Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Tarçın çayının tarifi ve faydaları...

Tarçın çayının tarifi ve faydaları...
 

Uzmanlar evde kolaylıkla yapabileceğimiz Tarçın Çayının Sağlığımıza Faydasını Saymakla Bitiremiyor…

Tarçın; Tarçın ağacının kabuğundan elde edilmektedir. Kabuk halinde ya da toz şeklinde bulmak pekala mümkün.

Tarçın pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan çok eski baharatlardan biridir. Sindirim sistemindeki bozukluk, ishal, adet dönemi ağrıları gibi rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılır. Tarçın son dönemde şeker hastalığı için de kullanılmaktadır.

Tarçının Sağlık Açısından Faydaları:

  1. Soğuk algınlığına iyi gelir
  2. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir
  3. Kilo vermeye yardımcıdır
  4. Kan şekerini dengeler
  5. Mide kramplarına iyi gelir
  6. Anti bakteriyel özelliği vardır
  7. Enfeksiyon oluşumunu engeller
  8. Vücutta biriken yağları yakar
  9. Öksürüğü hafifletir
  10. Vücut direncini artırır

Tarçın Çayı Hazırlanışı

Tarçın çayını iki şekilde yapabiliriz; tarçın kabuğu ya da toz haline getirilmiş tarçınla hazırlanabilir.

!-Tarçın kabuğundan yapacaksak; 1 adet çubuk tarçını bir kaç parçaya bölerek yarım litre kaynamış suya atıp demlenmesini bekleyip, 10 dakika demlenmesi gerekir.

2- Toz tarçından hazırlayacaksak; çay bardağına 1 çay kaşığı toz tarçını ekleyip,  üzerine kaynamış su ekleyerek karıştırarak, 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra çay hazır hale gelecektir. 4-5 dakika demlenmesi önerilir.

Tarçının sağlığa yararları

Tarçın vücut ısısını dengelemektedir. Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterolün belli değerde kalmasını sağlar. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre kan şekerini dengede tutmaktadır ve obeziteye karşı etkilidir.

Tarçın gıdalarda bakteri oluşumunu engellemektedir ve doğal gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Demir yönünden zengindir.
Kalsiyum içerdiği için kemikleri ve dişleri güçlendirmektedir. Ayrıca tarçın magnezyum ve lif açısından zengin olması yönüyle tuzun atılma süresini hızlandırır. Doğal olarak kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.

İçerisinde tarçın bulunan yemekler tüketen insanlarda beyin fonksiyonunu olumlu yönde geliştirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca tarçın kokusu ile ilgili yapılan çalışmalarda ise özellikle bilgisayar başında sürekli çalışan kişilerde kısa zamanlı hafızayı geliştirdiği görülmüştür.

Yan Etkileri Nelerdir

Bazı kişilerde aşırı duyarlığa ve alerjik reaksiyona sebep olabilir. Gebelik ve emzirme döneminde sınırlı ve kontrollü kullanılmalıdır. Cilde uzun süreli temas ettiğinde tahriş edebilir.

Gördüğünüz gibi herhangi bir aktarda kolayca bulabileceğimiz ve sağlığımız açısından çok önemli bir madde olan tarçını bol bol kullanmakta fayda var.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..