- Kategori
- Yöresel Yemekler
Teleme'yi bilen var mı?
Geçtiğimiz hafta Adananın Feke ilçesine bağlı bir yayla köyündeydim. Salam diyorlar ya da şimdiki adı ile Ortaköy. Eşim oradan. Bana ''Sen hiç Teleme yedin mi?'' diye sordular. ''O da ne!?'' demeye kalmadı anlatmaya başladılar.
Keçi sütünden ama sadece keçi sütünden yapılan bir çeşit anında yoğurt tatlısı. Bir çeşit diyorum çünkü yediğiniz şey ne bir yoğurt ne de bir süt! İkisinin arası enteresan bir şey. Keçi sütünü kaynatıp ılık bir şekildeyken içine üç-beş damla incir yaprağı sütü ya da o yörede yetişen kızılcık adı verilen bir bitkinin meyvesinin suyundan yine üç-beş damla sıkıyorlar. Karıştırmaya başlıyorlar. Bir kaç dakikanın ardından süt koyulaşıyor ve sonra da katılaşıyor. Telememiz hazır. Üzerine şeker ya da pekmez katıyorlar. Sonra da çala kaşık yiyorsunuz. Makbul olanı pekmez katmakmış. Bir özelliği de birazını şimdi birazını sonra yiyeyim olayı yok. O ürünü o an tüketmeniz gerekiyormuş yoksa sulu bir şey oluyor. Ben tadını çok beğendim. Tavsiye ederim.
Sevgiyle...
Keçi sütünden ama sadece keçi sütünden yapılan bir çeşit anında yoğurt tatlısı. Bir çeşit diyorum çünkü yediğiniz şey ne bir yoğurt ne de bir süt! İkisinin arası enteresan bir şey. Keçi sütünü kaynatıp ılık bir şekildeyken içine üç-beş damla incir yaprağı sütü ya da o yörede yetişen kızılcık adı verilen bir bitkinin meyvesinin suyundan yine üç-beş damla sıkıyorlar. Karıştırmaya başlıyorlar. Bir kaç dakikanın ardından süt koyulaşıyor ve sonra da katılaşıyor. Telememiz hazır. Üzerine şeker ya da pekmez katıyorlar. Sonra da çala kaşık yiyorsunuz. Makbul olanı pekmez katmakmış. Bir özelliği de birazını şimdi birazını sonra yiyeyim olayı yok. O ürünü o an tüketmeniz gerekiyormuş yoksa sulu bir şey oluyor. Ben tadını çok beğendim. Tavsiye ederim.
Sevgiyle...