Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Telkin işlemi

Hayatımızı etkileme gücüne sahip olan bilinçaltı olaylara karşı verdiğimiz tepkisel davranışlarımızın belirlenmesinde büyük rol oynar. Sahip olduğu her duyguyu deneyimlerek öğrenen bilinçaltı, önündeki yaşamı tüm bu deneyimlere göre şekillendirmeye devam eder. Bilinçaltımızın şekillenmesi 0-10 yaşları arasında büyük ölçüde tamamlanır. Sonrasında da şekillenme devam eder ama büyük bir kısmı 0-10 yaş aralığında tamama ermiştir. 

Küçük yaşlarda toplum, aile, okul ve yaşanan deneyimler vasıtasıyla kodlanan bilinçaltımızda bir yığın hatalı veri de kodlanmış olarak durur. Vakti zamanında edindiğimiz bu hatalı kodlamaları çözerek doğru bir şekilde kodlama yapmanın yolu telkin işleminden geçer. 

Telkin işlemi; zihne, bilinçaltına bir fikri yerleştirmektir. Bilinçaltımız tıpkı bir çocuk gibidir. Onu iyi eğitmek gerekir. Siz onu neye ikna ederseniz onu yapar. Başka bir ifadeyle bilinçaltınız terbiye edilebilir. Yapılması gereken tek şey olmak istenen olgu makine gibi tekrar etmektir. Tekrar sırasında hiç bir çaba gösterilmez. Zihnimiz bir süre sonra tekrar ettiğimiz şeye ikna olur ve ona koşulsuz şartsız inanmaya başlar. 

Bu prensibin başarıya ulaştığını gösteren örneklerden biri olan Fatih Sultan Mehmet'in Fatih olma hikayesini paylaşmak istiyorum. Fatih Sultan Mehmet’in hocası Hacı Bayram Veli devrin önemli müderrislerindendir. O dönemde Fatih Sultan Mehmet'in babası II Murat hükümdarlık etmektedir. Hacı Bayram, II. Murat'a oğlunun bir gün İstanbul'u fethedeceğini söyler. II Murat her gün oğlunun kulağına günün birinde fatih olacağını fısıldar. Bu konu hakkındaki söylentiler her tarafa yayılmaya başlar ve herkes II. Mehmet'in bir gün İstanbul'u fethedeceğini konuşmaya başlar. Artık devreye başkalarının bilinçaltı da girmiştir. Velhasıl, Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fetheder. Ekilen küçücük bir düşünce tohumu ile başlayan inanış zamanla kendini maddesel gerçekliğine dönüştürmüştür. 

Sonuç olarak, zihinde üretilen düşüncelerin kalitesi hayatımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Her aile çocuğunun yer üstü bir zenginlik olduğunun bilincine varmalı , ona göre çocuklarıyla iletişim kurmalılardır. 

 
Toplam blog
: 42
: 1612
Kayıt tarihi
: 05.04.11
 
 

Uludağ Üni. İktisat Mezunuyum. Muhasebecilik, bankacılık gibi muhtelif mesleklerde çalıştıktan so..