Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Anılar
 

Şu bir fincan çay olmasa

Şu bir fincan çay olmasa
 

Unuturdum belki seni
Her yudumda yalnızlığımı yüzüme vuran
Şu bir fincan cay olmasa

Sabah sıcacık yataktan kalkmak işkence adeta.

Şöyle gürül gürül odunla dolu bir sobanın neşeli çıtırtılarını ve üzerinde ki çaydanlığın neşeli tıkırtılarını duyarak uyanmak ne keyif.

İlle de çay ama şöyle ince belli bardakta kokusunu uykuda iken bile duyacağım. Çalışanların dinlenme kaytarma içeceğidir.

Malum hikaye, kafesinden kaçan aslan bir devlet dairesine sığınmış. Her gün bir memur yermiş, uzun müddet dikkat çekmeden hayatını sürdürmüş. Bir gün çaycıyı yemiş ve derhal yakayı ele vermiş.

Çayın keşfi ile ilgili şöyle bir hikaye anlatılmaktadır dilden dile. Çin de bir kral bahçesinde oturmaktadır. Önünde bir kase sıcak su dolu kase vardır. Herhalde susadıkça içmektedir tastan suyu. esen bir rüzgarla bir yaprak döne döne gelir kasenin içine düşer, kral da o anda kendi düş dünyasına dalmıştır herhalde fark etmez suyun içindeki çay yaprağını. , işte o anda o arada demleniverir, suyun tadı sonradan kralın çok hoşuna gider. Uzun yıllar krallara özgü bir içecek olarak kalır.

"Tüm kainat bir demliğin içindedir aslında. Sini dünyayı temsil eder, demlik gökyüzünü, bardaklar da yağmuru...
Çocuk iken yağan yağmurun yere düşen damlalarının ilk düştüğü anda hafif zıpladığı andaki görüntüsünü ben çay tabağı bardağı ve kaşığına benzetirdim nedense.

Güzel bir çay nasıl yapılır şimdi ona gelelim değil mi ama. Herkesin ayrı bir çay pişirme yöntemi vardır. Gerçi bazen bilgisayar ekranına dalıp yaktığım çaydanlıkları saymazsak fena çay pişirmem.

Her zaman taze su kullanmak gerek iyi bir çay için. Kaynadığı anda çayı ekleyin, çünki su kaynadıkça oksijen kaybeder. ve çayın tadı değişir. Bir fincan için 1cay kaşığı cay yeterli olacaktır. Demini alması için bir beş dakika yeter. Afiyet bal şeker olsun efendim heyyy elinizi o sigara paketinden uzak tutun.

Çayın demliği evdeki kayınvalide imiş. Kaynar dururmuş. Üst demlik evdeki gelin imiş alt demlik kaynadıkça o olgunlaşır imiş.

Bardak evdeki damatmış biraz kayınvalide doldurur imiş, biraz gelin.

Çocuklar çayın şekeri imiş, tatlandırırmış.

Görümce ise çay kaşığı imiş arada gelir ortalığı karıştırır gidermiş.

Kaynataya gelince o bardak altı imiş, dökülenleri bir araya toplarmış.

Demek ki çay deyip de geçmemek lazımmış.

Hava soğuk dedik, soba dedik ardından çay dedik…şimdi de uykumu desek şöyle deliksizinden daha sabaha çok var diyerek. İyi uykular efendim.

 
Toplam blog
: 292
: 1094
Kayıt tarihi
: 08.03.07
 
 

Yazmaktan hoşlanan... Kelimeleri renklendiren bir sihirbazım ben.. Bodrum'da yaşamaktayım.. Sev..