Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
İlişkiler
 

tematestus 10 – Suriye

tematestus 10 – Suriye
 

Suriye'de yerleşim olan tek ada, Arwad


 

Kaynaklar, 1945-1992 yılları arasında gerçekleşen 149 savaşta 23 milyondan fazla insan öldüğünü; bunun 3 milyonunun asker, geri kalanının sivil olduğunu söylüyor. 1945’den bu yana küresel bir savaş görmeyen insanoğlu, savaşın acılarını unutmuş olamaz.

Günümüz akademisyenleri, “Savaşlar insan öldürmek için değil, kaynakları, hammaddeleri ve pazarları ele geçirmek için yapılır. Savaş, politikanın bir parçasıdır.  Politika beyindir, savaş sadece bir alettir. Suçlanması gereken savaşın etkileri değil, politikacılardır” der.

Suriye ile yaşadığımız şu stresli günlerde, beyni olan politikacıların “ Eski dost düşman olmaz” atasözünü hatırlamalarını diliyorum.

 

Onuncu tematestus’umuzun konusu eski dostumuz Suriye’yi ne kadar tanıyoruz?

Soru 1- Tarih boyunca Kenanlılar, İbraniler, Aramiler, Asurlular, Babilliler, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Bizans, Araplar, Eyyubiler, Selçuklular, Haçlılar, Osmanlı İmp. ve enson Fransızlar tarafından yönetilen Suriye Arap Cumhuriyeti hangi yıl bağımsızlığını ilan etmiştir?

a- 1946       b-1945   c- 1944     d-1943

 

Soru 2- Suriye 1963'ten beri  Baas Partisi tarafından yönetilmektedir. Ortadoğu’da tek bir Arap devleti kurulmasını amaçlayan Baas’ın açılımı nedir?

a- Arap Diriliş Partisi    b- Arap Sosyalist Diriliş Partisi   c- Arap Partisi   d- Arap Sosyalist Partisi

 

Soru 3- 1970’ten beri devletin başında hep Esed Ailesinden biri olmuştur. İnançlarını gizli tutan, kadınların giremediği, şarabın kutsal olduğu, 10 yaşından büyük çocuklarının dahi ölümle karşı karşıya kalsa bile sır saklayabilecek kabiliyet ve olgunlukta olmaları beklenen Esed Ailesi, İslamın hangi mezhebindendir?

a- Dürzilik     b- Yezidilik     c- Nusayrilik    d- Bahailik

 

Soru 4- Arap Baharı Suriye’ye geldiğinde tartışılmaya başlandı. Esed mi, Esad mı? Ne fark eder bilmiyorum. 2000 yılında babası Hafız Esed’tan sonra Suriye Devlet Başkanı olan Beşşar Esed’in mesleği nedir?

a- Öğretmen    b- Mühendis    c- Asker   d- Doktor

 

Soru 5- Kadın hakları ve eğitimi konusunda ilerici pozisyonlar alarak halk tarafından sevilen,  giydiği şık tasarımlı kıyafetler de medyanın ilgisini toplayan bayan  Esed’in ön adını hatırladınız mı?

a- Esma     b- Sema     c- Rana     d- Nurviye

 

Soru 6- Suriye etnik yapısı incelendiğinde Arap, Kürt, Türk, Ermeni ve 30 bin dolayında Çerkes varlığından söz ediliyor. Çerkesler, Suriye’ye ilk kez hangi yıl yerleştirildi?

a- 1960     b- 1860      c- 1760      d- 1660

 

Soru 7- Ben de  tematestus için bilgi toplarken öğrendim. Akdeniz’e 172 kilometrelik kıyısı bulunan Suriye’nin Tartus İlçesine 2 mil uzaklıkta, neredeyse tamamı imara açılmış adasının adı nedir?

a- Hayriye     b- Hatay      c- Arwad      d- Lazkiye 

 

Soru 8- Suriyeliler, sofradan et yemeden kalkanı doymuş saymıyorlarmış. Başkent Şam’da aynı anda  iki bin kişinin yemek yediği kaliteli lokantaları varmış. Bunlardan birinin adı bana ilginç geldi. Sizce hangisi olabilir?

a- Ali Tayyip     b- Ali Bahçeli     d-  Ali Kılıçdar oğlu    d- Ali Kemal   

Soru 9- Ne diyordu akademisyenler, “Politika beyindir, savaş sadece bir alettir.” (TBMM) Türkiye- Suriye Dostluk Grubu’nda 371 milletvekilimiz varmış.

Son sorumuz şu, Türkiye- Suriye Dostluk Grubu Başkanı MHP milletvekilimizin adı nedir?

a- Mehmet Şandır      b- Oktay Vural    c- Meral Akşener      d- Tunca Toskay

 

Veeeee, günün sözü: “Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir.” Gaius Cornelius Tacitus

 

Cevaplar: 1- a, 2- b, 3-c, 4-d, 5-a, 6-b, 7-c, 8-d, 9-a

 

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..