Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Temeli üretime dayanmayan ekonomilerin sonu

Temeli üretime dayanmayan ekonomilerin sonu
 

Gün gelir iskambil evler gibi yıkılırsınız.


Hepimiz Amerika ve Avrupa'dan yayılan krizi ibretle izliyoruz. İşte ekonominizin temeli üretime dayanmaz ise sonuç budur.

Küresel sermayenin baş aktörleri batılıdır. Ve yatırımlarını bir zamanlar sermayelerini büyüttükleri ülkelerden çekerek, emek bilincinin gelişmediği Dünyanın diğer bölgelerine kaydırmaktadırlar. Peki, üretim yatırımlarınızı çekerken Avrupa ve Amerika'ya ne yaparsınız.

Üretim yaptığınız bölgelerden ithalat yaparsınız. Bunun içinde hizmetler sektörünü geliştirirsiniz. İnsanların geliri düşmesin işsizlik artmasın diye inşaat sektörüne ağırlık verirsiniz. Bol bol bina dikersiniz. Kamu yatırımları ve harcamalarını artırırsınız.

Bu arada reel sektörün daralması ile ekonominizde finansal sektörlerin ağırlığı artırmakta, cari dengeniz bozulmakta, işsizlik artmakta, vergi gelirleriniz de düşmektedir.

Devletler artan kamu harcamalarını aldıkları borçlarla bir müddet kapatmaya devam ederler. Tabii ki ülkenizin insanları da aynı şeyi yapmaktadırlar.

Ve birgün insanlar, tüketim çılgınlığıyla aldıkları evlerin, otomobillerin, kredi kartıyla yaptıkları harcamaların borçlarını ödeyemez hale gelirler. Devletler de katlanan borçlarını, aldıkları yeni borçlarla kapatamaz hale gelirler.

Ve kriz önce kaygan bir zemini olan finansal piyasalardan başlar. Bu da krizin etkisini iyice artırır ve dalga dalga sıkı ekonomik ilişkide bulunduğunuz bütün ülkelere yayılır. İşte, temeli üretime dayanmayan ekonomilerin sonu.

Durum kısaca bundan ibarettir.

AHMET ELDEN 

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..