Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

İbrahim Yalçınkaya

http://blog.milliyet.com.tr/axbxcx

12 Haziran '07

 
Kategori
Sinema
 

Yoksa hala izlemediniz mi? Hadi canım, inanmam....

Yoksa hala izlemediniz mi? Hadi canım, inanmam....
 

Sinemada Shakespeare Uyarlamaları

William Shakespeare kimdir?

1564 yılında İngiltere’de Stratford’da doğmuş İngiliz oyun yazarı ve aktördür. Babası Stratford’da sulh hâkimliği ve belediye başkanlığı gibi önemli görevler üstlenmiştir. Varlıklı bir aileden gelmesine rağmen babasının işlerinin sonradan bozulmasıyla maddi sıkıntılar çekmiştir. Üniversiteye gitmeyen Shakespeare, varlıklı ailelerin çocuklarının devam ettiği bir okulda öğrenim görmüş, okulda Latince eğitim verildiğinden Roma edebiyatının klasikleriyle erken tanışmış ve o dönemdeki kültür dili olan Latincenin de etkisinde kalmıştır.

Hayatı hakkında elimizde detaylı bilgiler yoktur. Ancak kendisi hakkındaki kilise, mahkeme ve tapu kayıtları gibi resmi kayıtlardan yola çıkarak Anne Hathaway ile evlendiğini, bu evlilikten 5 çocuğunun olduğunu kızlarından birinin adının Judith, oğlunun adının da Hamlet olduğunu öğreniyoruz. Oğlunu 1596 yılında kaybetmiş ve daha sonra Londra’ya yerleşerek aktörlük ve yazarı olarak tiyatroculukla uğraşmıştır. Eline geçen paranın önemli bir kısmıyla emlak satın almış ve bu yatırımlarıyla Stratford’a oldukça varlıklı bir kişi olarak dönmüştür. 23 Nisan 1616 yılında ölmüştür.

Eserleri

Bir yaz gecesi rüyası, onikinci gece, Venedik taciri, Romeo ve Juliet, Hamlet, Kral Lear, Antonius ve Cleopatra, Othello, Titus Andronicus gibi hem İngiliz hem de dünya edebiyatında derin etkiler bırakan eserlerinden bazılarıdır. Eserleri tiyatroda ve beyazperde de değişik varyasyonları ile defalarca sahnelenmiştir. www.imdb.com* ‘dan dan edindiğimiz bilgiye göre 1899 yılından bu güne kadar 687 adet sinema filmi ve TV filmi çekilmiş.

Söz konusu filmleri çeken yönetmenlerin başında Orson Welles, Akira Kurosawa, Kenneht Branagh gibi isimler gelmektedir. Tüm dünya dillerine ve kültürlerine göre adapte edilmiş versiyonları aşağı yukarı mevcuttur. Yüzyıllar boyu eserleri ile senaristlere, yönetmenlere, oyunculara esin kaynağı olmuştur.

En başarılı bulunan bazı uyarlamalar ise şunlardır:

1. Ran(1985) - Akira Kurosawa tarafından çekilmiştir. Shakespeare’ın “Kral Lear” isimli eserinden esinlenerek, Japonya’da bir derebeyi ve 3 oğlunun hikayesi anlatılmaktadır.

2. Hamlet (1996) – Kenneth Branagh tarafından aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır.

3. The Tragedy of Othello (1952) – Yönetmenliği ve başrolü Orson Welles tarafından yapılmıştır.

4. Much Ado About Nothing (1993) – (Kuru Gürültü) Yönetmen Kenneth Branagh tarafından romantik komedi olarak beyazperdeye aktarılan filmde, Yönetmen Kenneth Branagh, Emma Thompson, Keanu Reeves, Denzel Washington, Kate Beckinsale, Michael Keaton, Imelda Stuanton gibi pek çok tanınmış aktör rol almıştır.

5. The Merchant of Venice – Venedik Taciri (2004) Yönetmenliğini Michael Radford yapmış ve başrolünü Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes üstlenmiştir.

Son Not: (Söz konusu filmlerin imdb* ratingleri 7.0 ın altında değildir. :) )

*imdb: internet movie database'in kısaltması. Sinema ile ilgili en geniş içerige sahip internet sitesi. www.imdb.com

 
Toplam blog
: 19
: 2210
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Sinema ile ilgili sağda solda yazdığım yazıları sizlerle de paylaşmak istiyorum. Beğenerek izlediğim..