Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

25 Eylül '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sultanahmet meydanı

Sözün Özü: Sultanahmet Meydanındaki eserlerin yanına ne oldukları, ne için yapıldıklarını v.b anlatan açıklamalar koyulmalıdır.

Sultanahmet Meydanı İstanbul’un turistik merkezidir. Her gelen turist muhakkak burayı ziyaret eder. Özellikle meydandaki dört eser (Alman Çeşmesi, Mısırdan getirilen Obelisk, Yılanlı Sütün, Örme Obelisk) dikkat çekicidir. Bunların yanına gittiğinizde, eserin yanında mermer bir kaideye yazılmış eserin adı , koyulduğu tarih bazılarında da kimin döneminde koyulduğuna dair küçük bir açıklamadan başka bir bilgi bulamazsınız.

Gelen turistlerin bir çoğu belki grup halinde gezip rehberlerden detaylı bilgi alıyor olabilir, bazıları da tek başlarına ziyaret etmeden önce gerekli bilgileri edinmiş olabilir ancak oraya giden herkesin önceden hazırlık yaparak gitmesini varsaymak biraz safdillik olur. Özellikle yerli turistlerin hiç böyle bir araştırma ihtiyacı duyacaklarını sanmıyorum. Her hangi bir nedenle oraya giden bir insanın, bu eserleri gördüğünde ilk aklına gelen sorular, bu eserleri neden buraya dikmişler?, amaçları ne?, ne mesaj vermeye çalışmışlar? v.b.

Eserlerin yanı başında, bu sorulara cevap verecek hiçbir açıklama bulmak mümkün değil. Küçük pirinç bir tabela üzerine İngilizce ve Türkçe açıklamalar koyularak bu ihtiyaç giderilebilir.

Dr.Erdener ILDIZ

31 Ağustos 2007

 
Toplam blog
: 80
: 805
Kayıt tarihi
: 25.09.07
 
 

Elektronik yüksek mühendisiyim. Bilgisayarlı kontrol sistemleri üzerinde doktora yaptım. Bir  şirke..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara