Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '09

 
Kategori
Felsefe
 

Tanrının soylu muhalifleri

Tanrının soylu muhalifleri
 

Bir agnostik olarak, ben de teşekkür ediyorum.


Çok sevdiğim bir dostum, son dönemde inançlıları çok savunduğumu görerek telaşlandığından olsa gerek, elime 10 yaprağa (1 yaprak 2 sayfa eder) yakın bir fotokopi çıktısı tutuşturdu. “Bir göz atsana şunlara” dedi, ama ses tonu daha çok ” şunları oku da kendini bir toparla” havasındaydı. En üstteki sayfanın ilk cümlelerine göz attığımda ciddi bir derleme çabasıyla karşı karşıya kaldığımı fark ettim. Bilim, sanat ve edebiyat dünyasında oldukça geniş bir tarama yapılarak, tanrı, din ve inanç konularında dile getirilen özlü sözler bir araya getirilmişti.

Arkalı önlü 10 sayfa olan metnin kaynağını henüz bilmiyorum. İnternetten inen bir metin olabilir. Ya da arkadaşım da bir başka arkadaşından edinmiştir. İnternette dolaşan bir metin yumağı ise, birçoğunuzun bunları daha önceden, birarada okumuş olma olasılığı var. Ama yazı darlığı çektiğim bugünlerde, bu özlü sözlerden en ilgimi çeken birkaç tanesini aktarmak istedim.

Benim favorilerim Woody Allen’in sözleri oldu. Bir mizahçının olaya ne kadar farklı bir tarz ve üslupla yaklaştığını gayet iyi ispatlıyordu. Ömer Hayyam’ın önerisinin de dikkatten kaçmamasını isterim. 20 sayfalık metinden ancak iki sayfaya denk gelecek olanları seçtim ama en az bunlar kadar ilginç ve parlak ifadeleri yazıyı uzatmamak adına kesmek zorunda kaldım. Belki başka bir zaman devam ederiz; İyi okumalar…

Ben rasyonalizmi ateizme tercih ediyorum. “Tanrı var mı?” sorusu ya da kadere ilişkin diğer nesneler mantık ötesinde ve rasyonalizmde hiçbir rol oynamıyorlar, bu yüzden savunarak ya da saldırarak zamanınızı kaybetmeyin. (Isaac Asimov)

Eğer bir tanrının var olduğu ortaya çıkarsa, onun kötü niyetli olduğunu sanmıyorum. Ama işin kötüsü epey beceriksiz olduğunu söyleyebiliriz. (Woody Allen)

Yaptığım şey evrenin başlangıcının bilimsel kurallarla açıklanabileceğinin mümkün olduğunu göstermekti. Bu sayede, evrenin başlangıç kararının bir tanrıya başvurularak açıklanmasının gereksizliği ortaya çıkar. Bu bir tanrının olmadığını kanıtlamaz, sadece tanrıya bir ihtiyaç olmadığını gösterir. (Stephan Hawking)

Cennette ilginç insanların hiçbirisi yok. (Friedrich Nietzsche)

Pek çok insan pazarları bir saatliğine kilisede oturmaya bile katlanamıyor. Sonsuza dek buna çok benzeyen bir yerde nasıl yaşasınlar? (Mark Twain)

Dindarlar bazı nevrotik hastalıklara karşı korunaklıdır; evrensel bir nevrozu kabul etmiş olmaları onları bireysel bir tane edinme külfetinden kurtarır. (Sigmund Freud)

Dünyayı yaratmış olan lütufkar bir tanrı olsaydı ve evrende ahlaki bir düzen ve ölümden sonra yaşam olsaydı çok hoş olurdu; ama şu çok çarpıcı bir gerçektir ki, tüm bunlar bizim öyle olmasını istememizle sınırlı. (Sigmund Freud)

Yukarıda bizi izleyen bir şey olduğuna inanıyorum. Ne yazık ki o şey hükümet. (Woody Allen)

Ben bir ateistim, hepsi bu. Ben birbirimize karşı iyi olmaktan, başkalarına yardım etmekten başka bir şeye inanmıyorum. (Katherine Hepburn)

Sana göre ben bir ateistim; tanrıya göre, soylu bir muhalif. (Woody Allen)

Daha dün iman esasları olarak kabul ettiğimiz bir çok şeyi bugün fabl diye anlatıyoruz.
(Michel E. De Montaigne)

Din kemoterapi gibidir, bir sorunu çözebilir, ama arkasından bir milyon tane daha yaratabilir.
(John Bledsoe)

İçelim çünkü ne nereden geldiğimizi biliyoruz ne de niçin geldiğimizi
İçelim çünkü ne gitme sebebini biliyoruz ne de ne zaman gideceğimizi (Ömer Hayyam)

Günümüz dünyasında temel sorun, aptalların kendilerinden son derece emin, akıllıların ise devamlı şüphe içinde olmalarıdır. (Bertrand Russels)

Küçükken her gece, bana bir bisiklet vermesi için tanrıya dua ederdim,
Bir gün tanrının çalışma prensibinin böyle olmadığını fark ettim
Gidip bir bisiklet çaldım ve tanrıya beni affetmesi için dua etmeye başladım. (Al Capone)

İncil denilen kitaba tanrının sözü demek, tanrıya küfür etmektir. Yalanların, çelişkilerin kitabı, kötü zamanların ve kötü insanların hikayesi. Bütün kitapda sadece birkaç tane iyi karakter var.
(Thomas Paine)

İnsanı yaratmak mı tanrının büyük hatası; tanrıyı yaratmak mı insanın büyük hatası?
(Friedrich Nietzsche)

Din ve milliyetçilik, bunların yanında gelenekler ve ne kadar saçma olursa olsun herhangi bir inanç, sadece bireyi diğer insanlara bağlar ve bütün insanların en çok korktuğu şeyden kaçıştır; yalnızlıktan.
(Erich Fromm)

...........

Bir yaratıcıya inanmamak ya da varlığını bilememek, din karşıtlığı kisvesi altında yeni bir dine dönüşmediği müddetçe, inanmaya göre iyi bir alternatiftir. İnananların inanma hakkını gözetmeyecek bir bakış açısı da, en az inanmayanların inanmama hakkını gözetmeyen bir din kadar tehlikelidir.
(Bibliyofil)

 
Toplam blog
: 453
: 1826
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

36 güneş yılı. 27 yıl G.antep, 9 yıl İstanbul. İstanbul, 90’lı yıllarda yaşandı, bitti.  Hep şe..