Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '07

 
Kategori
Trafik
 

Trafik canavarı...

Şehirlerarası yollarda yaşanan trafik karmaşasının en önemli nedeni, ülkemizdeki kamyon ve tır sayısının bir hayli fazla olmasıdır.

Gelişmiş ülkeler, toplu taşımacılık sektöründen demiryollarına büyük önem verirken, bizim ülkemiz ise halen toplu insan ve yük taşımacılığını otobüs, kamyon ve tırlarla halletmeye devam ediyor.

Bunun başlıca sebebi, cumhuriyetin ilanından bugüne kadar demiryollarına fazlaca yatırım yapılmamış olması ve demiryollarının kaderine terk edilmesidir. Toplu yolcu ve yük taşımacılığının modernize edilmiş demiryolları ile yapıldığını düşünebiliyor musunuz? Mutlaka, şehirlerarası trafik yükü bir hayli azalacaktır. Hatta ölümle sonuçlanan trafik kazalarında bir hayli azalma olacaktır.

Belki bu düşünceme, özellikle kamyoncu ve tırcılar bir hayli kızacaklar; fakat maalesef gerçekler böyle. Karayollarımızın yetersiz olması, kamyon, tır ve otobüs yükünü kaldıramıyor.

Cesur bir siyasi iktidarın, Cumhuriyetin kurulduğu günden beri doğru dürüst yatırım yapılmayan demiryollarına el atması ve acilen yeni demiryolları inşası ve modernizasyonunu gündemine taşıması gerekiyor. Bakınız gelişmiş ülkelere, yolcu ve yük taşımacılığını demiryollarını kullanarak çözmüşler bile. Vakit geçirmeden bizim de hemen aynı modele geçmemiz gerekiyor.

Demiryollarını komünizmin bir simgesi olarak gören zihniyet çoktan tarih oldu. Artık zihniyetlerimizi değiştirme vakti geldi de geçiyor bile. İş işten geçmeden yurdumuzun dört bir yanını demir ağlarla örmemiz gerekiyor. Yerel yönetimler raylı sisteme geçtiler ve şehiriçi trafik karmaşasını büyük ölçüde çözdüler. Niçin yerel modelleri ülkemizin tamamına uygulamayalım?

Buradan özellikle Ulaştırma Bakanlığı yetkililerine sesleniyorum. Lütfen, şehirlerarası trafik karmaşasını çözecek projeler oluşturunuz ve uygulamaya koyunuz. Biz toplum olarak bunu sizlerden istiyoruz. Bundan böyle karayollarımızda bir tek vatandaşımızın hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Buna tahammülümüz kalmadı.

Not: 1 Mayıs salı günü karayolu ile Antalya'dan İzmit'e intikal ederken, Afyon-Kütahya karayolunda bir tır ile özel bir aracın neden olduğu ve ölümle sonuçlanan trafik kazasına bizzat tanık oldum. Bu kaza böyle bir yazıyı yazmam da çok etkili oldu.

 
Toplam blog
: 9
: 748
Kayıt tarihi
: 16.04.07
 
 

1965 yılında Antalya'da dünyaya geldim. İlk, orta ve lise tahsilimi Antalya'da yaptıktan sonra, 1983..