Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '13

 
Kategori
Tarih
 

Sokullu Mehmet Paşa’ya Suikast

Sokullu Mehmet Paşa’ya Suikast
 

SOKULLU MEHMET PAŞA


Osmanlı da merak edilen konulardan biri de Yükselme döneminde üç Padişah’a Sadrazamlık yapmış Sokullu Mehmet Paşa’nın öldürülmesidir.

Sokullu, Kanuni Sultan Süleyman’ın son iki yılı II. Selim döneminin tamamı, III. Murat döneminin yarısı kadarında Sadrazamlık yapmış (1564-1579) önemli bir devlet adamıdır.

Devşirme kökenlidir. Devletin en parlak döneminin sonuna damgasını vurmuş değerli bir kimsedir. Kanuni’den sonraki döneme onun adı da verilir. Sokullu Dönemi. Osmanlıda suikast sonucu öldürülen iki Sadrazamdan biridir.

Sokullu Mehmet Paşa günlük devlet işlerini yaptıktan sonra genel de Haznedar Ağayı çağırtıp ondan kitap okumasını istermiş. Özellikle de tarih kitapları. Okumayı yazmayı bilmediğinden değil tabi ki.

Öldürülmeden önceki günün akşamı yine Haznedar Ağa’ya bir tarih kitabı okutturmaktadır. Kendisi de pür dikkat dinlemektedir. O günün konusu I. Murat dönemidir. Konu Kosova Zaferinde iken I. Murat’ın şehit edildiği yere gelince Paşa ellerin havaya kaldırıp “Ya Rabbi! Bu aciz kuluna da böyle bir şahadet nasip eyle “ diye dua eder.

Ertesi günün sonunda devlet işlerini bitirmek üzeredir. Daha önce tanıdığı garip tavırlı bir adam onu görmek ister. Bu adam Boşnaktır. Hemşerisi olması hasebiyle birçok kez Paşa’nın yolunu keser, ziyaret eder, ondan para alırmış.

Bu meczup kılıklı adam el etek öperken Paşa’da onu iki koltuğunda tutup kaldırmak ister. Ne olduysa o anda olur. Adam kolunun yeninden çıkardığı hançeri çoktan Paşa’nın sol göğsünden saplamıştır. Paşa şaşkın bir şekilde yere yığılır.

Paşanın duası kabul olmuştur. Paşa aynı I. Murad gibi ona yaklaşan biri tarafından aldatılarak hançerle şehit olmuştur.

Bu adamın neden Paşa’yı öldürdüğü bilinmiyor. Ama Paşa’nın Kanal Projelerinden rahatsız olan batılıların böyle bir plan içinde oldukları biliniyor. Bu projeler gerçekleşseydi Osmanlının daha da güçlenmesi Asya’ya hakim olması söz konusu idi. Sömürgeciliğin ilk yüzyılında Uzak doğu da Osmanlının varlığı batılılar için büyük tehdit idi. Osmanlının o sırada Hint seferlerinde batılılara üstünlük sağalamaya çalıştığını unutmayalım.

Günümüz Türkiyesi nasıl yıllardır batılıların elinde oyuncak. Ülkemiz için yapılan her iyi proje nasıl engellenmiş. Tarihimiz bunun örnekleri ile dolu. 

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..