- Kategori
- Beslenme
Tam buğday ekmeği faydaları
1-Lif Kaynağı:
Tam buğday yüksek oranda diyet lifi bulunur. Bir ince dilim tam buğday ekmeği yaklaşık 25 grdır ve 1.6 -1.7 g kadar diyet lifi içerir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, kan şekerinin regüle edilmesine,ve kilo probleminin yönetilmesine yardımcı olur.
2- İyi bir inülin kaynağıdır.
Özellikle buğday lifinin içinde inülin bulunur.İnülin sindirim sisteminde sindirilmez ve prebiyotik etkiye sahiptir.Vücut açısından zararlı serbest radikallerin etkisini azaltır. İnülin bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerinin miktarının artmasını sağlar ve neden olur ve bağırsak pH’ını düşürür. . Kolon kanserinden korunmak için tam buğday ,tam buğday ekmeği ve tam tahıl ürünleri tüketimi çok önemlidir.yemek çok önemlidir.
3- Hastalıklardan koruyucu etkisi vardır.
Kalp damar hastalıkları, diyabet,kolon hastalıkları ve bazı kanser türleri açısından kaliteli karbobhidratlar ve lif çok önemlidir.Yeterli kaliteli karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin ve tahıl ürünlerinin tüketimi ile alınan lif vücut için yeterli ise hastalık etmeni görevi yapan enzimin aktivetisini azaltır. Bu etki ile kronik birçok hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır .
4- Kalp Sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmada günde 3 porsiyon ve daha fazla tam tahıl tüketen kişilerin hiç ekmek ve tahıl grubu ürün tüketmeyenlere göre kalp hastalıkları görülme riskini yüzde 30 oranda düşük bulmuştur.
5- Kandaki Homosistein değerlerini düşürür.
Çeşitli çalışmalar tam tahıl tüketiminin azalmasıyla birlikte kan kolesterol ve homosistein düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Günde 3-4 ( kişisel özelliklere göre bu miktar değişebilir )ince dilim tam buğday ekmeği veya tahıl grubu gıda tüketmenin kalp hastalıklarından koruyucu etkisinin yanı sıra homositein seviyesini düşürme özelliğine sahiptir.
6- Yüksek Antioksidan içeriğine sahiptir :
İçerdiği antioksidanlar sayesinde her öğünün antioksidan kapasitesini arttırtırken tam buğday, Tam tahıl ekmeği ve ürünleri sağlığı koruyucu etkiye sahiptir..
7- İnflamasyonun önlenmesine yardımcı olur
C –reaktif proteinler ve interleukin konsantrasyonlarının düzenlenmesine ve inflamasyonun önlenmesine yardımcı olur.
8- Göz sağlığını korur
İçerdiği lutein, zeaksantin adlı fenoller sayesinde göz sağlığının korunması adına fayda sağlar.
9- Glisemik İndeksi Düşüktür
Kaliteli karbonhidrat içeriğine sahip tam tahıl ürünleri ve buğdayın glisemik indeksi düşüktür. Kişiye göre iyi planlanmış yeterli ve dengeli bir beslenme programı, açlık insülin düzeyini, C-peptid ve Hgb A1C ve düzeyini artırmadığı tam tersine azalmasına yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
10- Obeziteyi önler
Kaliteli karbonhidrat içeriğine sahip tam buğday veya tam tahıllar midede uzun süre kalarak tokluk süresini uzatır. Ayrıca leptin hormonunun seviyesinin azalmasını sağlayan tam buğday ve tam tahıllar tok kalma süresini arttırark gıda tüketiminin kontrol edilmesine yardımcı olur.