- Kategori
- Sosyoloji
Son 50 yıla damgasını vuran gelişmeler

Son 50 yılda öne çıkan olaylar...
İnsanlar doğar büyür ve ölür. Bu değişmez bir kuraldır. Değişen şey ise insanların yaşadıkları. İnsanların hayatı boyunca yaşadıklarını etkileyen bir sürü faktör vardır. Bunlardan en önemliside tabiî ki zamandır. Milenyumlar, asırlar ve hatta on yıllar bile insanların yaşamını değiştirmeye yetmektedir. Her döneme belli başlı olaylar damgasını vurmakta ve insanlarda bu olaylar çerçevesinde yaşamlarına yön vermektedir.
Son 50 yılda Türkiye’de ve dünyada belli başlı olaylarlar damgasını vurmuştur. Bu çerçevede son 5 on yıla isim bulunsa bunlar neler olurdu hiç düşündünüzmü?
70’ler ‘’ Ekonomik Sıkıntı yılları’’ : Her dönemde elbetteki ekonomik krizler olmuştur. Ama 1970’lerdeki kriz kadar ülkemizdeki son yıllardaki hiçbir kriz insanların hayatını tamamen etkilememiştir. Bu yüzden 70’li yıllara bir isim bulunsa Ekonomik Sıkıntı yılları demek yanlış olmaz. 70’lerde insanlar kıtlık içindeydi. Tüp, ekmek, yağ başta olmak üzere bir çok basit ihtiyaç maddeleri karaborsaya düşmüş bu yüzden insanlar bunları alabilmek için kuyruklar oluşturuyordu. Esnaf bu maddelerin fiyatları sürekli artışta olduğu için satmak istemiyor hep tezgah altı yapıp olsada müşterilere yok çekiyorlardı.
80’ler ‘’ Darbe yılları’’ : 80’ler diyince hepimizin aklına 12 Eylül 1980 darbesi aklına gelir hemen. Sağ - sol tartışmaları iyice ilerleyince asker ülke yönetimine el koyuyor ve bu ister istemez tüm 80’li yılları etkiliyor. Darbe öncesi ve sonrası birçok kişi gözaltına alındı, fişlendi, yargılandı, idam cezası verildi, asıldı, kuşkulu şekilde öldürüldü, işkenceden öldü, işten atıldı, pasaport verilmedi, yurttaşlıktan atıldı ve mülteci olarak yurt dışına kaçtı…
90’lar ‘’ Pop Müzik yılları’’: 90lı yılların başında özel televizyonlara ve radyolara izin verilmesi ile birlikte Türk Pop Müziği inanılmaz bir şekilde patladı ve insanların hayatını adeta esir aldı. Çıkan albümler sadece o dönemde milyonlar sattı. Sanatçılar bir çok insan tarafından dinlenmekle kalmayıp örnek alınıp taklit edilmeye başlandı. Birçok sanatçının hayran grupları ve fanları oluşmaya başladı. Eğer pop müzik bu kadar patlamasaydı 90 lı yıllara özel televizyonlar kurulmaya başlandığı için televizyon yılları yada serbest piyasa ekonomisi uygulanmaya başlandığı içinde serbest piyasa yılları diyebilirdik. Ama pop müzik 90'larda insanları o kadar çok etkiledi ki kime 90’lar desen akla hemen pop müzik geliyor. Hatta günümüzde televizyon programlarında ne zaman 90’larla alakalı bir program yapılsa konuklar genellikle o dönemin Pop Müzik Sanatçıları oluyor…
2000’ler ‘’ Cep Telefonu ve İnternet yılları’’ : 90’lı yılların sonlarında kullanılmaya başlansada 2000’li yıllarda yayıldı internet ve telefon. Ve tüm insanları esiri altına aldı. 2000’lere tek başına ne internet ne de Cep Telefonu yılları diyemeyiz. Çünkü ikisi beraber ve aynı etkiyle değiştirdi bu yıllarda insanların hayatını. İlk yıllarda telefon ve internet kullanmak luks olsada şimdi bunlara sahip olmayan neredeyse hiç kalmadı. İnternet kafelerle girdi hayatımıza internet. İlk yıllarda Chat ve internet sitelerinde dolaşmak modaydı. Cep telefonunda ise SMS atmak konuşmanın önüne geçmişti ilk yıllar… Ama şimdi faturalı hatların yaygınlaşması ve her evde internet olması ile SMS ve internet kafelerin önemi git gide azaldı…
2010’lar ‘’ Sosyal Paylaşım Siteleri’’ : 2010’lu yılların henüz başındayız. 2010’u yıllarda hala internet hayatımızı etkiliyor. İnternette ise insanlar en çok sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçiriyolarlar. En yaygın olanları ise Facebook ve Twiter. 2010’lu yılların bu ilk yılları dikkate alındığında bu yıllara eğer insanların hayatına büyük bir etkileşim ve değişim olabilecek başka bir şey çıkmazsa Sosyal paylaşım siteleri damgasını vuracak gibi gözüküyor. Sosyal paylaşım sitelerinin en büyük rakibi ise yine bir internet olgusu alış veriş siteleri gibi gözüküyor. Şuan için sosyal paylaşım siteleri kadar yaygın olamasa 2010’lu yılların sonuna kadar daha da yaygınlaşacak gibi gözüküyor…