Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

07 Ocak '10

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

STK'lar ve Büyükçekmece Halkı Kültürpark'ın yıkımına tepki gösterdi.

STK'lar ve Büyükçekmece Halkı Kültürpark'ın yıkımına tepki gösterdi.
 

Fotoğraflar izinsiz kullanılamaz!


STK'lar ve Büyükçekmece Halkı Kültürpark'ın yıkımına tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sabahın 06’sında yaklaşık 700 kişilik ekiple baskın yaparcasına Kültür parkta gerçekleştirdikleri yıkıma tepki gösteren sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek ortak basın açıklamasında bulundular. Büyükçekmece Belediyesi’nin kültürel etkinliklerini baltalamak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıkımı gerçekleştirdiğini ifade eden Yaklaşık 15 sivil toplum kuruluşu olayı kınadıklarını söylediler. Yıkımlara tepki gösteren STK’lar ve Büyükçekmeceliler ve işyeri yıkılanlar adına basın bildirisini okuyan Turan Yazıcı tepkilerinin ileriki günlerde de devam edeceğini belirtti.

Büyükçekmeceli vatandaşlar adına Sivil toplum Kuruluşları olarak yayınladıkları basın açıklaması şöyle;

1) 1999 yılına kadar çöplük ve moloz döküm alanı olan bu yer Büyükçekmece Belediyesinin imar planında rekreasyon alanı olarak tasdik edilmiş ve bu çöplük Büyükçekmece Belediyesinin yaptığı çalışmalar sonucu İstanbul halkının da büyük rağbet gösterdiği, İstanbul’un en büyük Kültür parklarından biri haline getirilmişti.

2) Kültürpark içinde yapılan ülkemizin çeşitli bölgelerine ait 15–20 m2.lik yöre evleri ile o bölgelerin mimarisi, kültürel örf adet gelenek ve yemeklerinden örnekler sergileyen yöre evleri kime ne zarar veriyordu?

3) Dünyanın en büyük festivallerinden biri olan Birleşmiş Milletler (Unesco) denetimindeki CİOFF üyesi, Türkiye’nin ilk ve A katogrosindeki tek festivali olan ve bu alanda yapılan Büyükçekmece Uluslarası Kültür Sanat festivali sayesinde İstanbul’un, ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayan Kültürpark neden yıkıldı? Her yıl 30–35 ülkeden 1500’ün üzerinde sanatçının katıldığı bu festival artık Kültürpark’ta yapılmasın mı?

4) Her yıl on binlerce yerli ve yabancı insan bu alanda yapılan festival ve kültürel etkinlikleri izliyor, Büyükçekmece esnafına ekonomik katkı sağlıyordu. Bunun kime ne zararı var?

5) Çöp ve moloz döküm yeri ve bataklık halinden Türkiye’nin en güzel kültürparklarından biri haline getirilen bu alandaki demontabl yöre evleri ve çadırlar yıkılarak kamuya, topluma ne menfaat sağlandı?

6) Özellikle kültürümüzün bir parçası olan halkımızın rahatça oturup çayını kahvesini içip dinlendiği otağ çadırları dev makineler ile yıkılınca neleri kurtarmış olduk?

7) 2010 Avrupa Kültür başkenti olan İstanbul’da Uluslararsı Kültür ve sanat festivali hazırlıklarını yapan, festivalin dışında 10’a yakın proje ile kültürel etkinlik hazırlayan Büyükçekmece Belediyesi yıkılıp yerle bir edilen bu alanda festivali ve etkinliklerini nasıl yapsın? Büyükşehir yetkililerine soruyoruz. İstanbul’un büyük bir bölümü kaçak yapılar ile doluyken, dere yatakları ve su toplama havzaları kaçak binalar ile işgal edilmişken, İstanbul’daki birçok tarihi eser, hatta İstanbul’un surları işgal altında ağlarken, Büyük üstat Mimarsinan’ın eserleri olan 450 yıllık kanuni Sultan SüleymanKöprüsü, Kervansaray, Sokulu Camii, Sultan Süleyman Çeşmesi, Büyükçekmece Belediyesince gecekonduların işgalinden kurtarılıp restore edilerek yeniden tarihi mirasımız olarak topluma kazandırılarak İstanbul’a böyle bir Kültürpark hediye edilmedi mi?

8) Güzelliği ile İstanbul halkının cazibe merkezlerinden biri olan bu parktaki 20 m2.lik 15 tane ülkemizin kültürel değerlerini sergileyen 15 yöre evi ve otağ çadırlarını yıkarken işgal altındaki tarihi eserler, surlar, dere yatakları, su toplama havzaları hiç aklınıza gelmedi mi?

9) Bu güzelim Kültürparkı İstanbul ve Büyükçekmece halkına çok mu gördünüz? Yoksa bu yıkımdan amacınız Büyükçekmece halkını cezalandırmak mıydı? Büyükçekmece halkı olarak sonuna kadar kararlıyız. bize bu hizmetleri sunan Belediye Başkanımız Dr.Hasan Akgün’ün yanındayız.

10)Yapılan bu yanlış ve taraflı yıkımın takdirini kültür ve sanata değer veren milletimize bırakıyoruz.

Saygılarımızla.

Destek veren STK’lar;

Atatürkçü Düşünce Derneği

Doğa Emekçileri Çevre Derneği

Büyükçekmece Jimnastik Kulübü

Avcılar ve Atıcılar Derneği

Emekli Öğretmenler Derneği

Mimarsinan Spor Kulübü

Mimarsinan Çevre Koruma Derneği

Büyükçekmece Yelken Kulübü

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

Balıkçılar Kooparatifi Derneği

Mimarsinan Windsurf Kulübü

Büyükçekmece Spor Klübü

Büyükçekmece Çevre Derneği

****

Büyükçekmece'de yaşayan ve hergün Kültür Park'ta nefes alan bir vatandaş olarak yetkililere bir daha soruyorum!

Yıkılan bu mekanlara, bu kadar masraf, özen ve emek verilmeden önce neredeydiniz ve neden izin verdiniz o zaman (tuvaletleri bile olmayan) ''çadır'' da olsa, bu ''kaçak'' yapılara?

****

Konuyla ilgili diğer yazılarım:

İstanbul - Büyükçekmece Kültürpark'ta yıkım rezaleti… / Ben ...

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve kültürümüze yapılan darbe!

****

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden açıklama:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, B.Çekmece'deki yıkım ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamanın metnini aynen yayınlıyorum...

• Büyükçekmece İlçesi Kanuni Süleyman Köprüsü ve Sokullu Külliyesi Koruma Alanında bulunan ve mülkiyeti tamamiyle Maliye Hazinesi’ne ait alanda kaçak olarak inşa edilmiş 18 adet yapıdan 14 yapı ekipler tarafından tamamen yıkılmıştır. Söz konusu alanda bulunan tek kültür tesisi niteliğinde olan amfi tiyatro ise yıkılmamış ve halen yerinde durmaktadır. (Resim ektedir.) Yıkımı gerçekleştirilen 14 yapı kültür tesisi niteliğinde olmayıp, ticari nitelikte kafe, nargile salonu ve et ve balık lokantasıdır. Tamamı kaçak olan ve işletmesi özel şahıslara verilen restoran-kafeleri kültür tesisi olarak niteleyip, tarihi Mimar Sinan Köprüsü ve Sokullu Külliyesi işgalini gizlemek doğru bir tutum değildir. Tarihi Mimar Sinan Köprüsü’ne yapılan tecavüzü görmezden gelip, ticari nitelikte olan kaçak ticari yapıların yıkımını ‘Belediye kültür evlerini yıktı, Kültür Parkı böyle yıktılar’ şeklinde sunmak kültüre de, tarihe de, Mimar Sinan’a da haksızlıktır.

• Bir diğer önemli husus ise şudur: Taşkın riski ve baraj kapaklarının açılması halinde olası can ve mal kayıpları göz ardı edilecek bir durum değildir. Şu anda yüzde 95 oranında dolu olan, taşkın halinde çevresindeki yapıları 4 metre yükseklikle sel baskınına maruz bırakacağı resmi raporla tespit edilen bu riske karşı İstanbul büyükşehir Belediyesi’nin kayıtsız kalması beklenmemelidir.

• Büyükçekmece Belediye Başkanı’nın bir internet sitesinde yer alan ‘belediye gelip bizim uluslararası festival alanı olarak kullandığımız alanı buldu. Bize ruhsatı yok diyorlar ama hangi çadırın ruhsatı olur?’ şeklindeki sözleri bazı hususları göz ardı etmektedir. Alanda bulunan yapıların çoğu betonarmedir. Ekteki resimlerde bu husus açıkça görülmektedir. Kaldı ki çadır da olsa ruhsat alınması gerekir. İlçe Belediyesinin kendi bölgesindeki tarihi eserleri koruma konusunda herkesten daha fazla hassas olması gerekmektedir

6 Ocak 2010 Çarşamba günü (dün) yıkımı gerçekleştirilen 14 adet gecekondunun ünvanı ve kullanım vasıfları aşağıda bulunmaktadır.

1. Yavuz Otağı (kafetarya ve nargile salonu)
2. Fatih Obası (kafetarya ve nargile salonu)
3. Kanuni Otağı (kafetarya ve nargile salonu)
4. Yörük Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
5. Hacivat Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
6. Karagöz Çadırı (kafetarya ve nargile salonu)
7. Gümüşhane Konağı (kafetarya ve nargile salonu)
8. İsimsiz tek katlı ahşap yapı (Zigana evi müştemilatı mutfak)
9. Zigana Evi (kafetarya ve nargile salonu)
10. İsimsiz tek katlı kagir yapı (B.Çekmece belediyesi depo)
11. Şanlıurfa Harran Konuk Evi (kafetarya ve nargile salonu)
12. Köprü Et ve Balık Lokantası (içkili et lokantası)
13. Mangalbaşı Et Lokantası (içkili et lokantası)
14. Tunkaya Spor Tesisleri (spor tesisi) İlgisince yıkılacaktır.

Haklarında, Bölge İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı bulunan 2 yapının yıkımı ertelenmiş ve yıkım için dava sonucu beklenmektedir. Tunkaya Spor Tesisi ünvanlı yapı ise sahipleri tarafından yıkılacaktır. Bu 17 yapı dışında kalan ve ve kültür yapısı özelliği taşıyan yegane birim Amfi Tiyatro yapısı ise yıkılmamıştır.

Yıkımı gerçekleştirilen 14 adet gecekondu;

1- Kaçaktır
2- Gecekondudur.
3- Tümü Hazine arazisi üzerindedir
4 - 444 yıllık tarihi Mimar Sinan Köprüsünü işgal etmekte ve görsel kirlilik yaratmaktadır.
5 - DSİ Raporuna göre şu anda %95 doluluk oranına sahip Büyükçekmece Gölü taşkın riski taşımaktadır.
6 -Olası bir aşırı yağış durumunda kapakların açılması halinde suların 4 metre boyunca yükseleceği, kapakların yeterince açılmaması halinde ise, suyun baraj gövdesi üzerinden aşarak barajın yıkılması riski ile karşı karşıya kalınacağı Büyükçekmece Barajı Model Deneyi sonucuna istinaden ifade edilmektedir.
7 – Korunması gerekli tescilli yapı olan Mimar Sinan Köprüsü çevresindeki kaçak yapıların kaldırılması için İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, 11 Temmuz 2008 tarihli ve 12 Kasım 2009 tarihli Kurul Kararları bulunmaktadır."

''Melekler yüreğinden öpsün Türkiye'M''

Sabiha Rana

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..