Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

 
Kategori
Sinema
 

Tanrılar Çıldırmış Olmalı

Tanrılar Çıldırmış Olmalı
 

Kara Afrika'yı yakinen tanımak ve bu arada keyifli dakikalar da geçirmek istiyorsanız "Tanrılar Çıldırmış Olmalı" filmini mutlaka seyretmenizi salık veririm.
Jamie Uys'un senaryosunu yazdığı ve 1980 yılında sinemaya uyarladığı film Angola'nın doğu komşusu Bostwana ve Güney Afrika'da geçiyor.
Başroldeki aktör N!xau Angola'nın güney komşusu Namibya'dan bir çiftçi. N!xau filmde Xi isimli bir bushman'i canlandırıyor. Xi ve kabilesi medeniyetten bihaber, batı kültürüne zıt ütopik yaşamlarını sürdürürler ta ki bir uçaktan atılan Coca-Cola şişesiyle karşılaşana kadar. Coca-Cola şişesinin Tanrı tarafından gökyüzünden onlara gönderildiğine inanırlar. O ana kadar alet edavat olarak hayvan kemiği ve ağaç dallarını kullanmakta olan kabile üyeleri Coca-Cola şişesini günlük işlerinde kullanmaya başlarlar. Ancak bir süre sonra şişeyi aralarında paylaşamaz raddeye gelirler. İlk başta Tanrı'nın nimeti olarak gördükleri bu şişe zaman içinde kabile mensupları arasında geçimsizlik, kıskançlık ve nefret gibi daha önce hiç tatmadıkları negatif duygularla karşılaşmalarına neden olur. Tek dişi kalmış canavarı, medeniyeti simgeleyen Coca-Cola şişesi daha önce hiç yüzyüze gelmedikleri bu negatif duyguları tatmalarına neden olur. Bu durum karşısında Xi dehşete kapılır ve şişeyi kaptığı gibi dünyanın öbür ucuna doğru uzun bir yolculuğa çıkar. Amacı dünyanın kenarına vardığında şişeyi aşağıya atmak ve ondan ilelebet kurtulmaktır. Ancak bu yolculuğu sırasında Xi'yi birçok sürpriz bekler.
İlkel hayatın çocuksu masumiyeti ile medeniyetin bu masumiyetten alıp götürdüklerini keskin hatlarıyla vurgulayan çok başarılı bir film "Tanrılar Çıldırmış Olmalı".

Filmi daha fazla anlatırsam heyecanı iyice kaçacak, en iyisi size Miriam Makeba'nin müzigi eşliğinde keyifli seyirler dilemek.
bushman= Afrika'lı göçebe bir kabileye mensup kişi

 
Toplam blog
: 12
: 2747
Kayıt tarihi
: 07.03.07
 
 

Eşimin işi dolayısıyla Angola'nın başşehri Luanda'da yaşamaktayız. Buraya yerleşmeden önce internett..