- Kategori
- Tıp
Tıp Bayramı ve Esad Fevzi
Bugün 14 Mart, tıp bayramı.
Tıp çalışanları çok kötü bir yıl geçirdi. Çok kayıp verdiler. Nedeni de tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs.
Sağlık çalışanların mücadelerinin başlamasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçti.
Ülkemizde ilk vaka, 10 Mart 2020 de açıklanmıştı.
Bu bir yıllık zaman içinde 385 sağlık çalışanı koronavirüs mücadelesinde yaşamını yitirdi.
Peki bu bayram neden 14 Mart da kutlanıyor?
Çünkü 14 Mart ülkemizde "Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire" okulunun açıldığı gündür. Bu okullar 14 Mart 1827'de açılmıştı.
Bu gün ülkemizde modern Tıp Bayramı'nın başlangıcı kabul ediliyor. Fakat bayram ilk olarak 1919 yılında kutlandı. 1919 yılında Tıbbiye ve Istanbul , İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Orhan Boran’ın babası Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencileri, Tıbbiye binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak işgale karşı mücadele başlattı. Böylece Tıp Bayramı, yurt savunma hareketi olarak başladı.
O zaman ki, talebeler, yada öğrenciler günümüzden farklı imiş.
Bana ilginç gelen olaylardan biri henüz intörn olan Esad Fevzi’nin röntgen cihazını bir eğitim almadan, kullanması, başarılı olmasıdır. Bilindiği gibi röntgen ışını 1895de, Wilhelm Conrad Rontgen tarafından Almanyada bulunmuştur. 1897 yılında Yunanistan ile Osmanlı imparatorluğu, arasında çıkan savaşta, yaralanan, Selanik’ten İstanbula getirilen askerlerde henüz intörn olmasına rağmen, röntgen ile tanı koymuş, daha sonra tedavilerinin yapılmasına vesile olmuştur. Padişahdan alınan izinle, Yıldız Sarayı, hastane haline geirilmişti. Esad Fevzi filimleri burada çekiyordu. O zaman Almanya ile Türkiye dost idiler, İstanbul’a kızıl haç İstanbul’a röntgen çekimi için 11 kişilik bir ekip gönderiyor. Başlarında Almanya Tübingen Universitesinden Hermann Küttner var. Ekip İstanbula yeni bir röntgen cihazı da getiriyor. Ekip, İstanbul’da intörn doctor Esad Fevzi’nin çalışmalarını görünce çok şaşırıyorlar, hayran da oluyorlar. Onlarda çekimlere yardım ediyorlar.
Bu olaydan neden bahsettim.
1900 yılları başlarında Türk doktorlarının dumunu anlaşılması içinbahsettim.
Sağlık Çalışanlarının 14 Mart Tıp bayramı kutlu olsun.