Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '11

 
Kategori
Futbol
 

Sporda şiddet yasası

Sporda şiddet yasası
 

Spor Toto Süper Lig’in 15. haftasında Beşiktas ile Bursaspor arasında oynanmış olan maç öncesi iki takım taraftarı birbirine girmiş, ortalık fena karışmış ve stat çevresinde devam eden bu olaylara kan bulaşmıştı. Bu maçın 15 gün öncesinde ise Florya Metin Oktay Tesisleri’nde oynanan, Galatasaray-Fenerbahçe 17 yaş altı müsabakasında, Galatasaraylı taraftarlar sahaya inmiş ve Fenerbahçeli genç sporculara fiziksel şiddet uygulamışlardır. Bu ve bunun gibi artan olaylar neticesinde ise ‘Sporda Şiddet Yasası’ gündeme geldi. 

Uzun yıllardan beri bir türlü oluşturulamayan taraftar olma bilinci sonucunda meydana gelen şiddet olayları Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) bu olayları önlemek ya da bu olaylar soucunda meydana gelen zararları minimize etmek adına bir takım kararlar alması gereği duyuldu. Bu bağlamda ‘Sporda Şiddet Yasası’ TFF tarafından hazırlanmış ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı tarafından onaylanıp Başbakanlık’a gönderilmiştir. Yasa tasarısı bakanlıklar tarafından imzalandıktan sonra TBMM’ye gönderilmiş ve süreç tamamlanmıştır. 

Futbol Federasyonu’nun İngiltere ve Hollanda modellerini inceleyerek hazırladığı 25 maddelik yasa tasarısı uyarınca cezaların önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir. Bu yasa tasarısı sonucunda uygulama alanına dahil olması öngörülen maddeler şu şekildedir: 

  • Statlara yasak madde sokanlara ve bu maddeleri kullananlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası,
  • Usulsüz bilet satışı yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası… Ayrıca ilgili kulübe 250 bin liradan 1 milyon 500 bin liraya kadar para cezası.
  • Çirkin ve kötü tezahüratta bulunan taraftarlara 2 yıldan 4 yıla kadar men, 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası,
  • Maçlarda taraftarın girmesinin yasak olduğu alanlara girilmesi durumunda; tribünlerden oyun alanına giren kişiye 2 yıla kadar müsabakalardan men, oyunun durmasına neden olanlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men cezası,
  • Yasak beyanlarda bulunup bu yönde demeç verenlere 100 bin liradan başlayan para cezası,
  • Dini ve etnik ayrımcılık yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men ve para cezası,
  • Tahrik edici yayınlar ile ilgili olarak; haber yapan ve yorum yazan medya mensubuna 200 bin lira, ilgili medya kuruluşuna 500 bin liradan başlayan para cezası,
  • Şike yapan ve teşvik primi vererek bir spor müsabaksının sonucunu etkileyerek bir başkasına kazanç ve sair menfaat temin eden kişiye 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 20 bin liraya kadar adli para cezası,
  • Şiddet olaylarında kavga eden ve yaralanmaya neden olan kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men cezası ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası,
  • Spor alanlarına hasar veren kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakalardan men cezası uygulanacaktır.

Burada açıklanmış olan cezalara çarptırılanlar ve men cezası alanlar sadece tek bir branşa ait değil tüm branşlardan men cezası almış sayılacaklardır. Suç işlemiş olan kişiler Adalet Bakanlığı’nın görevlendireceği Ceza Mahkemeleri ya da Özel İhtisas Mahkemeleri tarafından yargılanacaklardır. 

Ayrıca, bu yasa sonucunda her kulübe birer spor polisi atanacak ve maçlarda özel güvenlik ile polis birlikte görev yapacaklardır. Bunun yanında maç biletlerinin üzerine bileti alan kişilerin TC kimlik numarası yazılacaktır. 

29 Mayıs 1985 yılında İngiltere’nin Liverpool takımı ile İtalya’nın Juventus takımı arasında oynanmış olan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası final maçının başlamasından önce Liverpoollu holiganlar Juventuslu taraftarlara saldırmış, çıkan izdihamda yaşanan panik sonucu duvar çökmüş ve 39 kişi duvarlara ve tellere sıkışarak feci şekilde can vermişti. Bu olaylar sonucunda Belçika’nın Brüksel kentindeki Heysel Stadı’nın adı ‘King Baudouin’ olarak değiştirilmiş, İngiliz takımlarına 5 yıl ve Liverpool’a 8 yıl Avrupa kupalarına katılmama cezası verilmişti. Bunun ardından İngiltere Futbol Federasyonu bu olayların önüne geçebilmek için TFF’nin bugün yapmış olduğu gibi bir uygulamaya gitmişti. 

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan bu olayların sebebinin yasa boşluğundan kaynaklandığını söylemek pek doğru olmaz. Bu ve bunun gibi olayların önüne geçmek için Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair 5149 sayılı yasa zaten mevcut bulunmakta ve çıkarılmış olan ‘Sporda Şiddet Yasası’ 5149 sayılı yasanın değişitirilmiş ve eklenen yeni maddelerle geliştirilmiş halidir. Bu durum gösteriyor ki yasa çıkarmak olaylara engel olmak için yeterli değildir ve bu nedenle çıkarılan bu yasaların uygulama aşaması başarılı bir şekilde sürdürülmelidir. 

Sadece bu yasaları uygulamak da yeterli olmayacaktır. İnsanları yaptıklarından dolayı cezalandırmak yeterli bir çözüm değildir. Bir insan kendisine veya karşısındaki insanlara ait duyguları anlama, yönetme ve yönlendirme yetisine sahip olmalı ve karşılaşmayı ummadığı durumları kabullenip sağlıklı karar alma ve sağlıklı karar verme becerisini kazanmış olmalıdır. Bu insanların bu yetiye sahip olabilmesi için almış olduğu cezanın yanında topluma kazandırılması amacıyla gerekli eğitimler de verilmelidir. Olaylar bu şekilde değerlendirildiğinde ulaşılmak istenen amaca daha kolay bir şekilde ulaşılmış olunur ve toplum içinde görmek istediğimiz türden insanlar çıkar karşımıza. 

Taraftarlar, kazanmanın yanında kaybetmenin de sporun bir parçası olduğunu kabul etmeyi bilmelidir. Sporun bütünleştirici ve birleştirici etkilerinin farkına varıp kişi kendisini seyir zevkininin serin sularına bırakmalıdır. Bu doğrultuda yasaların eksik kalan yanı sporseverlere başka yollar denenerek aşılanmalı ve spordan her durumda zevk almasını bilen bilinçli bir taraftar topluluğu oluşturulmalıdır. Bunun için yasalarda değişikliğe gitmekten çok kesin çözüm getirecek kendini iyi tanıyan ve karşısındakine her koşulda ve her durumda saygı gösteren bireyler yetiştirmenin yolları aranmalıdır. İnsanlarda yanlış algılamalara neden olan taraftar psikolojisi gerekli ve doğru müdahaleler sonucu gerçek manasına kavuşturulmalıdır. 

 
Toplam blog
: 102
: 1428
Kayıt tarihi
: 24.06.11
 
 

Çukurova Üniversitesi Maliye Bölümü mezunuyum. 8 Nisan 1987 doğumluyum ve Adana'da Seyhan ilçesin..