Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '08

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Suçlama kültürü

Suçlama kültürü
 

Bir organizasyonun kültürü başarısının anahtarıdır. Fakat suçlama kültürüne dayalı organizasyonlar ciddi verim problemi yaşayabilmekte çünkü çalışanlar risk almayı istememektedirler.

Suçlama aşağıya doğrudur

Eğer yaşanan bir olumsuzlukta hemen astlara yönelik suçlamalar geliyorsa problem var demektir. Bazen suçlama üstlere doğru olur ama o zaman adı suçlama olmaz tenkit, şikayet olur.

Nadiren süreçleri suçlarız

Suçlama genellikle bir alete, bir sürece, ya da duruma yöneliktir. Eğer bir şeyler ters gidiyorsa insan kaynaklı bir hata olasılığı da yüksektir. Eğer suçlama öncesi özeleştiri yapılabiliyorsan ne ala ama öncelikle suçlama yapılıyorsa problem var demektir.

Hep birini suçlarız

Tek ya da daha fazla kişiyi problemden sorumlu tutmak ve suçlamak eğilimine gireriz. Suçlamak kolaydır.

Elçiye zeval veririz

Genellikle kötü şeyleri erken fark ederek önlemek sizi birçok zarardan kurtaracakken genellikle bu tipte erken uyarı mesajı getirenleri uzaklaştırır ya da dikkate almayız. İşte bu noktada suçlanması gereken kimdir?

Herkes kendi arkasını korumak ister

Herhangi bir olumsuz durumda eğer kişi suçlanacağını hissederse kendisini korumak için her fırsatı kullanacaktır. Bu yüzden suçlama kültürüne sahip şirketlerde kendi koruma kalkanlarına normal işlerinden daha fazla efor harcayan bir çok kişi görebilirsiniz.

Yaşanan sıkıntıları mevcut politikaları yeniden düzenleyerek çözmeye çalışmak

Ne zaman kötü ya da istenmeyen bir şey yaşansa hemen yeni kurallar ve prosedürler çıkar. (Son Harry Potter filmindeki gibi) Böyle yaparak problemi çıkaranları suçlamış, yeni kurallar ile düzeni getirmiş oluruz ki tartışmalıdır.

Başarmak için politikalar değiştirilmez

Eğer işler yolunda gidiyorsa politika ve prosedürlerimizin işe yaradığını düşünür ve bir şeyleri değiştirme ihtiyacı duymayız. Aksine barış zamanları daha rahat olunmaz mı yeni bir şeyler geliştirmek için?

Kazananları gösteririz

İyi bir şeyler olduğunda bir başaran ya da kazanan işaret edilir. Kahramanlar siperler arasından çıkarılır.

Yazılı olmayan kurallara uymayanları da suçlarız

Yazılı olan kurallar kadar olmayan kurallarda şirket içinde kabul görürler ve bu kararlara uyulmadığında birileri suçlanır.

Herkesin başına gelir

Çalışan herkes bir yerlerde hata yapacaktır. Önemli olan yapacağınız hata karşısında kurumunuz kültürünün nasıl davranacağını önceden bilip hazırlıklı olmanızdır.
Suçlamak kötüdür ama en kötüsü insanın kendisini suçlamasıdır. Kendini suçlamak çözümden çok karmaşa getirir.
 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..