Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '12

 
Kategori
İlişkiler
 

Suç kimde?

Tartışmalarımız olur. Suç kimde diye sorarız kendi kendimize veya muhatabımıza? Tartışma konusu olan mevzulardan biri gençlerin tutumları.

Aslında gençler hakkında olumlu sözler duyabilmek istiyor gönül. Güzel sözleri duyuracak olan gençler maalesef kendilerinden çoğu zaman şikâyetler artıyor. Gönlümüzden geçenle hayatın gerçekleri birbirini tutmuyor.

İnsanların davranış bakımından farklılık oluşturması tabiidir. Herkes aynı tip davranışları sergilemiş olsaydı hayat problemsiz olurdu. Öyle değil işte.

Gençler büyüklerden, büyükler gençlerden birbirlerinin uyum ve diyalog noktasında anlaşılamamaktan mustaripler.

Gençle konuşursanız size yaptıklarından yüzde yüz haklı olduğunu ifade ediyor. Ailesinin, çevresinin kendisini anlamadıklarından dert yanıyor.

Öbür taraftan büyükleri dinleyeyim denince de, gençlerin çok bozulduğunu, davranışlarının yanlışlığından konuyu açılıyor. İnsanın birlikte yaşama zorunluluğu olduğu gibi kurallara, örf adet, gelenek görenek kaidelerine uymaları da elzemdir.

Hepimiz memleketimizin örf adet konusunda ki tutumunu biliriz az veya çok. Gençlerin dar çevre tabir edilen küçük yerleşim yerlerinde büyük şehir hayatını davam ettirmeleri orada yaşayanlarca doğru yorumlanmaz.

İnsanın gençliğinde ki heves, arzularıyla yaşama düşüncesi neticesinde toplumca kendilerine soğukluk oluşur. Geldikleri ilçelerde, illerde çok kolay olması gereken işlerin yokuşa sürüldüğüne şahit olunca da oranın halkını suçlarlar.

Buranın halkı öğrenciyi kabullenmiyor gibi serzenişler işitilir etrafta. Önce hakkı teslim etmek gerek. Düşünerek ve tarafsız konuşmak lazımdır.

Evi olup da kiraya verme düşüncesinde olan kişi normal şartlar altında evini kiraya verir. Dairesinin boş kalmasını kimse istemez. Boş kalması madden şahsa zarardır. Kullanılmayan ev eskir. Dökülür, bakımsız olur, evin sağlam olması için evde oturan olmalıdır.

Kim olursa olsun, para kazanmaktan kimse kaçmaz. Maliyetini kurtarmak ve evinin sağlam kalması için kiracıya kimseler hayır demez. Şartlarda aksilik olmadığı sürece böyledir.

Ev sahibi kiracıya hatırlatmalarda yapar. Normaldir hepimizin malı değerlidir. Emanet olarak giriliyor kiracı da olsak, parasını veriyorum istediğimi yaparım diyemez hiçbir kiracı.

İnsanlar evinin tabanının da ki tahtaları sobada yaksınlar, duvarları delsinler, gece gündüz müzik sesinin desibelini ölçüsüzce açsınlar, kapıları kırsınlar, ölçüsüzce evi kullansınlar diye vermiyorlar. Özgürlük var diyerek, örf adet, gelenek görenek dışında ki hal hareketlerde uyarılınca da tepki verilirse insanların mesafeli davranması normaldir.

İnsanlar kültürüne yabancı davranıldığından dolayı da evini kiraya vermez. Kiraya verdiğimde aldığımdan çok tamir parası vereceğime, boş durması daha iyidir düşüncesi yerindedir. İnsanlar önce değer yargıları olarak önemsemekte oldukları değerlere kim olursa olsun saygı duymalarını bekler. Kendilerince saygı duymakta oldukları değer yargısının aksine davranışları kim yaparsa yapsın hoş bakmazlar.

Burada gençler mi haklı, yoksa büyükler mi haklı?

Karar merci değiliz. Gerçek olan toplumun değer yargılarına saygının olduğu, kültür aşınmasına sebep olmayan konuşmalar, davranışlar herkesçe makbuldür.

Geçmişle kıyaslandığında bozulma var mı?

Bariz şekilde yaşayanlar bunu fark ediyorlar. Onun için de kimi zaman gençlerin yanlışlarında büyüklerce uyarma gereği duyanlar oluyordur elbette.

Gençler de uyarıyı dikkate alan olmadıklarını cevaplarıyla doğruluyorlar. Gençler eskidendi dercesine cevap vermeye çalışıyorlar.

Büyüğümüze saygıyı ilköğretim yıllarında her gün sabahları söz verdik. Büyüklerin uyarılarına kulak verilmeli diyenler de yok denecek kadar az.

Geldiğiniz yerin size uymasını düşünmek doğru değildir. Yerleşmiş olan adet, gelenek, göreneklere aykırı davranmamak saygınlığı arttıracak, buzları eritecektir.

Saygı gösterenlere, büyüklerde sevgi odalarını açacaklardır.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..