Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

18 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Tavşanın pipisi

Türkiye de yazı yazmak çok kolay. Akşam haberlerini birkaç kanalda izleyiniz, o kanallarda heyecanlı bir şekilde anlatılanları not ediniz, işte size kocaman güncel bir yazı. Anlatılanları önemli kılmak için yapılan yorumlar ise, kitap yazmak için önemli bir kaynakça olabilecek düzeydedir. Rahmetli Aziz Nesin, ”Ülkemde yaşananları yazıyorum ortaya gülmece çıkıyor” demişti

Başka ülkelerde, yazarlar konu sıkıntısı çekerlerken bizde gani. Batı için, küresel ekonomik kriz kurtarıcı oldu. Konu sıkıntısını ortadan kaldırdı. Kiriz süresi uzadıkça, malzeme bulmakta sıkıntı çekmeyecekler gibi geliyor. Ancak, anlı şanlı bilim adamlarının sıkça görüş değiştirmelerini anlamak zorlaşıyor. Krizi nemaya mı dönüştürmek istiyorlar acaba?

Bizde her iş Allahlık Her gün başka bir yorum yapılıyor. Halk güzel ad takmış bu yorumculara. ”YALAN MAKİNELERİ” Söylediklerinin bir gün sonra, tersini rahatlıkla savunabiliyorlar.

Garip bir ülke oldu Türkiye. Uzay çağında, endüstriyel ötesi ilişkiler ağı yaşanırken, başka şeyler tartışılmaya başlanıldı. Küresel ekonomide, çeşitli ülkelerin sermayeleri örgütlenerek değişik coğrafyada yatırımlar yapmaktalar. Bu sürecin ortaya çıkardığı evrensel ilişkiler ağı, ülkelerin sosyal yapılarında çağdaşlık yönünde önemli gelişmelere neden olmuştur. Ülkemizde ise, bu ilişkilerin ön gördüğü davranış biçimlerinden soyutlandığı görülmektedir. Ekonomik örgütlenme sürecinin dışında farklı sosyal olgu ve olaylar, yaşam felsefesini ve toplumumuzu etkilemeye başlamıştır. Bu çelişkiyi açıklamak zorlaşmaktadır.

Açılım adına, demokratikleşme adına tartışılan konular, feodal yapının ana öğelerinden başka bir şey değildir. Bu günün insanı, çağın değerleriyle yaşayan kışı olmalıdır. Tarihte yaşanan değerlerin kavgası, içsel bir kültür mirası olarak algılanması gerekirken, o miraslar olmazsa olmaz değerler olarak görülmektedir. Bu değerlerin çağdaşlıkla örtüştüğü söylenebilir mi? Sosyal demokrat bir partinin yöneticileri, sosyal olgu ve olayları çok iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.

Yazıyı yazarken aklıma Ece Temelkuran’ın. “BİZ BURADA DEVRİM YAPTIK, SİNYORİTA“ adlı kitabı geldi. Venezüella’daki yönetimi anlatıyordu. Sosyal demokratlara, beyler Mustafa kemal Atatürk devrim yaptı diye seslenmek isterim. Hem de dünyanın hayranlıkla izlediği, değerlendirdi bir devrim. Koskoca Osmanlı imparatorluğu tarihten silindi. Yeni Türk Devleti kuruldu. Ve hedef, muasır (Çağdaş) medeniyetler seviyesi olarak belirlendi. O amacın stratejilerinde, feodal değerlerin yeri yoktur. Çıkarılan tüm yasalar, o stratejinin bir parçası idi. Karşıtının sosyolojik anlamı, gericilikti ve karşı devrim savı idi.

Tarihte çeşitli insanlık dramları yaşanmıştır. Çağdaş değerlerin gelişmesi ve evrimleşmesi kolay olmamıştır. Çağımızda, feodal değerlerin çatışmalara neden olması ise düşündürücüdür.

Anadolu topraklarında Yavuz Sultan Selim zamanında başlayan mezhepsel çatışmalar, Osmanlının son zamanlarında görülen etnik çatışmalarla iç içe girmiştir. Yeni Türk Devletinin kurulmuş olmasına karşın, feodal yapının o bölgede egemenliğini sürdürmek istendiği görülmüştür. Milli bütünlüğü zedeleyen bu görüntünün giderilmesi insanlık dramlarına yol açmıştır. Her savaş bir insanlık dramıdır.

Tarihi olayları değerlendirirken sebep ve sonuçların oturduğu değerlerin nitelikleri önemlidir. Tez ve antitezlerin çağdaşlıkla örtüşme düzeyinin irdelenmesi gerekmektedir. Duygulardan arınarak, objektif değerlendirme yapabilmenin temel ölçütü bu olmalıdır. Atalarımız o bölgede yaşamış olabilir. Önemli olan yaşanan olaylarda ki takınılan tavırlarının, dünya gerçeği ile bağdaşıp bağdaşmadığının değerlendirilmesidir. Kaş yapalım derken göz çıkarılır. Çağdaşlık, bağdaşlık derken, ilkel değerlerin savunucusu durumuna düşülür.

Geçenlerde gazetelerde bir haber yayınlandı. Amerika da ki bilim adamları, tavşandan aldıkları doku ile laboratuar ortamında tavşan pipisi üreterek, naklini yapmışlar. Nakil sonucunda, tavşanın pipisini sağlıklı olarak kullanabildiği görülmüştür. Bu yöntemle, insanların dokularından böbrek ve karaciğer üretileceği belirtilerek, binlerce insanın sağlığına kavuşabileceği açıklanmıştır.

Soruyorum sizlere: İnsanlık için, tavşanın pipisini üreten bilgileri mi, yoksa yazıda değinilen sosyal olayları mı tartışmalıyız.

18.11.2009

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara