Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

12 Ekim '10

 
Kategori
Kitap
 

Sümbül Sokağın Tutsak Kadını

Sümbül Sokağın Tutsak Kadını
 

Hepimiz tutsağız aslında kendi düşlerimizin. Düşlerimizin gerçekleşmesini beklerken hep sıkılırız dar odalarımızda.

Atilla Dorsay kitabında Türkan Şoray’ın yıldız olma serüvenini anlatmış. Ailesi, evliliği, filmleri yönetmenliği, ödülleri, aşkları. Türkan’ı Türkan yapan herkes arkadaşları, sevdikleri, annesi, kız kardeşleri hepsi.

Türkan’ın onsekiz yaşından ibaren sevgilisi, koruyucusu olan Rüçhan Adlı. Rüçhan Adlı o dönem Galatasaray Kulubü başkanı zengin bir işadamı. Önce Nebahat Çehre ile arkadaşlık ediyor. Hatta eşi Mari hanımdan ayrılma noktasına geliyor. Daha sonra bir toplantıda Türkan Şoray ile tanışıyor. Rüçhan Bey Türkan Şoray ile yaşarken eşinden ayrılmıyor. Belki o dönem ayrılmanın zor olması nedeniyle. Bekli de şartlar öyle gerektirdiği için. Ama Rüçhan Adlı olmasaydı Türkan Şoray Türkan Şoray olabilir miydi? Bilinmez.

Türkan Şoray kanunlarını ülkemiz insanı Hammurabi ya da Sezar kanunlarından iyi bilir diyor Attila Dorsay. Sümbül sokakta Rüçhan Adlı ile birlikteliğini sürdüren Türkan Şorayı’ ın kanunlarının birkaçını yazılı olmasa da -gerçi bir dergide o dönem yayımlanmış- şöyle maddeleyebiliriz.

T.Ş. film senaryolarını film çekim tarihinden itibaren bir ay öncesinden beğenir.

Filmde öpüşme ve açık sahneler olmayacaktır.

Film çekimi İstanbul dahili olup T.Ş. İstanbul dışına çıkamaz.

Çalışma saatleri sabah 8 akşam 9 arasıdır.

Pazar günleri T.Ş. çalışmaz.

T.Ş. adı jenerik, afiş, ilan sinema fenerlerinde başta ve tek olarak yazılacaktır.

Çekilecek filmin rejisörü ve baş oyuncusu için T.Ş. nin mutabakatı şarttır.

T.Ş. şirketlerden film başına 60 bin lira alır.

T.Ş. mecburi gecikmeleri on günden fazla beklemez….. gibi kanunlar.

Aslında bu kanunlar Türkan Şoray ve Rüçhan Adlı ikilisinin kanunlarıdır.

Türkan Şoray’ın sinemaya ilk başladığı yıllarda hayatına giren erkekler olarak Türker İnanoğlu, Orhan Günşiray ve Tamer Yiğit isimleri geçiyor. Yönetmenlerin çoğu da Türkan’a aşık.

Atilla Dorsay kitabına Türkan Şoray’ın filmleri hakkında gazetelerde yazmış olduğu eleştiri yazılarını da eklemiş. Türkan Şoray’ın yönetmenliği, çekim sırasında karşılaştığı zorluklar, almış olduğu ödüller anlatılmış.

Atilla Dorsay kitabında sadece bir film yıldızının hayatını anlatmamış Türkan Şoray filmlerini her yönüyle inceleyerek film eleştirilerini de yapmıştır. Türk sinemasının bu güzel filmlerinin en gerçek en yalın eleştirilerini kitapta buluyoruz.

Türkan Şoray’ın en beğendiğim filmleri ise Vesikalı Yarim, Mine, yönetmenliğini de yaptığı Dönüş, Bodrum Hakimi, Sultan, Rumuz Göncagül ve Selvi Boylum Al Yazmalım.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara