Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '08

 
Kategori
Blog
 

Susmasın Ağaçlar Kararmasın Gelecek

Susmasın Ağaçlar Kararmasın Gelecek
 

Bir önceki yazımda duyarlılıkla ilgili düşüncelerimi yazmış ve demiştim ki; Duyarlılık; bu dünyaya ait olma ve tüm canlılarla birlikte yaşama sahip çıkma duygusunun eylemsel ifadesidir. Sorumluluk almadır.

Bu konuda bize bir çağrı geldi. Ülkemizin geleceğini, uzun vadede dünyamızın geleceğini tehdit eden orman yangınlarıyla mücadelede görev üstlenen Türk Hava Kurumunun bir neferi Sayın Talip Bölükbaşı’nın çağrısı bu.

Bildiğimiz gibi tüm dünyada orman yangınları, ekolojik hayatı, dolayısıyla dünyamızın geleceğini tehdit etmekte.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın bir raporuna göre, küresel ısınma nedeniyle dünya üzerinde iki derecelik bir sıcaklık artışının olumsuz etkileri, ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz bölgesini sıcak hava dalgası, kuraklık, artan sayıda orman yangını, susuzluk, göllerin kuruması ve tarımda verim düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya bırakacak.

Ülkemizin büyük bir bölümü, bitki örtüsünün özelliği ve Akdeniz ikliminin etkisi ile orman yangınlarının çıkması bakımından en uygun şartlara sahip bulunmaktadır.

Ülkemizdeki ormanlık alanların yaklaşık ;
% 41’i I.Derece ,
% 40’ı II. Derece
% 19’da III. Derece yangına hassas durumdadır.

Bu nedenlerle, bir an önce harekete geçmeli ve orman yangınları ile küresel ısınma konularında ulusal düzeyde somut çözümler ve acil eylem planları ortaya koymalıyız.

Bu konuda sağlıklı ve çözüme yönelik politikalar oluşturma açısından en büyük görev devlete düşer fakat yeterli değildir. Başta kamu kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarının ve vatandaş olarak ta bizlerin sorumluluk üstlenmesi kaçınılmaz olmakta.

Bu sorumluluklarımızı nasıl yerine getirebiliriz?

Çoğu zaman doğal yaşamı tehdit eden faktörlerin farkındayızdır, bilgimiz vardır ve kişisel çabalarımızla bir şeyler de yaparız.

Ama bazen organize hareket etmek ve kişisel çabalarımızın bir elde toplanıp daha büyük değerler elde edilmesi ve daha büyük katkılar sağlanması gerekebilir.

Bizler bunun en güzel örneğini “Milliyet Blog Hatıra Ormanı”nı oluşturmakla başardık. Yusuf Aysan beyin önderliği ve çabalarıyla doğal hayata, daha büyük bir değeri, bir ormanı armağan ettik. Tek başımıza da ağaç dikebilirdik ama hep birlikte bir ormanın hayat bulmasına katkı sağladık. Hem doğal yaşam hem de kendimiz adına daha büyük bir artı değer bu. Ama yeterli değil. Bu ormanlarımızı korumak sorumluluğuna da katkıda bulunmalıyız. Fakat nasıl?

Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli husus, çıkan bir yangına mümkün olan en kısa sürede müdahale etmektir. Bu müdahale için de ormanların keşif gözetlemelerinin iyi yapılması, haberleşmenin hızlı ve zamanında olması ve müdahalenin de en etkili şekilde yapılması gerekir.

Yangın uçakları işte bu üç işlevi en etkili şekilde yerine getiren araçlardır.

“Türk Hava Kurumu” Türk havacılığına katkı sağlayan bir Cumhuriyet kurumu olmasının yanında orman yangınlarıyla mücadelede de kendisini sorumlu görmüş ve elindeki imkânlarla bu görevini yerine getirmeye çalışmaktadır. Fakat yeterli değil.

Sadece bağış yoluyla elde ettiği gelirleri bu konuda yapmak istediklerine yeterli kaynağı sağlamaya yetmiyor.

Mücadele için daha fazla gelire, bağışa ve yangın uçağına ihtiyaç var.

Karınca kararınca biz ne yapabiliriz?

İşte biz ülkemizdeki orman yangınları için “ bir damla su “ olabiliriz.

Yaşama, doğal hayata, dünyanın ve ülkemizin geleceğine olan “duyarlılığımızı” gösterebiliriz.

Talip Bölükbaşı beyin çağrısına kulak verin. Bu çağrı bir sosyal sorumluluğa katkı çağrısıdır ama aynı zamanda doğaya, insani değerlere ve yaşamımıza da sahip çıkma çağrısıdır. Biz bu çağrıya hem yanıt verip hem de daha geniş kitlelere ulaşmasına aracılık edebiliriz.

 

Lütfen okuyunuz:
http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97216

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97741

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=100392

 

Ayrıca: THK yangın uçağı alım kampanyası için, tüm operatörlerden yangın yazıp 3919 a gönderin. Bedeli 6 YTL dir.Ülkemize katkısı yemyeşil ormanlar.

 

 

Tijen Taşlı- İzmir

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..