Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Soğuklar Kapıda, Ne Yesek Ne İçsek de Hasta Olmasak ?

Soğuklar Kapıda, Ne Yesek Ne İçsek de Hasta Olmasak ?
 

Kış mevsiine girdiğimiz şu günlerde soğuk havalar kendini göstermeye başladı. Kış hastalıklarından uzak kalmak ve enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Bir de bazı besinler var ki bizim bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne yemeli ne içmeliyiz?

 

Lahana – Brokoli – Karnabahar

Kış sebzelerinin başında yer alan iyi birer beta karoten kaynaklarıdır. Serbest radikallerin zararına karşı korurlar. C vitamini de içerirler. Ki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerin başında yer alıyor. Pek çok lişi hastalığa yakalandıktan sonra C vitamni içeren besinlere yönelmeye başlıyor. Halbuki asıl korunma şekli yakalanmadan bunları tüketmekle mümkündür. Bu besinlerin vitaminlerini kaybetmeden tüketmek için çiğ veya az pişirerek tüketebilirsiniz.

 

Turunçgiller

C vitamini diyince listenin en başında yer alan meyvelerdir; portakal, mandalina, greyfurt, limon...daha bir çok yararı olan bu meyveleri kışın eksik etmemenızde fayda var, günde 3 porsiyon tüketmelisiniz. Kivi ve nar unutulmamalıdır, adeta bir C vitamini deposudur.

 

Bal Kabağı

soğuk vurmaya başlaynca hemen tezgahlarda yerini alan besinin de bizi bu mevsimde koruma görevi üstlendiğini biliyor muydunuz? C vitamini de içerir. Kış çorbalarında kullanabilirsiniz.

 

Ispanak

Sadece C vitamininden deil bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele gücünü arttıran antioksidanları da içermesidir.tüm sebzelerde olduğu gibi besin değerini korumanın yolu az pişirmektir.

 

Yoğurt – Kefir

Son yıllarda yapılan bir çok araştırma gösteriyor ki probiyotik etki gösteren besinler bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Aynı zamanda doğal antibiyotiklerdir. Sofralarınızdan bu kış eksik etmemelisiniz.

 

Zencefil - Zerdeçal

Bu baharatlar da bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlardan zengindir. Her gün gerek yemeklerin içine gerek meyvelerle gerek çay olarak tüketildiğinde doğal koruma kalkanı oluşturur.

 

Soğan - Sarımsak

En eski medeniyetlerden beri enfeksiyon hastalıklarında mücadelede bu besinlerin önemi bilinmektedir.

Soğan ve sarımsak çok iyi birer gripsavardır. Doğrudan anti-viral etkili bileşikleri içermektedir. Çiğ veya pişmiş olarak kış aylarında günlük beslenmede tüketmelisiniz.

 

 Balık

Haftada en az 2 kere balık tüketilerek omega-3 ihtiyacı ile birlikte bağışıklık sistemi de güçlendirilmelidir. Omega-3 güçlü bir antiinflamatuar özelliğe sahiptir, bu yüzden vücudu güçlendirir.

 

Yulaf

Bağışıklık sistemini uyarıcı özelliği de vardır. Sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar beslenmelerinde yulafa yer açmalıdırlar.

 

Hastalıklardan uzak zinde bir kış dilerim.

 

Dyt.Buket Yavuz Koçoğlu

https://instagram.com/birbuketdiyet/

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..