- Kategori
- Seçim
Tematestus – Belediye
Bir seçim koordinasyon ofisinin üzerindeki dairede oturunca; bayraklar, flamalar, afişler, müzik dinletileri ve zaman zaman azalıp çoğalan insan kalabalıkları arasından evime girip çıkıyorum. Sokaklarda geziyorum, ne yana baksam bir muhtar afişi.. Gözlemlerim o ki, ilgisiz gibi (kararsız) görünenlerin yanında bu ülkenin vatandaşları seçme-seçilme (politika) işlerine büyük ilgi duyuyor. Ben de merak ettim, insan neden Belediye başkanı, Meclis üyesi, Muhtar olmak ister?
Tematestus’umun temasını, geçmişteki yerel seçimlere biraz mizah katarak, ilk kez 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde toplam seçmenin yüzde 1.8’ine denk gelen 1 milyon 2 bin 392 kişiye hatırlatalım.
Soru1- Tarih, “TBMM’de 1924 Anayasası hazırlanırken kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesi/verilmemesi konusunda tartışmalar yaşandığını” yazıyor. Türk siyasi hayatında kadınlara, 1933 yılında Muhtarlık, 1934 yılında ise Vekillik seçimlerine katılmalarının önü açılmış. Kadınların ilk kez seçme/seçilme hakkını elde ettiği yerel seçimler hangi yıl yapılmıştır?
a- 1929 b-1930 c-1931 d-1932
Soru2- Belediye Başkanının ve Belediye örgütünün görevlerine baktığımda, 7/24 çalışan bir kurum. Alt yapıdan eğitime, temizlikten imar işlerine, sağlıktan nikah kıymaya.. Mevzuatı o kadar zengin ki, bir yerleşim yerinde her şey belediyeye havale edilmiş. Bu zenginlikten olsa gerek “ yapılması için pek heves duyulmayan işler” için bir deyim bile türetmişiz. Hangisi olabilir?
a- Zııııırt Erenköy b- Devlet baba c-Sana belediye baksın d-Yürüüü anca gidersin
Soru3- Alev Alatlı bir makalesinde, ”İstanbul 1850’lere kadar belediye nedir bilmediyse nedeni çöp toplamaktan aydınlanmaya kadar, belediyelerin işlerini vakıfların yapmalarındandır.” diyor.
Osmanlı’da bugünkü anlamda modern belediyeciliğin ilk örneği olarak 1857’de kurulan, Galata ve Beyoğlu bölgesine hizmet götüren, “Belediye”, “Daire-i Belediye”, “Belediye Reisi”, “Belediye Meclisi” gibi tabir ve unvanlar da ilk defa kullanıldığı belediyecilik deneyimimizin adı nedir?
a- Altıncı Daire b-Galata Belediyesi c- İstanbul Belediyesi d- Yedinci Daire
Soru-4 Demografik ve ekonomik koşullar başta olmak üzere iç ve dış göçler ile sürekli ve süratli kentleşiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Kanunu‘na göre, nüfusu 750.000’den fazla olan belediyeler, büyükşehir belediyesine dönüştürüldü. Bugün, Türkiye’de 30 Büyükşehir belediyesi ve 51 il belediyesi vardır. 31 Mart yerel seçimlerinde kaç; Büyükşehir, İl, Büyükşehir ilçe, İlçe ve Belde belediye başkanı seçeceğimizi sorsam..
a- 1699 b-1599 c-1499 d-1399
Soru5- Bir belediye başkanının maaşı, yönettiği kentin büyüklüğüne göre 8 ila 22bin lira (huzur hakları hariç) değişmekteymiş. Merak bu ya, acaba New York belediye başkanının yıllık maaşı ne kadar? Araştırırken 2009 yılına ait bir bilgiye ulaştım, dünyanın finans ve moda başkenti olarak kabul edilen New York şehrini yöneten Belediye Başkanı Michael Bloomberg,1 (yazıyla bir) dolar maaş alıyormuş. Normal şartlardaki maaşını kabul etseymiş yıllık 225 bin dolar. İlginç değil mi? Bizden 2014 yılına ait bir bilgi sorayım size.. Malatya’da üç dönem belediye başkanlığı görevinde bulunan ve litaratüre “Maaş almayan başkan” olarak geçen Sayın Mehmet Kavuk hangi ilçemizin başkanı idi?
a-Konaklı b- Yeşilyurt c-Kestel d-Mahmutlar
Sor6- Merak eder dururdum, seçilinceye kadar parti başkanları ile oy için gezmedik yer, çalmadık kapı, yapmadıkları miting, sıkmadıkları el, öpmedikleri yanak, dağıtmadıkları promasyon, vermedikleri söz bırakmayan, seçildikten sonra bir başlarına medyada görünen belediye başkanları neden yalnızdır? Sizce, bu sorunun cevabı belediyedeki işlerin hangisi ile örtüşür?
a-Acil işler b-Çok acil işler c-Çok çok acil işler d-Başkanın talimatı
Soru7- Çok değil 2014 yılında, Hürriyet Gazetesi tarafından 10 efsane Belediye Başkanı seçilmiş; Vedat Dolakay (Ankara), Ahmet Piriştina (İzmir), Lütfi Kırdar(İstanbul), Osman Kavuncu (Kayseri ), Müfide İlhan (Mersin), Murat Karayalçın (Ankara), Celal Doğan (Gaziantep ), Osman Kibar (İzmir), Fikri Sönmez (Fatsa) ve Ahmet İsvan (İstanbul).Ve bir Belediye başkanı düşünün.. Edremit’te altı dönem, 27 yıl üst üste seçilmiş, durumunu notere onaylatmış, Guinnes'e aday. Kimdir bu Sayın Başkanımız?
a- Baki Ergül b-Osman Belovacıklı c-Kamil Saka d-Ersin Özen
Soru8- Aziz Nesin’in yarattığı, on yıllar sonra hala günümüz siyasetinde, bürokrasisinde, çeşitli özel kuruluşların başında, hatta sivil toplum örgütlerinin başında görebileceğimiz, yıllar yılı aynı koltukta oturup, hatta yapışan, koltuğunu kaybetmemek uğruna, menfaatleri uğruna yapamayacağı hiçbir düzenbazlık, kötülük olmayan, eğitimsiz, kompleksli, kurnazlıklarıyla birilerinin üzerine basa basa yukarılara tırmanan tiplerin onda sembolleştiği hayal kahramanını, daha sonra sinemaya aktarılan ve baş rolünü Kemal Sunal’ın oynadığı eser hangisidir?
a- Zübük b-Nah Kalkınırız c-Uyusana Tosunum d-Gol Kıralı
Soru9- BM nezdinde yerel yönetimlerin resmi sözcüsü olan UCLG “Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler “örgütü; Uluslararası Yerel Yönetimler Birliği 100’ü aşkın ülke, Dünya Birleşmiş Kentler Federasyonu 80’den fazla ülkede 1100’ü aşkın kent, Dünya Büyükşehirler Birliği bir milyondan fazla nüfusa sahip 81 büyükşehirden oluşmuş. UCLG üç ilkeye dayandırılmış: 1.Demokrasi, 2.Yerel özerklik ve 3. Hizmet sunumunda yerelleşme. Size, kalkınma ve çevre arasında denge kurulmasını hedefleyen “sürdürülebilir gelişme” kavramının yaşama geçirilmesine yönelik, küresel uzlaşmanın ve politik taahhütlerin en üst düzeydeki ifadesi olan bir eylem planın adını soracağım, hangisi olabilir?
a- Gündem 30 b- Gerçek Gündem c- Gündem 21 d- Global Goals
Soru10 – Genel olarak bu kavramın; Adil, saydam, hesap verme ve sorumluluklar başta olmak üzere tüm kuralların iyi tanımlandığı kurumsal verimliliğin artırılmasına yönelik bir anlayış olduğu söylenebilir. Hangisi olabilir?
a- Yönetim b-Yönetişim c- İletişim d- Bilişim
Soru11- 2009 yılında gazeteler “ Çöpçülükten Belediye Başkanlığına” manşeti ile; Amasya'nın Merzifon ilçesine bağlı Kayadüzü Beldesinde yaşayan Bahtiyar Çil’in, 22 yıl belediyede çalıştıktan sonra işten atıldığını, aynı yıl yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildiğini duyurdu. Tam “Vay bee..” diyecektim ki, gözlerime inanamadığım bir haber okudum; “ 42 yaşında, 137 milyon nüfuslu bir ülkenin Devlet Başkanı olan Dmitri Medvedev’in ilk resmi mesleğinin çöpçülükmüş! Öğrencilik yıllarında yazları inşaatlarda, okul dönemi de çöpçü olarak çalıştığını açıklayan Medvedev, “Mevkiler gelir geçer; önemli olan normal bir insan olmaktır” demiş. Bu ülkeyi sorsam size, hangisi?
a- Polonya b-Slovenya c-Rusya d- İtalya
Eskidende rağbet vardı, hatta babadan oğula geçerdi. Bu yerel seçimlerde sanki patladı, herkes istiyor. Çoğunlukla düğünden düğüne giyilen takım elbiseli, yüzünde uzaklara bakan zoraki gülümseme ile afişleri her yerde. İlginç sloganları, projeleri var. Zalimlerin ve kötülerin korkulu rüyaları, sokak sokak, kapı kapı insanları tanıyan Muhtar adayı ablalarım, ağabeylerim, kardeşlerim sizinle ilgili sorum yok.
Herkese başarılar dilerim.
Cevaplar: 1-b, 2-c, 3-a, 4-d, 5-b, 6-d, 7-c, 8-a, 9-c, 10-b, 11-c