Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '08

 
Kategori
Bilgisayar
 

Size Autocad Öğreteyim mi? Donut, Rectangle, Sketch

Size Autocad Öğreteyim mi? Donut, Rectangle, Sketch
 

benden


Merhaba arkadaşlarım. Bu haftaki dersimde DONUT (simit ya da halka), RECTANGLE (dikdörtgen), SKETCH (serbest elle çizim, kalemle çiziyor gibi) ve ELLİPSE (elips yani üst ya da yanlarından basılmış daire) komutlarını işleyeceğim. Belki bu komutlar Autocad programını bilen arkadaşlara çocuk oyuncağı gibi gelebilir ama bilmeyen arkadaşlar için çok önemlidir bu komutlar. Neredeyse bu programın ana komutlarından biridir Rectangle ve Ellipse komutları. Bir makina detay resmi ya da proje çizerken çok yardımcı olacaktır bizlere.

Donut (Dougnut) Komutu: Bu komuta Autocad ekranında üstte bulunan komut menüsünden " Draw ve onun alt menüsünden de Donut " komutunu seçiyoruz. Bu komutla dolu çemberler yada pul şeklindeki objeler çizilir. Menu çubuğundan Draw Donut yada komut satırına Donut (do) yazarak çalıştırabilirsiniz. AutoCad ilk çalıştırıldığında Draw araç çubuğunda bulunmaz. Araç çubuğu üzerine sağ tıklayıp Customize seçeneğini seçtiğinizde ekrana Toolbars diyalog kutusu gelecektir. Diyalog kutusundaki Customize düğmesine bastığınızda ekrana gelen Customize toolbars diyalog kutusundaki Categories bölümünden Draw menüsünü seçiniz. Draw menüsü içinde yer alan donut düğmesini (düğmelerin üzerine tıklandığında altta ismini görebilirsiniz) alıp, draw araç çubuğu üzerinde herhangi bir yere taşıyabilirsiniz. Yeni komut çalıştırıldığında aşağıdaki iletiler ekrana gelecektir.
Specify inside diameter of donut < varsayılan="">: İç çap değeri verilir.
Specify outside diameter of donut < varsayılan="">: Dış çap değeri verilir
Specify center of donut or : Donutun merkez noktası verilir. Enter tuşuna basarak veya sağ tıklayarak komuttan çıkabilirsiniz.

Rectangle Komutu: Rectangle komutunu Draw araç çubuğundaki DİKDÖRTGEN butonuna tıklayabilir , Menu çubuğundan Draw > Rectangle yada komut satırına Rectangle (rec) yazarak çalıştırabilirsiniz. İlk olarak birinci köşe belirlenir ve bunun çapraz karşısındaki ikinci köşegen de belirlenirse bir dikdörtgen çizilir. Yatay ve düşey kenarları eşit tutarak kare de çizebiliriz. Rectangle komutuna girildiğinde komut satırında bazı seçenekler ekrana gelecektir. Bunlardan herhangi birini seçerek dikdörtgen üzerinde işlem yapabilirsiniz.

Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width] iletisindeki seçeneklerden Chamfer (Pah) alt komutunu seçerek dikdörtgenin köşelerini kırabilirsiniz. Bu seçenek seçildiğinde şu alt komutlar ekrana gelecektir.
Specify first chamfer distance for rectangles <0.0000>: Dikdörtgenin köşelerindeki pahın ilk uzunluğunu giriniz.

Specify second chamfer distance for rectangles <0.0000>: Dikdörtgenin köşelerindeki pahın ikinci uzunluğunu giriniz.

Fillet (Kavis) seçeneği seçilerek yuvarlak kavisler yapılabilir. Seçenek girildiğinde ekrana gelen Specify fillet radius for rectangles <0.0000> iletisi ile sizden kavislerin yarıçapını belirlemeniz istenecektir. Radius değerini girdikten sonra çizeceğiniz dikdörtgenin köşelerinin belirlenen yarıçap kadar kavislendirilmiş olduğunu göreceksiniz.

Thickness seçeneği ile dikdörtgenin kenar kalınlığını ayarlayabilirsiniz.
Width seçeneği ile dikdörtgenin çizgi genişliğini ayarlayabilirsiniz. Bu seçenek seçildiğinde ekrana gelen Specify line width for rectangles <0.0000> iletisinde istediğiniz değeri girerek çizgi genişliğini belirleyebilirsiniz.

* Sketch Komutu:

Bu komut ile AutoCAD içinde, serbest elle çizim yapıyormuş gibi resim çizebilirsiniz. Sketch ile çizilen resim ekranda tek parça olarak görüldüğü halde aslında birim uzunluğu kullanıcı tarafından verilen bir çok küçük çizgilerden oluşur. Sketch komutu komut satırına Sketch yazılarak çalıştırılabilir. İlk çalıştırıldığında şu ileti ekrana gelecektir. Record increment <0.01> : Çizilecek nesneleri oluşturacak küçük çizgilerin birim uzunluğunu giriniz. Çizgi boyu belirlendikten sonra ekrana gelen Sketch. Pen /eXit/ Quit Record/ Erase/ Connect iletisindeki seçenekleri çizim yaparken kullanabilirsin. Çizime başlamak buradaki Pen seçeneğini seçmelisiniz. Pen seçeneğini ya komut satırına P yazarak yada direk ekran boşluğuna tıklayarak seçebilirsiniz.

Pen seçeneği, kalemin yukarı aşağı hareketlerini kontrol eder. Kalem aşağıda iken çizim yapılır. Kalem yukarıda iken çizime ara verilir. Tıklamak sureti ile bir kere seçildiğinde kalem aşağıda, bir daha tıklandığında kalem yukarıda, tekrar tıklandığında kalem yine aşağıda olur. Çok hassas olduğundan çizim yaparken imleç yavaş hareket ettirilmelidir.

Exit seçeneği ile, o ana kadar sketch komutu ile yapılmış çizimleri kaydederek komuttan çıkılır Quit seçeneği ile, sketch komutunda iken en son kaydedilenlerden sonra yapılan çizimleri kaydetmeden komuttan çıkılır.

Record seçeneği, sketch komutu ile o ana kadar çizilenleri kaydeder. Bu seçeneği kullandıktan sonra çizime devam edilebilir.

Erase seçeneği, çizilen çizimleri sondan başa doğru silmek için kullanılır. Bu komuttan çıkılmadan yapılır.

Connect seçeneği: Sketch komutu ile çizim yapılırken Pen kullanılarak kalem yukarı kaldırılmış ise yeniden çizime kalemin kaldırıldığı yerden başlanmak isteniyorsa bu seçenek ile devam edilebilir.

Nokta ( . ) seçeneği ile, en son kalınan nokta ile kalemin (işaretleyici Cursorun) bulunduğu nokta düz bir doğru ile birleştirilir.

* Ellipse Komutu :

Ellipse komutunu Draw araç çubuğundaki ELLİPSE ( alt ve üstten basık daire şekilli ikon ) butonuna tıklayabilir , Menu çubuğundan Draw > Ellipse yada komut satırına Ellipse (el ) yazarak çalıştırabilirsiniz. Bu komutla çeşitli çaplarda elips çizilebilir. Bir elips büyük çap ve küçük çaptan oluşur. Komut çalıştırıldığında elipsin merkezinin belirtilmesini isteyen Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center] iletisi görünür. Komut satırına C yazarak enter tuşuna basınız. Merkezi (P1 noktası) belirledikten sonra küçük olan kısmın yarıçapını (P2 noktası) ve ekseninin yönünü (yatay veya düşey) belirleyiniz. Daha sonra büyük olan kısmın yarıçapını (P3 noktası) ve ekseninin yönünü belirlediğinizde istediğiniz ölçülerde elips çizilecektir.

Komut çalıştırıldığında Center seçeneği seçilmeden, direkt Axis endpoint of ellipse iletisi ile elips çizilebilir. Bu iletiye bir koordinat verildiğinde, bu koordinat elips eksenlerinden birinin endpoint’ i olarak kabul edilir (P1) . Ve kullanıcıdan Specify other endpoint of axis iletisi ile P2 noktası istenir. Daha sonra ekrana gelen Specify distance to other axis or [Rotation]: iletisiyle, başlangıç ve bitiş noktaları verilmiş olan eksene orta noktasında dik olacak diğer eksenin endpoint’ inin uzaklığını ister (P3) .

Ayrıca Ellipse komutu içinde yer alan Rotation seçeneği seçilirse, elips verilen açı değeri kadar çizim düzleminde ve axis endpoint 1 ile axis endpoint 2 koordinatları ile belirlenen eksen etrafında döndürülerek çizilir. 0 ile elipsin özel hali olan çember çizilir .

Evet arkadaşlar bu dersimizin de sonuna geldik ne yazık ki . Bir dahaki ders bloğumda :

POİNT ( nokta ) komutunu , DİVİDE ( bölme ) komutunu , ve MEASURE ( nesne uzunluğu verilmek koşuluyla eşit parçalara bölme ) komutlarını işleyeceğim. İyi dersler diliyorum hepinize.

GÖKHAN CENKER

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..