Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sözün gücü

Sözün gücü
 

Kişisel gelişimin en önemli etkilerinden biri, gündelik yaşamımızda kullanılan kelimeler, kurulan cümleler ve kısaca sözün gücü vardır... Bu öyle bir güçtür ki, size motivasyon, özgüven, sevinç, huzur, mutluluk, başarı hatta sağlık getirir...
Kişisel gelişimde bir çok teknik vardır en önemli tekniklerden biri ise, ''Onaylama''lardır. Gündelik yaşamınız, özel ilişkiniz, kariyeriniz ve ders çalışmanız da dahi sözlerin gücünü kullanabilirsiniz

Bu sözcükler, zamanla telkin olarak, pozitif güç getirecektir. Beyniniz, tıpkı bir ses kayıt cihazı gibi kayıt alacaktır.
Onaylama hergün tekrarlandığında, özgüveniniz daha kuvvetlenecek ve dolayısı ile iş ya da özel yaşantınızı rahatlıkla gözden geçirebileceksiniz. Denge çok önemli bir unsurdur. Her konuda dengeyi bulabilmek için;sakin, huzurlu, kendinden emin olabilmelisiniz.

Sözün gücünü denemeden önce, kelimelerinizi, cümlelerinizi dikkatle seçmelisiniz ve tıpkı bir diyet gibi, kurduğunuz cümlelerle veya sözcüklerle beyin diyeti yapabilirsiniz...

Bilirsiniz, diyette yağlı, tuzlu, karbonhidratlı yiyecekler azaltılır. İşte tıpkı sağlıklı yaşam için nasıl diyet yapıyorsak, aynı bu sistem gibi, sözcüklerinizdeki ''negatif'' cümleleri azaltarak, düşüncelerinizi sağlıklı yapabilirsiniz. Kaldı ki; kilo vermeyi isteyen kişilerde bu tür onaylamaları kullandıkları takdirde, diyetlerine daha sadık oldukları ve diyetlerini kolaylaştırdıkları bilinmektedir...

Kimi zaman ne kadar mücadele verirsek verelim, kaybederiz. Fakat ne yazıkki pek çoğumuz, kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğunu kabul etmek istemeyiz. Olabilir. Bir sınavda, mülakatta kazanamayabilirsiniz. Rakip biri, aniden işinizi elinizden alabilir. Aşkta bir(kaç) kere kaybetmiş olabilirsiniz. Açıkça herhangi bir konuda kaybetmiş olsanız dahi sizi, hiçbir şey yıldırmasın. Rahat bir köşeye oturun derin derin nefes alın verin. Aşağıdaki Onaylamayı tekrarlayın..
Tabii, bu bir örnek; siz isterseniz, kendi onaylamanızı kendiniz yapabilirsiniz. Onaylamayı hazırladıktan sonra, size hoş gelen cümleleri, dikkatlice kurup, günde en az bir kez tekrarlamalısınız.

Kaybetmenin yaşamımda bir alışkanlık haline gelmesine izin vermeyeceğim ve eğer kaybedersem, bu yürekliliğimi kaybetmek anlamına gelmeyecek. Böylece yaşamı dimdik ve yüreklilikle karşılayacak; onu tüm benliğimle duyumsayacak, büyük düşünecek ve tüm varlığımla çabalayacağım. Başaracaklarım belki insanlık tarihini değiştirmeyecek, ama girişimlerim kendi yazgımı değiştirecek..
John Compere

Sözcüklere dikkat

Dikkat ederseniz, biraz bakımsız veya dalgın olsanız, ''neyin var hastamısın, moralinmi bozuk vb ..sözler çevrenizden size doğru gelir.Demeki vucut diliniz, çevrenize bu şekilde yansıyor.Evet gün içinde grip hali hissedebilirsiniz, keyifsiz olabilirsiniz, ama bunu biraz çaba ile değiştirebilirsiniz ve böylelikle etrafınıza yansıttığınız ışık kadar, zihininizdeki şartlanmışlıkta değişecek. Evet bu bir mucize değil, sadece kendinizi iyi hissettirecek bir yöntem.. Bu durumlarda öğrencilerime, şu kelimeleri öğretirim:

Neyi var hasta mısın? Neyin var rahatsız mısın? Neyin var keyifsiz misin? Şimdi dikkat edin. -ma ve -me eklerini kaldıralım.. Hasta kelimesi hastaneyi çağrıştırıyor. Ya, Keyif ve rahat kelimesi?
Bu bir tür kelime oyunu değil, sadece amaç, zihindeki çağrışımların pozitif titreşimlere geçmesini sağlamak.. Öyle de oluyor. Siz de deneyin etkilerini göreceksiniz. İlk zamanlar bana da, yok canım ne alakası var dedirten sözcükler, zamanla deneyerek, bir şekilde alakalı olduğunu gördüm.

Çocuklukta, şartlanmışlıklar da böyle, bu sebeple çocuk yetiştirirken, hangi sözcüklerle onu eğitiyorsunuz? Gözden geçirmenizi öneririm.Ya da kaç yaşında olursanız olun, hafızanızı zorlayın. Geçmişte sürekli size tekrarlanan neydi? Hangi pozitif veya negatif değerleri kazandınız?

Eğer birşeyler yolunda gitmiyorsa, örneğin içinizden başarılı olmak daima geçiyor, ama atılım yapma cesaretini bulamıyorsanız; çocuklukta birileri tarafından, bu çocuk başaramaz, bunu başaramaz, tembel vs.. gibi bir konuşma oldu mu?
Burada anlatılamayacak kadar uzun olan bir konuyu, size kısaca özetledim. Onaylama ile yaşamınıza bir değişim getirmek için hemen başlamaya ne dersiniz? Hepinizin bildiği bir sözü hatırlatmadan geçemiyeceğim..

Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür... Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür... Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür... Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür... Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür... Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür... Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür... (Mahatma Ghandi)

 
Toplam blog
: 113
: 5180
Kayıt tarihi
: 11.09.06
 
 

Kişisel gelişimde, düşüncelerin kullanımını sanat gibi gördüğümden, 1986yılından itibaren çok sevdiğ..