Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '21

 
Kategori
Sağlık
 

TAM KAPANMA

Tam kapanmaya geçiyoruz. Halbuki tam 1 yıl öncesine döndük. O zaman henüz ülkemizde vaka yok oyalamaları ile başladı süreç. Sonra ufak ufak artışlar, ardından belli bir süre sonra okullar kapandı, nitekim yıl sonuna kadar okullar tamamen kapandı. Bu süreçte tam kapanmaya geçtik. Esnek çalışma başladı, ancak bu durumdan sadece sağlık çalışanları ayrı tutuldu. Evet, bakınca doğru. Tam kapanma bayramı da kapsadı. Amaç vaka sayılarını hızlıca düşürelim ki yaz sezonunda yurt dışından gelecek turisti kaçırmayalım.

Vaka sayıları hızla düşmeye başladı, tıpkı enflasyon gibi. Bir yaz rehaveti, tüm ülkede insan hareketliliği başladı. Sanki herşey bitmişti.Öyle değildi halbuki.İnsanoğlunun beklentisi virüsün kendiliğinden ortadan kalkması yada aşının bulunup tüm insanlığa uygulanmasıydı.

Bu arada kapanan okullar güya yeni eğitim öğretim yılına hazırlandı. Ağustos böceği gibi geçirdik yazı. Ve yine Eylül geldi, okullar açılacak. Yine tartışmalar, açılsın mı açılmasın mı. Sağlık Bakanlığının MEB ile beraber düzenleme ve tedbirleri kapsamında okullar açıldı. Çok geçmedi sınavları dahi yapılamadan okullar tekrar kapandı. Vaka sayıları ilk dönemde olduğu gibi hızlıca artmaya başladı. Sağlık çalışanları inanılmaz bir özveri ile çalıştılar, evlerine gidemediler, çocuklarını göremediler. Bu mücadelede hayatını kaybedenler oldu.

Bu arada 2021 yılında aşı bulundu. Biz hani bekliyorduk ya, ya virüs kaybolacak yada aşı bulunacak. Virüs yok olmadığı gibi mutasyonlara uğradı. Aşı bulundu bulunmasına da aşıyı insanlar, ülkeler bulmakta zorluk çekmeye başladılar. Çünkü aşı =para idi. Ve nasıl oldu ise Ocak ayından sonra vaka sayıları hızla düşmeye başladı, bu arada kısmende olsa aşılama başladı. Devamında Mart ayında normalleşmeye geçtik, bu normalleşme çok sürmedi ve tam bir yıl öncesine döndük.Vaka sayıları inanılmaz hızla artmaya başladı, neden arttı.

Bir baktık ki meğerse insanlar birbirine oturmaya gitmeye başlamış, cenazelerini kalabalık ortamlarda yapmaya başlamışlar. Halbuki bize söylenen maske, mesafe, temizlik. Uymamışız işte kurallara. Taaa baştan beri yazdığım süreç yine işlemeye başladı. Tedarik zinciri dışında küçük esnaf kapandı, sağlık hariç esnek çalışma başladı, okullar kapandı. Yine Ramazan Bayramı pandemi yasaklarına uğradı. Amaç yine aynı, yaz gelirlerinden mahrum olmamak. Peki sonra ne olacak.

Beklenti yine aynı, virüs iyi yönde mutasyona uğrasın, ancak görünen bu yönde değil. Aşılama hız kazansın, bu da olası gözükmüyor. Çin sözünü tutmamış, Almanyadan aşı bekliyoruz vs. Peki bu iki beklenti de gerçekleşmeyecek olursa ne olacak. Vaka sayıları düştüğü yerden kalkacak ve okullar açıldığı gibi yine mi kapanacak. Son iki yıldır çocuklar çok şey kaybetti.Herşeyi geri atsaydıkta eğitimi geri atmasaydık. Aşılamaya sağlıkçılar ile beraber eğitim camiasından başlayabilseydik.

Atatürk ne demişti "Eğitimsiz bir toplumun can damarlarından biri kopmuş demektir.

 
Toplam blog
: 40
: 1056
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Odyometri Bölümünün ilk mezunlarından sayılırım.Daha sonra İktisat Fakültesi,Acil Yardım ve Afet ..