Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Taciz ve tecavüzlere hassas konu diye toplumsal baskı yüzünden fazla ceza verildiği doğru mu?

Taciz ve tecavüzlere hassas konu diye toplumsal baskı yüzünden fazla ceza verildiği doğru mu?
 

Kötülerin hakkını da savunmamız lazım, gerçek adalet budur. Adam astı kesti kabul edilemez ama asmanın kesmenin cezası da sınırsız olamaz.

Namus hassasiyeti, ahlaki duyarlılık varmış; e ne yapalım? Bu tür eylemlere girişenleri öldürelim mi? Facebook ta yılbaşında Taksim’de bir kızı taciz eden kişi için paylaşımı yapan “Asmalı bunları” diyor. Toplumda da bir sürü böyle şuursuz kişi var.

Affedersin bir kadının kızın bir yerine elledi diye kişileri asarsak memlekette insan kalmaz. Kaldı ki kimseyi suçlamıyor, suçu da övmüyoruz ama bu tür davranışlardan hoşlananlar da olabilir. Sen kadına dokun, onun hoşuna gitsin ama seni assınlar, Allah Allah!

Adaleti sağlayanlar da sonuçta insan ve bu baskıların etkisinde kalıyorlar. Dışarıda yüzlerce tepkili insan varken doğru karar veremezsiniz! Ama aksilik bu ya vermek zorundasınız. Ne yaptığını bilmeyen insanlar bunlar. Onlar mahkemenin dışında suçluyu linç etmeye çalışıyorlar diye biz de galeyana gelip “asalım bunu” mu diyeceğiz?

Ülkemizde taciz ve tecavüzlerde faillerin gereğinden fazla ceza gördüğü kuvvetli şüphesi var… Kanunun verdiği cezaya toplumun verdiği cezanın eklenmesi ayrı bir de toplumun verdiği manevi cezanın yargılama yapanların etkilenmesi nedeniyle kanuni cezaya dönüşme tehlikesi de var. Birilerinden korkarak kanun uygulanamaz. Hâkim dediğin adamın hâşâ Allah’tan bile korkmaya hakkı yoktur! Hırsızı iki günde salıyorsun, bir kıza “yavrum”demiş, linç etmeye kalkıyorsun. Bunun cezası bile olmaz! Gerekli ceza mutlaka verilsin ama karşılığı olan ceza. Yok hadım etmek falan gibi çağdışı, insanlığa sığmayan cezalar olamaz. Bir de hani küçük sarkıntılık durumlarında kişi şikâyetçi değilse taciz olarak algılanmayabilinir.

Fakat şöyle de bir şey var… Medyada yazılanlara göre taciz ve tecavüz yaygınmış… Bu kadar toplumsal baskıya rağmen inanılır gibi değil. Tacizcinin başına neler geldiği, insanların yüzüne tükürdüğü, linç etmeye kalkıştığı bir toplumda taciz ve tecavüzün bu kadar yaygın olması çok şaşırtıcı… İnsanlar sapıtmış! Elbette bunun nedeni cinsel tabu ve yasaklar. Yine de ben konunun abartıldığını düşünüyorum. Bir yerde bir olay duyuluyor yankısı büyük oluyor. Ama eğer denildiği gibi ülkemizde taciz ve tecavüz bu kadar yaygınsa bunun bir nedeni de şu olabilir. Hani kadınlar adım çıkmasın diye bu tür olayları genelde açık etmiyorlar ya işte bu nasılsa kimseye söyleyemez diyerek tacizcileri cesaretlendiriyordur.  

Taciz ve tecavüzün ülkemizde yaygın olduğuna inanmak zor… Nüfusu 3 milyonu bulan bir şehrimizde bir yılda mahkemeye yansıyan taciz/tecavüz vakaları şöyle. İsmini vermediğimiz bu ilimiz ülkemizin geneli için taciz/tecavüz yaygınlığı konusunda fikir verir sanırım. …İlinde çocuk istismarı 374, tecavüz davası 263 ve taciz davası 273.  Bunlar mahkemeye yansıyanlar. Hani bunun 10 katı da gizli kalsın. 3 milyon nüfusta olsun olsun 10 bin kişi olsun. Türkiye bütününe yayarsak yaklaşık 250 bin kişi. Yani öyle anlatıyorlar ki biz de toplumun yarısı sapık sanıyoruz!

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..