Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Topyekün sivilleşme!

Sorulması gereken soru şu, neden batı standartlarında bir sivil topluma sahip değiliz ve sivil toplum başka bir deyişle örgütlenmiş toplum neden korkutur bizi?

Bu sorunun cevabı aslında bizim toplumsal genlerimizde gizli. Tarih boyunca Doğu toplumlarının zihni temelinde hep kurtarıcı beklemedüşüncesi var olagelmiştir. Tarihimiz kahraman figürleriyle doludur. En olmadık ümitsiz zamanlarda bilebazen olağanüstü güçlere sahip birileriçıkıp kurtarıvermiştir bizi. Ne gariptir ki Ergenekondan bile çıkmak için bir asena beklemişizdir. Biz ne halt yersek yiyelim nasılsa biri bizi kurtaracaktır? Kurtarıcı dönem dönem bazen bir siyasi lider, bazen askeri bir komutan, bazen dini bir lider olmuştur.

Aslında kurtarıcı beklemek de çok da haksız sayılmayız. Allah bu topraklara kurtarıcı bahşetmekte çok cömert davranmış doğrusu. Toplum olarak özellikle Anadolu insanı kurtarıcı çıkarma mevzuunda başka hiç bir konuda olmadığı kadar veluddur aslında. Bu iyi birşey midir tartışılabilir ama bizi toplum olarak tembelleştirdiği, tepkisizleştirdiği ve tabiri caizse koyunlaştırdığı da bir gerçektir. Birileri önümüze geçip yularımızı çekmeden yada tepemizde oturup kafamıza vurmadan değişemez ve gelişemez bir hale geldik sonunda.

Bu mevzu aslında böylesine yüzeysel işlenecek ve anlaşılabilecek bir konu değil aslında. Bunun derin analizlerini tarihcilere ve sosyal bilimcilere bırakıyorum.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Tarihi kurtarıcı ve kahramanlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum, onlar olmasa bugünlere gelemezdik. Lakin artık sıra sivil toplumda ve topyekün sivilleşmeden geçiyor. Dünya değişti, kollektif akıl ve birlikte şuurlu hareket etmek tek kurtarıcı bugün. Tek başına alleme-i cihan olsa Şahs-ı manevi olmadan başarılı olmanın mümkün olmadığı bir dünyada yaşıyoruz artık.

Evet kollektif akılla ve yerelde olsa sivil ittifaklarla ülkemizin menffatine yapılmış tüm iyi niyetli çabaları hiçbirini küçümsemeden baştacı etmeliyiz. Günümüz dünyasında ben değil biz diyenler kazanacaktır. Buna eminim...

 
Toplam blog
: 9
: 869
Kayıt tarihi
: 14.06.06
 
 

Dünya ve toplum olarak çok büyük değişim ve dönüşümler sath-ı mailine girmiş bulunuyoruz. Ben sadece..