- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Tarçın

Şekeri düşürmede çok etkili bir baharat
Ana vatanı Güney , Güneydoğu, Asya olarak bilinen tarçın en eski baharatlardandır.
Çin’de binlerce yıldır kronik ishal , romatizma, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve karın ağrısı için tarçın kullanılmaktadır. Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarçını baharat , ilaç ve tütsü olarak kullanmıştır.
İçerdiği antioksidan, insülin etkisini artırıp kan şekerini düşürüyor. Bu yararları, tarçında bulunan (MHCP) Melihidrosikalkon Polimer adlı polifenol ( bitkilere renk veren bir molekül ) sağlıyor. Tarçın elbette ki şeker hastalığını tedavi etmez ama şeker hastalarının şekerinizi düşürmek adına bu baharatı tercih edebiliriz.
Tarçın , ağrı, kas ve eklem sertleşmesi ve adet sancılarının hafiflemesine yardımcı olabilecek antinflamatuar bileşkelerde içerir.
Tarçında aynı zamanda kılcal damar fonksiyonunu geliştiren antisiyoninlerde mevcuttur. USA’da araştırmlar yapan bir bilim insanı olan C. Leigh Broadhurst ekibiyle yaptığı araştırmalarda tarçına çok benzer moleküler yapıdaki bir bileşke farelerde ,ülser oluşumunu engelledi ve mideye giden kan akışını arttırdı. Broadhurst’un büyük bir heyecanla bahsettiği çok güçlü antioksidandır. Bu güçlü antioksidan tarçında da vardır. Bu sebeple tarçının faydalarını saymaya devam edersek ; sindirim sistemini destekler, iştahsızlık, hafif mide krampları ve gaz şişkinliklerinde ve diş ağrılarında da kullanılabilir. Aromalı bir kokusu ve tatlı , yakıcı baharatlı bir tadı olan tarçının yağıda iyi bir antiseptik, bakteri ve mantar öldürücüdür. Süper besin olarak adlandırılmayı hak eden tarçın çok paralar harcamandan alabileceğimiz yararlı bir baharattır.