Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '14

 
Kategori
Spor
 

Spor ahlâkını kaslara geçirmek.

Spor ahlâkını kaslara geçirmek.
 

Fenerbahçe ve Galatasaray. Türkiye'de Süper Lig, 2. lig, amatörler, süper amatörler, altyapılar olmak üzere bir çok futbol kulübü var iken, Futbol 2 takım üzerinden dönmektedir. Tabi bunların içerisinde Futbol adı altında geçen hiçbirşey yok, kavga etmek, laf atmak, küfür etmek, hakaret etmek, tekme atmak, yere düşürmek, hakeme hakaret etmek, yaptıkları davranışlarla övünmek gibi eylemlerde bulunmak. Bir de bu davranışları sergileyenler ''Tecrübeli Futbolcu'' adı altında lanse ettiğimiz zaman arkadan yetişen binlerce gence örnek olacakları halde, hem takımlarının hem Türk Futbolunun adını kirletmekten başka hiçbir işe yaramıyorlar.

Pazar akşamı dostlarla bir araya gelip, keyifli, zevkli ve sadece futbol izlemek üzere toplanan her takımdan taraftarlar lanet edip maçı yarıda bıraktılar. Çünkü sporun en önemli özelliklerini barındıran, dostluk, kardeşlik, sportmenlik, taraftara saygı, takıma saygı, dünyada geçerliliği olan bu kuralları uygulayamazsak hiç bir zaman başarılı olamayız. Gerek Türk medyası gerek dünya medyasında yerilmek zorunda kalırız.

Acaba takımlarımızı yönetenler, antrenörler ekip olarak futbolcuları saha içi davranışlarla ilgili eğitime tabi tutuyorlar mı? Başarılı bir sporcu olmak öncelikle o ahlakı taşımaktan geçer. Pazar akşamı gördük ki ne yılların tecrübeli oyuncusu Emre Belözoğlu, ne de Philipe Melo bu sporun olmazsa olmaz özelliklerinden bir haberler.

Spor Etiği, Bireylere spor alanında kabul görmüş evrensel etik ilkelerin benimsetilerek bu ilkelerin sportif ortamlarda davranış boyutunda sergilenmesini sağlamaktır. Bunu Sporculara empoze etmekte Yöneticiler ve bilhassa Antrenöre düşüyor.ž ŞİDDET, žADALETSİZLİK,ž IRKÇILIK, CİNSİYET AYRIMI, ZARAR VERME,ž SPORDA ŞİDDET gibi kavramların sporun içinda ASLA yer almamsı gerekir. Aynı zamanda žFairplay, sporcuların oyun içerisinde sadece oyunun gözlenebilir kurallarına değil, ruhuna da saygılı olmalarını ifade etmektedir. Sporcuların hangi müsabaka olursa olsun iyi bir spor sergilemeleri için:ž Oyuna saygı duyan, žiyi oynanan oyun, žkazanma ve kaybetmede nezaket, žkarşılıklı spor ruhunun ve değerlerinin farkında olma, adil oyun, žSporcuların ellerinden gelenin en İyisini yapmaya gayret ettikleri oyun, žyazılı ve yazılı olmayan kurallara saygı göstermelidirler.

İyi spor içinde taraftarların takımlarına gereken değeri ve saygıyı göstermeleri gerekir. Kötü davranış alkışlanır ve destek olunursa bunların devamı da mutlaka gelecektir.

Lütfen yöneticilerimizi ve antrenörlerimizi sporcularına önce Spor Ahlakını Öğretmeye davet etmeli ve öğrettikleri bilgileri kaslara geçirmeyi, yoksa bilgiyi taşımak hamallık olur.

 

  

 
Toplam blog
: 12
: 806
Kayıt tarihi
: 14.12.12
 
 

Spor bilimleri üzerine çalışmalar yapmakta ve yapılan organizsyonlara katılmaktayım ve yakından t..