Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Televizyon=Reklam

Dün akşam Türkiye - Brezilya maçını büyük çoğunluğunuz izlemiştir. Maçta gol olmasa da bana gerçekten keyif verdi. ' İşte futbol bu' dedim. Maçı uydu üzerinden bir İtalyan televizyonundan izledim ve hiçbir pozisyonu kaçırmadım. Çünkü sanal reklam yoktu. Ekranın tamamı sahayı gösteriyordu. Sadece ilk yarının sonlarına doğru ve ikinci yarının sonlarına doğru, maçın oynanmadığı bir zamanda on saniyelik bir reklam gösterildi o kadar.

Türk televizyonlarında futbol maçları hangi kanalda gösterilirse gösterilsin, sanal reklamlar ekranın nerdeyse yarısını kaplıyor. Maç başlamadan önce, hakem ilk düdüğü çalana kadar, reklamlar gösteriliyor. Hakem son düdüğü çalar çalmaz reklama giriliyor. Maç içerisindeki sanal reklamlar da cabası.

Hepimiz biliyoruz ki, televizyonların gelirleri bu reklamlardan sağlanıyor. Yani reklamlar olmasa bu kadar kaliteli ses ve görüntülü televizyon yayınları da olmaz. Ama bu reklam gösterme işini biraz abartıyoruz gibi geliyor bana. Diziler, filmler ve diğer programlar gösterilirken çok sık reklam çıkıyor ve çok uzun sürüyor. Bakın size bir örnek vereyim. Herhangi bir programı izliyoruz ve reklamlar başlıyor. Sekiz buçuk dakika boyunca sürüyor. Bu süre dolduğunda reklamların bitmesi gerekiyor. Ama hemen ardından, ' bu bir reklamdır' , onun ardından ' reklam' , onun da ardından ' tanıtıcı reklam' adı altında reklamlar, onun da ardından hangi kanalı izliyorsak o kanalda bu akşam ve yarın neler çıkacağı gösteriliyor ve reklamlar bitiyor. Daha sonra ekranın altında sanal reklamlar başlıyor. Dikkat ederseniz siz de farkedersiniz. Size şu soruyu soruyorum; reklamlar gerekli ama biraz abartmıyor muyuz?

Eskiden reklamlar 15- 20 dakika sürüyordu. Radyo Televizyon Üst Kurulu bu süreyi her 20 dakikada bir 8 dakikaya indirmişti. Belki şu anda da öyle ama sanal reklamlar ve sekiz dakikalık reklamlardan sonraki reklamlar fazladan oluyor. Reklamları 15-20 dakika gösterin uzun olsun ama sık sık çıkmasın. Mesela her 45 dakikada bir 15 dakika iyi olur. Tabi, programlardaki ve özellikle futbol maçlarında sanal reklamları azaltmak kaydıyla.

Televizyonun amacı haber vermek, insanları bilgilendirmek, seyredenlere keyifli saatler yaşatmaksa, reklamları azaltmalı ve daha güzel, daha iyi örnek olan, daha iyimser proglamlar yapmalıyız. Biz reklam değil, televizyon seyretmek istiyoruz. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalınız.
 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..