- Kategori
- İlişkiler
tematestus 10 – Suriye

Suriye'de yerleşim olan tek ada, Arwad
Kaynaklar, 1945-1992 yılları arasında gerçekleşen 149 savaşta 23 milyondan fazla insan öldüğünü; bunun 3 milyonunun asker, geri kalanının sivil olduğunu söylüyor. 1945’den bu yana küresel bir savaş görmeyen insanoğlu, savaşın acılarını unutmuş olamaz.
Günümüz akademisyenleri, “Savaşlar insan öldürmek için değil, kaynakları, hammaddeleri ve pazarları ele geçirmek için yapılır. Savaş, politikanın bir parçasıdır. Politika beyindir, savaş sadece bir alettir. Suçlanması gereken savaşın etkileri değil, politikacılardır” der.
Suriye ile yaşadığımız şu stresli günlerde, beyni olan politikacıların “ Eski dost düşman olmaz” atasözünü hatırlamalarını diliyorum.
Onuncu tematestus’umuzun konusu eski dostumuz Suriye’yi ne kadar tanıyoruz?
Soru 1- Tarih boyunca Kenanlılar, İbraniler, Aramiler, Asurlular, Babilliler, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Bizans, Araplar, Eyyubiler, Selçuklular, Haçlılar, Osmanlı İmp. ve enson Fransızlar tarafından yönetilen Suriye Arap Cumhuriyeti hangi yıl bağımsızlığını ilan etmiştir?
a- 1946 b-1945 c- 1944 d-1943
Soru 2- Suriye 1963'ten beri Baas Partisi tarafından yönetilmektedir. Ortadoğu’da tek bir Arap devleti kurulmasını amaçlayan Baas’ın açılımı nedir?
a- Arap Diriliş Partisi b- Arap Sosyalist Diriliş Partisi c- Arap Partisi d- Arap Sosyalist Partisi
Soru 3- 1970’ten beri devletin başında hep Esed Ailesinden biri olmuştur. İnançlarını gizli tutan, kadınların giremediği, şarabın kutsal olduğu, 10 yaşından büyük çocuklarının dahi ölümle karşı karşıya kalsa bile sır saklayabilecek kabiliyet ve olgunlukta olmaları beklenen Esed Ailesi, İslamın hangi mezhebindendir?
a- Dürzilik b- Yezidilik c- Nusayrilik d- Bahailik
Soru 4- Arap Baharı Suriye’ye geldiğinde tartışılmaya başlandı. Esed mi, Esad mı? Ne fark eder bilmiyorum. 2000 yılında babası Hafız Esed’tan sonra Suriye Devlet Başkanı olan Beşşar Esed’in mesleği nedir?
a- Öğretmen b- Mühendis c- Asker d- Doktor
Soru 5- Kadın hakları ve eğitimi konusunda ilerici pozisyonlar alarak halk tarafından sevilen, giydiği şık tasarımlı kıyafetler de medyanın ilgisini toplayan bayan Esed’in ön adını hatırladınız mı?
a- Esma b- Sema c- Rana d- Nurviye
Soru 6- Suriye etnik yapısı incelendiğinde Arap, Kürt, Türk, Ermeni ve 30 bin dolayında Çerkes varlığından söz ediliyor. Çerkesler, Suriye’ye ilk kez hangi yıl yerleştirildi?
a- 1960 b- 1860 c- 1760 d- 1660
Soru 7- Ben de tematestus için bilgi toplarken öğrendim. Akdeniz’e 172 kilometrelik kıyısı bulunan Suriye’nin Tartus İlçesine 2 mil uzaklıkta, neredeyse tamamı imara açılmış adasının adı nedir?
a- Hayriye b- Hatay c- Arwad d- Lazkiye
Soru 8- Suriyeliler, sofradan et yemeden kalkanı doymuş saymıyorlarmış. Başkent Şam’da aynı anda iki bin kişinin yemek yediği kaliteli lokantaları varmış. Bunlardan birinin adı bana ilginç geldi. Sizce hangisi olabilir?
a- Ali Tayyip b- Ali Bahçeli d- Ali Kılıçdar oğlu d- Ali Kemal
Soru 9- Ne diyordu akademisyenler, “Politika beyindir, savaş sadece bir alettir.” (TBMM) Türkiye- Suriye Dostluk Grubu’nda 371 milletvekilimiz varmış.
Son sorumuz şu, Türkiye- Suriye Dostluk Grubu Başkanı MHP milletvekilimizin adı nedir?
a- Mehmet Şandır b- Oktay Vural c- Meral Akşener d- Tunca Toskay
Veeeee, günün sözü: “Tüm savaşlar iç savaştır, çünkü tüm insanlar kardeştir.” Gaius Cornelius Tacitus
Cevaplar: 1- a, 2- b, 3-c, 4-d, 5-a, 6-b, 7-c, 8-d, 9-a