Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '11

 
Kategori
Deneme
 

Soğuk su ile ısınan yemek

Soğuk su ile ısınan yemek
 

Kendi beynimizi kendimiz kullanalım. (Sabahattin Gencal)


İki günü birbirinin aynı olan aldanmıştır, zarardadır.” hadisini temel ilke kabul ederek her gün yeni bir şey öğrenme çabası içinde olmalıyız. Kendi araştırmalarımız ve gözlemlerimizle öğrenme imkânımız olmayabilir; ama çevremizdekilerden, yazılı ve görsel basından da öğreneceklerimiz vardır.

Bugün yeni bir şey öğrendim. Başkalarının çoktandır bildiği, uyguladığı bir buluşu ilginç buldum:

Bir bölgedeki askeri birlikleri ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e soğuk suyla ısınan operasyon kumanyaları gösterildi. Gül, ateşe gerek kalmadan üzerine soğuk suyun eklenmesiyle hazır yemeği ısıtan özel paketi ilgiyle izledi. Paketin ağzı açıldığında yemeğin dumanının çıktığını gören Gül, “Askerine böyle bir yemek veriyorsan, ‘Allah devlete millete zeval vermesin’ denir” dedi.

Soğuk suyun hazır paketi nasıl ısıttığı teknik konusunu bilmiyoruz. İsteyenler araştırabilir.Ben bu buluştan hareketle başka bir şeyler söyleyeceğim. Söyleyeceklerim bilimsel değil tabii. ‘Bir şeyler’ ifadesinden de bunu anlamışsınızdır.

İnsan beynine soğuk su döker gibi görme, işitme, koklama, dokunma …vb. dokuları etkileyecek algı malzemeleri dökersek duman çıktığını görür müyüz? Açık deyişle potansiyel olarak bizde var olan bilgiler uyaranlarla ortaya çıkıyor. Bu anda aklıma şu da geldi: Hani derler ya “İnsan görmediğini, duymadığını hayal bile edemez.” Bu durumda yukarıdaki varsayımımız geçersiz mi oluyor? Doğru, varsayımımız geçersiz gibi gözüküyor; ama en azından şunu söyleyebiliriz: Bir kişinin beyninde öğrenme potansiyeli yoksa o kişiye hiçbir şey öğretemezsiniz; ezberletebilirsiniz; ama öğretemezsiniz. Büyük bir laf ettim değil mi? Yaygın olan, hiç sevmediğim deyişle diyelim: Ne alâka?

 

Ben makale yazıyor değilim. Önceden öğrendiğim hadisi ve düşüncemi aktardım. Okuduğumu, ayrıca aklımdan geçenleri aktardım.

Ne o “soğuk duş etkisi” mi oldu. Keşke düş etkisi olsaydı. Evet, evet, öyle bir etki olsaydı da çevremizde, medyada, şurada burada gördüğümüz soğukluktan dersler alabilseydik. Beynimizden duman yerine güzel fikirler çıkabilseydi.

Soğuk suyla ısınan yemek elbette güzel. Böyle soğuk yazıyla ısınan beyinler …

 

Beyin

 

Kendiyle kendini kendi aramaz,

Her lahza düşünür, işe yaramaz,

Nice hedef koyar, amma varamaz,

Yanlış adreslere yollanır beyin.

 

Bilip anlayana bedenin şahı,

Bilmeze; tarifi zor güzergâhı,

Asıl kafatası, ikametgâhı,

Beyhude yabanda dolanır beyin.

 

Meleki kuvvenin çoğu hasarsa,

Vicdanı duvara çakıp asarsa,

Şeytani kuvveler ağır basarsa,

Gider bir çulsuza çullanır beyin.

Mustafa Yaralı

(Şiirin tamamı antolojı.com'da)

Bir son dakika kararıyla, evet önceden planlamadığım halde bu şiiri de eklemiş bulunuyorum. Pişmiş aşa soğuk su mu katmış oldum?

 

Sabahattin Gencal, Başiskele – Kocaeli, 16. 10. 2011 

 
Toplam blog
: 181
: 635
Kayıt tarihi
: 29.03.11
 
 

1943'te Trabzonda doğdu. Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen okulunu bitirdikten sonra girdiği Bursa Eğ..