Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Soya sütü modası

Soya sütü modası
 

Soya sütü modası


“ Her zaman tükettiğimiz bir içecek var ki, sudan sonra 2.sırada yer alıyor nedir acaba ? “ desem sizlere direk  “ Süüüt. “ diye cevap verirsiniz. Eğer cevabınız bu şekilde olmuyorsa artık olmalı derim. Yaş kaç olursa olsun süt tüketimi her zaman bizler için önemli.  Diyetisyen arkadaşlarım  gün içerisinde belirli öğünlerde alın diyor, ben de onlara katılıyorum. Ama asıl benim alanımı ilgilendiren kısıma gelelim, tamam süt de ne sütü? Saymaya başlayayım, eşek, keçi, inek, manda .. diye devam edebiliriz ama hani size daha önce dediğim gibi sadece hayvansal  kaynaklı değil ( pirinç sütü gibi)  farklı sütler de var.

 Mesela bugün bahsedeceğim süt :   “ Soya sütü “

Genelde bilmediğimiz şeylere karşı uzak duruyoruz, tabi ki öncesinde öğrenmemiz lazım tüketmek için.  “ Bunun içinde ne var?  Bu nasıl üretiliyor? Tadı nasıl? Yararlı mı? “  favori sorularınızdan. Soya sütü, soya fasulyesinin öncelikle ıslatılması sonrasında öğütme ve süzülmesiyle son bulan bir prosesten geçiyor.  Meraklısı, seveni de oldukça var, çünkü bazı tüketiciler hayvansal kaynaklı sütleri içemeyebiliyor.  Ya da laktoz intoleransından dolayı süt tüketemeyenlerin laktozsuz sütlerin yanında soya sütünü de sevmesi tabi ki gayet doğal . Tabi bu tüketim herkes için farklılıklar gösterebilir. Eğer bir hastalığınız veya hassas durumunuz varsa doktorunuza danışmadan tüketmemelisiniz.

Piyasa araştırmalarımda da gördüğüm kadarıyla, soya sütünün ayrı ayrı şekersiz olanı , light olanı, ve hafif kremalı olanı mevcut.  Light olan laktozsuz ve glutensiz olduğu için tercih sebebi gözüküyor. Daha önce bahsettiğim pirinç sütü, bu soya sütü ve badem sütü oldukça tüketicilerin ilgisini çekiyor. Gittikçe de daha da ilgi çekeceğe benziyor. Bunun yanında bunları hiç tatmak istemeyen ve hayvansal sütlerden vazgeçmeyen tüketicilerimiz de var . Sürekli söylediğim gibi, herkesin damak tadı ve tercihleri farklı. Yeter ki içinde ne var bilelim, bilinçlenelim.

 Tabi unutmadan,  “ Her şey ayarında güzel. “                                           Sağlıkla Kalın!

Not : “ Çikolatalı ve vanilyalı çeşidi, sade süt sevmeyenler için kurtarıcı durumda. "                                

                                                                                     Gıda Mühendisi- Nermin Özge Bilge

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..