Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '07

 
Kategori
Dünya
 

Tarihçe

Tarihçe
 

"Angola Cumhuriyeti güneybatı Afrika'da, Namibya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya ile komşu olan, batısında Atlas Okyanusu bulunan bir ülke. Eski bir Portekiz sömürgesi olan ülkenin önemli ölçüde doğal kaynakları var (Petrol ve elmas en önemlileri). Ülkeye sınırı olmayan, Kongo Brazaville ile sınıra sahip olan Cabinda ili petrol yataklarının zenginliği ile ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip.

Ülkenin ismi toprakların 16'ncı yüzyıldaki yerli sahipleri olan Bantu'ların kullandıkları N'gola kelimesinden sömürge döneminde Portekizce'ye geçmiş. 1951'de sömürge ülke, Portekiz'in bir denizaşırı yönetimi olarak yeniden şekillendirilmiş. Portekiz sömürge yönetimini lağvetmeyi reddedince bağımsızlık hareketleri başlamış. 14 yıllık gerilla savaşlarından sonra 1975'te bağımsızlık elde edilmiş. Ancak bundan sonra da politik kökenleri ve dış destekçileri farklı etnik gruplar arasında iç savaş 2002'de liderlerden birinin vurulması ve ölümüne kadar devam etmiş.

Şu anda ülke çok partili demokrasiyle yönetiliyor.

16. yy'da Portekizliler Luanda'dan Brezilya'ya direkt köle ticaretine başlamışlar. Brezilya'dan gelen materyallerle köleler değiş tokuş yapılıyormuş. O dönemde köle ticareti Angola ve Avrupa ekonomisi için büyük önem taşıyormuş. Köle ticareti 1858 yılında (nihayet) kanunen yasaklanmış.
Afrikalı köleler vücutlarına deydirilen kızgın demirlerle işaretlenip gönderiliyorlarmış Brezilya'ya.

Başkent Luanda, resmi dil portekizce. Portekizcenin yanısıra Bantu dil ailesine mensup 7 ayrı yerel dil konuşuluyor Angola'da. Bu diller Chokwe, Kimbundu, Kikongo, Lunda, Lwea, Mubundu ve Umbundu.

Para birimi Kwanza, ismini Angola için çok önem arzeden aynı isimli nehirden alıyor.

1 Dolar 80 Kwanza'ya, 1 Euro 105 Kwanza'ya denk.

Angola bir çok Afrika ülkesi gibi, patlak veren salgın hastalıklarla mücadele eden bir ülke. Güney ve Luanda sahil şeridi boyunca kuru bir iklim hakim; kuzeyde Mayıs - Ekim ayları arasında serin ve kuru (Kis mevsimi) , Kasım - Nisan ayları arasında sıcak ve yağmurlu bir mevsim (Yaz mevsimi) sürmekte. Yaz mevsiminde şiddetli yağışlar zaman zaman gecekondu bölgelerinde su baskınlarına neden olmakta, bu durum da tabiiki salgin hastalıklara.

Aralık ayı 2006 Kızıl Haç'ın sitesinde Angola'daki yükselen kolera salgınıyla ilgili haberi bulabilirsiniz. http://www.ifrc.org/docs/news/06/06120501/

 
Toplam blog
: 12
: 2747
Kayıt tarihi
: 07.03.07
 
 

Eşimin işi dolayısıyla Angola'nın başşehri Luanda'da yaşamaktayız. Buraya yerleşmeden önce internett..