- Kategori
- Deneme
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı
Sabah, saat: 06.59. Klavyemin başındayım. Her zamanki gibi sabah namazından sonra internette birkaç gazete okudum. Gazeteleri okurken olayların içinde buldum kendimi. Kendi kendimle konuştum. Fikirler ürettim, duygularımla yoğruldum. Üzüldüm, kızdım, umutlandım; attım tuttum.
Atıp tutmaları yazamayız kuşkusuz; ama en azından kendi kendimle yaptığım konuşmaları yazabilmeliydim. Yazsam sonuç mu değişirdi? Hayır, değişmezdi; ancak bende biriken negatif enerjiyi toprağa boşaltmış gibi olurdum. Olurdum da yazamıyorum işte,
Ne yazacağımı düşünüyorum. Düşünürken gözlerinizi kapar mısınız? Ben, düşünürken nadir olarak gözlerimi kaparım. Uygu tutmadığı zaman gözleri kapamak olur da böyle klavye başında, düşünme pozları yaparak göz kapamak uygun düşmüyor. Niçin böyle yaptığımı yazacağım. Şimdi okumaya ara verip gözlerinizi kapatın ve gördüklerinize odaklanın.
“Gözlerimi kapattığımda, ilk önce mutlaka çok koyu ve tek tonlu bir mavi fon görüyorum. Tıpkı açık ama yıldızsız bir gecede olduğu gibi. Birkaç saniye içinde bu alan parıltılar saçan ve bana doğru ilerleyen yeşil ışıltılarla doluyor. Neden sonra sağ tarafımda birbirine paralel ve yakın ışınların oluşturduğu iki ayrı sistem görüyorum. bu iki sistem birbirleri ile dik açı oluşturacak şekilde duruyorlar; sarı, yeşil ve altın renklerinin hakim olmasına karşın, her türlü rengi içeriyorlar. Sonra bu çizgiler daha da parlaklaşmaya başlıyor ve her yere parıltılar saçan belirgin noktalar serpiliyor. Bu resim yavaş yavaş görüntü alanımdan çıkıyor ve sola doğru kayarak yok olup gidiyor, yerini pek de hoş olmayan ölü bir griliğe bırakıyor.”
Zihninde şişekler çakan ben değilim. Nikola Tesla’nın sözleri bunlar. Kendi deyimiyle zihninde çakan şimşekler çoğu zaman rehberi olmuştur. Bunlardan ışık patlamaları olarak bahseder Nikola Tesla. Peki kim bu Nikola Tesla?
“Nicola Tesla, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük bilim adamı. Bir insanın, bırakın kendi için olmayı, bir kıta, bir gezegen için neler yapabileceğinin kanıtıdır.”
Gazetelere göz gezdirirken Hürriyette Emek Kaplangil’in Doç. Dr. Özgür Demirtaş ile yaptığı röportajda okudum yukarıdaki satırları.
Elektrik üzerine yaptığı sayısız deneyler ve buluşları olan 7 Ocak 1943 yılında kendisine ait patent aldığı 700 buluşla en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiş olan Nikola Tesla hakkında bilgim yoktu.
Okullarda bu ilginç fizikçi ve elektro fizik uzmanından belki de söz etmişlerdir; ama sanki ilk kez duydum bu ismi.
Amacım bir bilim adamını tanıtmak değil. O zaten kendini tanıttı tanıtacağı kadar. Okuyucuların çoğu da biliyor.
Amacım bu sabah kafamı neyle yorduğumu yazmaktır. İnternet yardımıyla, sıra dışı yaşamı olan bu mucit hakkında bilgi edinmeye çalıştım..
Çalıştık da ne oldu?
Nikola gibi duyularımızı hassaslaşmasını sağlayamayız; ama bu gayret içinde olmak için çabalarız.
Gözleri kapalıyken odaklanıp bir şeyler görmeye çalışanlar gözleri açıkken neler görmez ki…
Sabahattin Gencal, Başiskele – Kocaeli, 19. 10. 2011