Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '20

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Toprak Dedemiz

İnsanların en sevileni ve unutulmayanı geride olumlu hatıralar, izler bırakan,şahsi menfaatinden çok topluma hizmet eden ve doğru yolu gösterenlerdir. Aslında maddi olarak aramızdan ayrılsalarda geride bıraklı otoplumu etkileyen olumlu izler nedeniyle her zaman aramızdadırlar. Onlar yaşamlarında çevrelerine doğru yolu göstermişler ve doğru işler bırakmışlardır. Kendilerinden çok insanlık için yaşamışlardır. Koltuk, para, şan, söhrete kanmadan zor duruma düşseler bile doğru bildiklerini yapmaktan geri durmamışlardır.

Kırım'dan Bandırma'ya göçen bir ailenin çocuğu olarak Bandırma'da 1922 yılında doğan Hayrettin Karaca ülkemizde toprağın önemine dikkat çeken, toplumsal farkındalığın artırılmasına katkı veren iz bırakan insanlardan biridir. En küçüğünden en büyüğüne kadar herkes onu Toprak Dede olarak tanımıştır. Onun toprağın ve çevrenin önemine dikkat çeken girişim ve sözlerinden oldukça etkilenmiştir. İş dünyasının içinde çıkan ve toplumsal hareketin öncüsü rolü ile çevre konusunda ağır günahları olan iş dünyasına da ders niteliğinde eylemler ve uygulamalar yapmıştır. Sadece ülkemiz için değil dünya içinde önemli çevre girişiminin ilk adımlarını atmıştır.  

Hayrettin Karaca'nın kurucusu olduğu TEMA Vakfı ülkemizin öncü sivil toplum örgütü olarak toplumun her kesimden insanın toprak ve çevre değerlerinde buluştuğu bir okul haline dönüşmüştür. Ülkemizin birçok yöresinde toprak koruma ve çevre koruma konularında birçok başarılı projenin gerçekleşmesi sağlanmıştır. Onun yarattığı hareket tüm ülkeye yol gösterici olmuştur. Okullarda, işyerlerinde ve toplumun her seviyesindeki insanlarla ülkemizin yararına ve geleceğine hizmet edecek birçok girişim onun ortaya koyduğu kararlılık ve sağlıklı bir planlama ile çözümler üretmiştir.

Hayrettin Karaca, Toprak Dede bilim çevrelerimizin yıllarca bu topluma doğa ve çevre konusunda yaptığı uyarılar, sorunların çözümü konusunda alınması gerekli eylemler ve adımlar ile ilgili sivil toplum katkı ve desteğini harekete geçiren kişi olmuştur. Bugün Hayrettin Karaca, Toprak Dedemiz aramızdan ayrıldı. Onun kurduğu TEMA vakfı, birlikte çalıştığı ve bir ölçüde yetiştirdiği kişiler onun yolunda önemli hizmetler yapmaya devam etmektedir. 

Toprak Dedemiz kişiliği, öncü rolü ve bizlere verdiği dersler ile o güzel insan yol göstermeye devam edecektir. Topraktan gelip toprağa giden süreçte bizlere o doğruları gösterdi ve toprağı koruma konusunda neler yapılması gerektiğini anlattı. Bizlerinde gelecek nesillere ayni doğrultuda hizmet etmemiz gerektiğini işaret etti.

O bir fani için en güzel işleri yaptı. İnsanlığın geleceğine yol gösterdi. Nurlar içinde uyu güzel insan. Seni unutmak mümkün değil Toprak Dede.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..