek bazı iş sahaları.

Bakalım gelecek ömrü yetene neler gösterecek...

 
Toplam blog
: 91
: 3105
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Yıllardır yazmadım... Şimdi yine devam.. Haftanın belirli günleri... Çünkü eskisi kadar vaktim yo..