Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

13 Mart '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Solda birlik

Her ne kadar bilgisayar / bilişim sektöründe de çalışsam kesinlikle teknoloji engelli bir insanım. Aktivasyon haberi geleli bir hafta oldu ama ben bu yazıyı şimdi hazırlayabiliyorum. Oysa geçen hafta gönderebilmeyi çok isterdim. Ancak yine de ülkemizde her şey o kadar aynı ki bir haftalık bir gecikme çok önemli değil güncellik açısından. Sn. Yalçın Doğan Hürriyet gazetesindeki köşesinde geçen hafta birkaç kez solda birlik üzerine yazarak, olası bir birleşmenin AKP' nin oy oranını düşüreceğini, solun ciddi olarak iktidar seçeneği olacağını belirtti anlayabildiğim kadarı ile ve çok özetle. Hürriyet gazetesinin internet arşivinde bu yazıların tam metnini okuyabilirsiniz.

Benim anlayamadığım nokta da işte tam burası. Birleşmenin oy sayısını artırması matematik bir gerçek olmakla beraber birleşme neden çözüm olsun? Olmayacaksa birleşmenin önemi nedir? Sayın okurlar binaların asıl niteliğini, temelleri, kirişleri, kolonları belirler. Bu temel yapının üzerinde diğer işlevler inşa edilir. Ev sağlamsa banyoda ithal veya yerli armatür kullanma çok önemli değildir bence. Kısaca içinde yaşadığımız mekan bir üst yapıdır. Ama onun niteliğini belirleyen temeli, kirişi, kolonudur. İşte siyasal partiler ve sonuçta hükümetler de bir üst yapı kurumudurlar. Onların niteliklerini belirleyen bizleriz. Biz her ne isek, işte siyasal partiler de -odaları her ne kadar farklılık gösterse de- odurlar. Ortak paydası, analitik düşünmek istememe, kısa vadeli bireysel çıkarları, uzun vadeli ortak çıkarların önünde tutmak olan bir toplumun, çok doğal olarak tam da içinden çıkan benzer kurumların birleşmeleri halinde neden çözüm olacakları anlayamadığım ve hiç bir zaman anlayamayacağım bir konudur.

Örneğin toplumumuzun % kaçının "trafik sorunu! nu çözmek için 1 km dahi yol, köprü, viyadük, tünel, metro vb yapmayacağım, harcayabileceğim her kuruşu nüfus azalırken toplumsal kalitenin artması yönünde kullanacağım ve ancak nicelik/nitelik ilişkisi belirli bir noktaya geldiğinde belki bu konuları farklı bir yaklaşımla düşüneceğim" diyen bir kişi ya da kuruma oy vereceğini düşünüyorsunuz?

Peki bu mantıkla gidersek, içimizden hiç, hiç bir şekilde yuvarlamadan, açıkça "eğer beni iktidar yaparsanız, yol vb yapmak ne kelime, inşa halindekinden başlayarak geriye doğru, yeşil alana, orman alanına, makiliğe, tarım alanına, su havzasına, arkeolojik alana yapılmış ve yapıldığı yer düzgün olsa da görüntü kirliliği, trafik yoğunluğu yaratacak her türlü inşaatı (villa, konak, alış veriş merkezi, gecekondu aklınıza ne gelirse) yıkacağım, deprem yönetmeliğine uygun olmayanı yıkacağım, üstelik yıkarken de yer/alternatif göstermeyle uğraşmayacağım, yıkım ve geri kazanım masraflarını da yapandan alacağım " diyen bir kişi ya da kurum çıkacağını düşünüyor musunuz?

Peki içimizden Sn. Ege Cansen' in çok sevdiğim "garibanizm edebiyatı" nı yapmadan -ben bir ekleme yapayım bu deyime, garibanizm edebiyatı sadece yoksul garibanizm üzerine yapılmaz. Aman arsa verin alışveriş merkezi yapayım iş sahası açılsın da bence aynı hedefe gider- siyaset yapmayı hedefleyen çıkmayacağına, çıksa oy alamayacağına göre -siz hangisini isterseniz onu öne alın- sağda ya da solda kimlerin birleşmesinin bir çözüm yaratmasını umuyoruz?

Birlik olmak kuşkusuz çok güzel ve önemli bir olaydır. Ama bence önemli olan hangi içerik, hangi düşünce sistematiği, hangi somut önermelerle birlik olacağınızdır. Yineliyorum en alt yapıda ortak paydası aynı olan insanların -her ne kadar farklı siyasi söylemlere sahip gibi gözükseler de- doğal olarak aynı ortak paydada meydana getirdikleri farklı kurumların birleşmesinden neden bir çözüm çıksın? Bir anda birleşince farklı bir şeyler mi söyleyecekler, farklı öneriler mi getirecekler? Farklı bir şeyler söylemek için birleşmek çok mu şart?

Sayın okurlar lütfen bırakalım şekilsel yapıları. Tamamen sorunların ve çözümlerin özüne odaklanalım. Önemli olan budur. Önemli olan bizim bu ülkenin dağı, taşı, kurdu, kuşu, su havzası, ormanı, bozkırı arkeolojik varlığı, yarınlar için korumamız yaşatmamız gereken tüm ortak mirasımız için ne istediğimizdir. Yok etmekte mi, korumakta mı birleşiyoruz?

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara