Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tatlınıza öğütülmüş fındık ve ceviz ister misiniz?

Tatlıyı oldum olası çok severim. Ama geleneksel tatlılarımızın çoğu hamur işi olmaları nedeniyle; bazılarımızın yemeyi ya hiç istemediği ya da çok az tattığı lezzetlerimizdendir. Sebebi ise, her seferinde mâlum; alınması muhtemel aşırı kilolar. Belki onun içindir ki bayramlar; bilhassa hanımların adeta kâbuslarla dolu günleri olurlar. Alınan aşırı kiloların yanında; hazır tatlılarda kullanılan glikoz adı verilen yapay tatlandırıcılar da cabası.

Her bayram günü ziyaret edilen evlerde masumâne ikram edilen bir tabak tatlının ardından midenizin cayır cayır yanışını hissedersiniz. Bir de üzerine su içtiğinizde; o zaman gelsin geri verilmesi çok zor olan o aşırı kilolar...

Ama tatlınızı eğer kendiniz yapıyorsanız; sanırım böyle sorunlarla pek karşılaşmazsınız. Çünkü tatlınıza konulacak şeker de dahil her malzemenin ayarı sizin elinizdedir. Eğer mutfağınızın konumu müsaitse; baklava gibi hamur işi tatlılarınızı evde kendiniz de yapabilirsiniz.

Ama damak tadımızın diğer tatlı çeşitleri de hamur işi tatlı türlerimiz gibi lezzetli oldukları kadar, hamur işi tatlılarımızdan daha hafif ve daha sağlıklıdırlar:

Örneğin sütlü tatlılar... Ben şahsen sütlü tatlıları, hamur işlerinden daha bir ayrı tutarım. Çünkü sütlü tatlıların her biri annemizn emeğidir, ev emeğidir.

Evde pişirilen her muhallebinin ve sütlacın kâselere doldurulmasının ardından, dibi tutmuş tencereyi sıyırmanın tadını siz bilir misiniz?

Muhallebi de, sütlaç da; öyle kuru kuruya yenmez ama... Üzerinde aksesuarları da bulunmalı tatlının:

Tatlınızı hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz.

Çikolata rendesi de fena olmaz meselâ.

Öğütülmüş fındık ve ceviz ise en iyisidir aslında.

Ama yine de karar sizin. Dışarıda da yiyebilirsiniz nasıl olsa.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..