Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

South Park’ın son rezilliği…

South Park’ın son rezilliği…
 

Eleştiride ve hakarette sınır tanımayan, televizyon dünyasının ‘en cesuru’ olarak reklam edilen SOUTH PARK, yeni bir rezalete daha imza attı!

Amerikan yapımı, Emmy Ödüllü dizi, Cartman, Stan, Kyle ve Kenny adındaki dört çocuğun gözünden dünyadaki politik, sosyal ve güncel olayları ele alıyor. İçeriğiyle kendine has bir yapım olan SOUTH PARK, çocuklardan ziyade yetişkinleri izleyici hedef kitlesi olarak gören bir animasyon dizi!

1997 Yılında Matt Stone ve Trey Parker adlı Coloradolu gençler tarafından yaratılan dizinin konuları değişik çevreden kişileri hicvetmesiyle gündeme geliyor. Güldürmekten çok alay ederek düşündürmeyi amaçlayan dizinin mekânı da gerçek hayattan alınma. SOUTH PARK’ın konusu 1859 yılında altın arayıcılarının hücumuna uğrayan ve dünyada en çok UFO görülen Colorada eyaletindeki bir kasaba. Halkının hezeyan halini diziye yansıtmayı bilen yapım, ülkemizde de CNBC-e kanalında yayınlanmakta!

Her bölümü olay olan dizinin 200. Bölümünde de İslam dünyasında infial yaratacak bir konuya yer verildi! Hakaret ve eleştiride sınır tanımayan SOUTH PARK’ın 14. sezon 5. bölümünde gerçekleşen rezaletin konusu kısaca şöyle: Amerikalı ünlü aktör Tom Cruise, SOUTH PARK kasabasında hakarete uğradığını iddia edip beraberindeki 200 ünlüyle birlikte dava açmak istediğini söyler. Onu davadan vazgeçirmek isteyen dizi karakteri Stan, özür diler. Ancak özürle yetinmeyen Tom Cruise, davadan vazgeçme şartı olarak Hz. Muhammed’in getirilmesini ister. Böylece ‘Dünyada dalga geçilemeyecek tek kişi’ olarak kabul edilen Hz. Muhammed’in gücü elinden alınacaktır! Dava açılmasını istemeyen kasaba halkı, Hz. Muhammed’i sözüm ona kasabaya getirir. Fakat yüzünün görünmemesi gerektiğini aksi takdirde bombalanacaklarını iddia ederler. Bu dalga geçme ortamında da Hz. Muhammed, ‘oyuncak ayı’ kostümü içinde tasvir edilir!

İslam dünyasında, Hz. Muhammed’in yüzünün resmedilmemesiyle alay eden, bu konuya, dizinin sonraki bölümünde devam edilecek! Bu olay, SOUTH PARK’ın Hz. Muhammed ile ilk alay edişi de değil. 2006 Yılında da Hz. Muhammed’i mizah konusu yapan dizi Hz. İsa ve Hz. Musa’yı da rencide etmişti! Bu hakaretleriyle başta Müslümanlar olmak üzere pek çok izleyicinin tepkisini alan dizinin sınır tanımazlığı nereye varacak? Kendini ‘süper güç’ olarak rakipsiz gören Amerika’nın, diziler yoluyla yaptığı saygısızlıkları da süper oluyor! Hakarete maruz kalanların da, biraz tepki gösterip unutmanın dışında yapacak bir şeyi olmuyor… Değerlerin bu denli yıpratılması, insanlık adına büyük bir ayıp!

ANÜBAL GÜLEROĞLU

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..